Україна визнала електронні цифрові підписи, створені у державах ЄС

Українці зможуть використовувати електронний підпис у Європейському Союзі

25 листопада 2022 року набула чинності Постанова Уряду № 1311 від 22.11.2022 р. «Про реалізацію експериментального проекту щодо взаємного визнання електронних довірчих послуг між Україною та Європейським Союзом» (https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-realizaciyu-eksperimentalnogo-proektu-s1311-221122).

Реалізація даного експериментального проекту очікується до 20 серпня 2024 року. Координатором є Міністерство цифрової трансформації, а відповідальним за технічне та технологічне забезпечення - державне підприємство «ДІЯ».


Постанова також визначає, що до укладення між Україною та ЄС та між Україною та іншими країнами відповідних угод про взаємне визнання електронних довірчих послуг, в Україні вже з моменту набрання чинності Постановою визнаються:

1) іноземні кваліфіковані електронні довірчі послуги, а також результати надання таких послуг, у тому числі кваліфіковані електронні підписи, що надаються кваліфікованими надавачами електронних довірчих послуг у державах — членах Європейського Союзу та інших державах — членах Європейської економічної зони, що включені в Список довірчих списків Європейського Союзу як кваліфіковані електронні підписи згідно із Законом України “Про електронні довірчі послуги”;


2) засоби для створення кваліфікованого електронного підпису, сертифіковані відповідними державними або приватними органами держав-членів ЄС як засоби кваліфікованого електронного підпису чи печатки відповідно до Закону України «Про електронні довірчі послуги»;


3) електронні підписи, створені в державах, що забезпечують належний захист персональних даних, перелік яких наведений у додатку до постанови Кабінету Міністрів України від 16 серпня 2022 р. № 910 (зокрема, це Польща, Румунія, Німеччина, Кіпр, Словакія, Чехія, Словенія, Хорватія, Чорногорія, Молдова, Іспанія тощо), з метою забезпечення громадянам України, що виїхали за межі України, можливості використання електронного відображення інформації, що міститься у документах, передачі електронних копій відповідних документів та отримання публічних послуг за межами України за бажанням такого громадянина, як аналоги власноручних підписів громадян України на документах та отримання публічних послуг виключно за межами України.

Більше новин з тегом #В світі

Криміналізація моряків: міжнародна проблема

Дізнайтеся більше про те, як Міжнародна федерація транспортників (ITF) бореться з несправедливим ставленням до моряків після інцидентів і підозр у злочинах на морі

ПРМТУ звернулася до МЗС України за роз'ясненнями

Після оголошення МЗС України тимчасовогопризупинення з 23.04.2024 року вчинення консульських дій у закордонних дипломатичних установах за заявами громадян України чоловічої статі від 18 до 60 років (окрім дій, пов’язаних зоформленням посвідчень особи на повернення в Україну), ПРМТУ отримала численні запити від моряків, громадян України, які знаходяться за кордоном.

Солідарність без кордонів: європейські профспілки підтримують Україну

Цього тижня ПРМТУ взяла участь у Профспілковому саміті на підтримку України, організованому Європейською конфедерацією профспілок (ETUC). Він пройшов 22-23 квітня у м. Люблін (Польща) та об'єднав близько 120 представників різних профспілок Європи.

Відкритий лист до ООН

Спільний відкритий лист представників морської індустрії Генеральному секретарю ООН Антоніу Гутеррішу

Дякуємо за звернення!