Робота банківської системи та валютного ринку України в умовах воєнного стану

Щодо роботи банківської системи та валютного ринку України в умовах воєнного стану

З 24 лютого 2022 року обмежено зняття готівки з рахунків клієнтів банків в обсязі 100 000 грн. в день (не враховуючи виплати заробітної плати та соціальних виплат), крім підприємств та установ, що забезпечують виконання мобілізаційних планів (завдань), Уряду та окремих дозволів Національного банку України без нарахування та зняття комісій.

Усі безготівкові розрахунки можна здійснювати без обмежень.

У разі гострої потреби громадян в готівці, її можна отримати в підприємствах торгівлі (супермаркети, магазини, АЗС, аптеки тощо). Для цього потрібно оплатити будь-яку покупку платіжною карткою і під час розрахунку попросити касира зняти з неї потрібну суму готівки. Отримати можна від 500 гривень, але не більше 6 000 гривень (можлива сума видачі уточнюється на касі).

За розпорядженням Кабміну українці, на рахунки яких було накладено арешт органами державної виконавчої служби чи приватними виконавцями, можуть користуватися своїми коштами, якщо сума стягнення за виконавчим документом щодо такої особи не перевищує 100 000 гривень.

Національний банк дозволив банкам не враховувати несплату за кредитами як прострочення протягом дії воєнного часу та 30 днів після цього, якщо несплата пов’язана із російською агресією.

Домовленість між банком і позичальником є добровільною. За додатковими деталями та умовами слід звертатися до банківської установи, в якій Ви обслуговуєтеся.

Операції з іноземною валютою:

-Можна продати іноземну валюту у працюючих відділеннях банків, операторів поштового зв’язку та у обмінниках, через онлайн-банкінг, обмеження відсутні.

-Можна зняти з валютного рахунку валюту в еквіваленті 30 000 грн. на день без комісій (дозволено з 1 березня 2022 року), та у національній валюті у розмірі 100 000 грн., попередньо здійснивши продаж валюти з власного рахунку та зарахувавши ці кошти на рахунок в національній валюті.

-Можна використовувати за кордоном платіжні картки для зняття готівки та розрахунків. Обмежень на безготівкові розрахунки за кордоном немає.

-Купівля іноземної валюти поки заборонена.

-Уведено мораторій на здійснення транскордонних валютних платежів (крім підприємств та установ, що забезпечують виконання мобілізаційних планів (завдань) та Уряду, окремих дозволів НБУ).

-Заборонені будь-які операції з використанням російських та білоруських рублів.

-Заборонені перекази, в тому числі з використанням картки або іншого електронного платіжного засобу, який випустила платіжна система, що працює в РФ та Білорусі. Також такими картками не можна розрахуватись в Україні: зробити переказ чи платіж чи зняти з них готівку.

З 8 березня Нацбанк України послабив деякі обмеження, запроваджені з часу введення воєнного стану. В т.ч. клієнти банків на територіях, які перебувають під загрозою окупації державою-агресором, можуть знімати готівкову національну та іноземну валюту з рахунків БЕЗ ОБМЕЖЕНЬ за сумою, а також здійснювати купівлю готівкової іноземної валюти та банківських металів із фізичною поставкою за умови наявності коштів або банківських металів у філії/відділенні банку (рішення про здійснення таких операцій ухвалюється керівником банку та може делегуватися керівникові філії/відділення банку).

Національний банк України рекомендує українцям, що мають намір евакуюватися за кордон, не вивозити з собою готівкову гривню, а внести її на свої карткові рахунки в Україні.

Зробити це можна:

-у відділенні банку, маючи з собою паспорт;

-через платіжні пристрої з функцією приймання готівки – термінали самообслуговування, банкомати з функцією приймання готівки.

Українці за кордоном можуть безготівково сплачувати за товари та послуги за допомогою платіжних карток, емітованих українськими банками, а також знімати необхідні суми готівкою в іноземній валюті країни перебування. Конвертація за такими операціями відбуватиметься за курсом, установленим українським банком-емітентом

Відмінено на період воєнного стану вимогу щодо надання громадянами при переміщенні валютних цінностей за межі України підтвердних документів банків, а саме про зняття готівки з власних рахунків та придбання банківських металів. Раніше відповідні документи фізособи мали надавати при переміщенні валютних цінностей (готівкової української та іноземної валюти, банківських металів) вартістю більше 10 000 євро (в еквіваленті). Водночас звертається увага, що вимога декларування валютних цінностей вартістю більше 10 000 євро (в еквіваленті) залишається чинною.

Громадяни, що мають намір виїхати за кордон на власному автомобілі, не потребують полісів страхування “Зелена картка”. Таких домовленостей вдалося досягти під час робочих зустрічей представників Нацбанку, Міністерства закордонних справ України та державних органів Польщі, Словаччини, Угорщини й Молдови.

Правління Національного банку України на чолі з Головою НБУ Кирилом Шевченком закликає банківську спільноту забезпечити роботу банківських відділень, безперешкодний доступ до банкоматів, сейфів, за винятком випадків, коли це несе загрозу життю та безпеці клієнтів та працівників.

Джерела:

https://www.kmu.gov.ua/

https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-zabezpechennya-zdijsnennya-rozrahunkiv-naselennya-v-umovah-voyennogo-stanu-198-

https://bank.gov.ua/

https://www.facebook.com/NationalBankOfUkraine

https://bank.gov.ua/ua/legislation/Resolution_0103...

https://bank.gov.ua/ua/legislation/Resolution_2502...

https://bank.gov.ua/ua/legislation/Resolution_2402...

Більше новин з тегом #Моряки

Український морський форум (анонс)

Профспілка робітників морського транспорту України за підтримки Міжнародної федерації транспортників (ITF) та Державної служби морського і внутрішнього водного транспорту та судноплавства України має честь оголосити про проведення Українського морського форуму.

AMSA: Забезпечення добробуту моряків та контроль за умовами праці на суднах

Питання, пов'язані з дотриманням умов праці на суднах, залишаються однією з найбільш актуальних проблем у морській галузі.

Забезпечення відпочинку для екіпажу: рекомендації IFSMA для представників PSC

Міжнародна федерація асоціацій морських капітанів (IFSMA), Віце-президентом якої є Олег Григорюк, Голова ПРМТУ, звернулась до Люка Смолдреса, Генерального секретаря Паризького меморандуму про взаєморозуміння щодо контролю суден державою порту (Paris MOU) стосовно передбачених вимог безпеки та впливу певних адміністративних процесів на екіпаж.

Чому екіпаж судна DALI не може покинути гавань Балтімору?

Минуло три тижні відтоді, як вантажне судно DALI врізалося в міст Френсіса Скотта Кі. Міст обвалився рано вранці 26 березня, в результаті чого загинуло шестеро людей, які працювали на мосту.

Дякуємо за звернення!