Сила в єдності: як ITF і ПРМТУ повернули українського моряка додому

У липні цього року в Профспілку робітників морського транспорту України за допомогою звернувся CEO крюїнговою компанії Singh Marine Management Ltd. доктор Бінай Сінх.

У грудні 2019 року Singh Marine відправила на судно ATCO TAMARA українського моряка Євгена Бебеля на посаді старшого помічника капітана. Підписаний на 4 місяці контракт закінчився ще в квітні, проте компанія-роботодавець не поспішала списувати Євгена.

Судно ATCO TAMARA - невеликий буксир, який працює виключно в Саудівській Аравії, де були введені суворі карантинні обмеження у зв'язку з пандемією COVID-19, і зміни моряків, в більшості випадків, були неможливі. Доктор Сінх відчував відповідальність за моряка, який потрапив у складне становище, однак компанія-роботодавець ігнорувала його численні листи з проханням про списання Євгена, тому він звернувся за допомогою до ПРМТУ.

Незважаючи на те, що Євген Бебель не перебував на обліку в ПРМТУ, Профспілка не відмовила доктору Сінху в його проханні. Коли ПРМТУ зв'язалася з Євгеном, з'ясувалося, що моряк має серйозні проблеми зі здоров'ям: через сильний біль в спині йому важко працювати, але компанія ігнорує його прохання про медичну допомогу. Зібравши всі необхідні документи, Профспілка, в свою чергу, звернулася за допомогою до Координатора Міжнародної федерації транспортників (ITF) в країнах Арабського світу і Ірану Мохамеду Аррачеді, у веденні якого знаходиться і Саудівська Аравія.

Мохамед Аррачеді давно і успішно займається вирішенням проблем моряків на Близькому сході і в цей раз також негайно включився в роботу, повідомивши роботодавця, що існуюча проблема потребує термінового вирішення. Так, завдяки втручанню Мохамеда, Євген зміг в короткі терміни відвідати медичний заклад на березі, де пройшов всі необхідні діагностичні дослідження. Моряку було призначено лікування і його звільнили від роботи (наскільки це можливо в разі старшого помічника). Компанія ж, в свою чергу, була повідомлена, що моряку для відновлення здоров'я вдома в найкоротші терміни потрібна заміна і репатріація.

На жаль, через суворі обмеження на зміни, жорсткі карантинні заходи, а також складнощі в отриманні візи для змінника весь процес заміни і репатріації зайняв трохи більше часу, ніж передбачалося спочатку.

Однак, на щастя, в результаті тривалих переговорів між Мохамедом Аррачеді і компанією, роботодавець все ж зміг забезпечити прибуття змінника для Євгена з України, а також, після необхідного карантину, повернення старпома Бебеля на батьківщину.

9 жовтня старший помічник капітана Євген Бебель повернувся в Україну. Вже через кілька днів він відвідав офіс ПРМТУ і приєднався до Профспілки за програмою індивідуального членства.

Проте, Профспілка і ITF координатор не припиняють роботу по його справі: залишилося проконтролювати виплату компанією-роботодавцем балансу заробітної плати. Очікується, що незабаром і це питання буде врегульовано.

«Я дуже вдячний всім, хто працював у моїй справі - співробітникам Профспілки і доктору Сінху - за те, що робили все можливе, щоб забезпечити мене ліками і повернути додому до родини якомога швидше», - сказав Євген.

Профспілка висловлює подяку доктору Сінху за його небайдужість до долі моряків і за надану Профспілці довіру. Сила - в єдності, і тільки працюючи спільно з усіма зацікавленими сторонами, можна домогтися позитивного результату.

Більше новин з тегом #Моряки

Відкритий лист до ООН

Спільний відкритий лист представників морської індустрії Генеральному секретарю ООН Антоніу Гутеррішу

Український морський форум (анонс)

Профспілка робітників морського транспорту України за підтримки Міжнародної федерації транспортників (ITF) та Державної служби морського і внутрішнього водного транспорту та судноплавства України має честь оголосити про проведення Українського морського форуму.

AMSA: Забезпечення добробуту моряків та контроль за умовами праці на суднах

Питання, пов'язані з дотриманням умов праці на суднах, залишаються однією з найбільш актуальних проблем у морській галузі.

Забезпечення відпочинку для екіпажу: рекомендації IFSMA для представників PSC

Міжнародна федерація асоціацій морських капітанів (IFSMA), Віце-президентом якої є Олег Григорюк, Голова ПРМТУ, звернулась до Люка Смолдреса, Генерального секретаря Паризького меморандуму про взаєморозуміння щодо контролю суден державою порту (Paris MOU) стосовно передбачених вимог безпеки та впливу певних адміністративних процесів на екіпаж.

Дякуємо за звернення!