Преференції для громадян України в Польщі

Якщо у громадянина Украни немає гарантованого місця перебування в Польщі, необхідно звертатись до найближчого рецепційного центра, у якому можна отримати додаткову інформацію про перебування в Польщі та тимчасове житло в Польщі.

Усі біженці з України мають доступ до безкоштовної медичної допомоги.


!Спеціальна детальна інформація щодо перебування громадян України у Республіці Польша (в тому числі про дозвіл на проживання) розміщена на сайті ua.gov.pl!


07 березня 2022 року у Польщі прийнятий закон (https://www.gov.pl/web/mswia-en/the-government-has-adopted-a-special-act-on-assistance-for-refugees-from-ukraine ), згідно якого:


- польські родини, які прийняли переселенців з України, зможуть отримати фінансову допомогуіз розрахунку 40польських злотих за добу за людинуабо 1200 польських злотих на місяць. Така фінансова підтримка надаватиметься протягом двох місяців;

- перетин кордону у період збройного конфлікту, зареєстрований Прикордонною Службою, дає громадянам України право легального перебування у Польщі упродовж 18 місяців, з можливістю продовження, якщо військова агресія Росії не припиниться;

- спрощується надання ідентифікаційного номеру у Польщі (PESEL number), що дасть їм змогу користуватися низкою публічних послуг у Польщі. Заяви про надання номеру ПЕСЕЛ громадяни України подаватимуть у гмінну адміністрацію. В реєстрі ПЕСЕЛ буде запроваджено нова категорія означення іноземців, тобто УКР, з метою виділення номерів ПЕСЕЛ особам, яким цей номер було надано за спеціальною процедурою.

- діти з українських будинків дитини зможуть отримати відповідну опіку на території Республіки Польщі

- спрощується доступ українців до ринку праці в Польщі. Роботодавець буде зобов’язанийлише повідомити про прийняття на роботу іноземця до відповідного управління праці (за допомогою порталу http://praca.gov.pl). На це у роботодавця буде 7 днів.

- громадяни України, які перетинають кордон з Польщею можуть також розраховувати на одноразову грошову виплату у розмірі 300 злотих після відповідної реєстрації.

Громадянин України може отримати безкоштовну допомогу повітового чи воєводського бюро праці, у тому числі підтримку у пошуку роботи, насамперед шляхом працевлаштування та консультування з питань кар’єри.

Отримати допомогу можна звернувшись безпосередньо до служби зайнятості або в дистанційному режимі за допомогою гарячої лінії «Зелена лінія» (тел. 19524), а також ознайомившись з інформацією про пошук роботи на сайті Державної служби зайнятості у мовній версії для громадян України: https://lang-psz.praca.gov.pl/uk/.


Громадянин України може самостійно користуватися Центральною базою пропозицій роботи без відвідування служби зайнятості, використовуючи комп’ютер, телефон чи інші мобільні пристрої з доступом до мережі Інтернет (http://oferty.praca.gov.pl), а також розраховувати на отримання інформації про те, як самостійно шукати роботу через загальнодоступні безкоштовні сайти з пропозиціями роботи. Пошук пропозицій роботи також можливий за допомогою спеціального мобільного додатка ePraca (Android та iOS).


Громадянин України також може скористатися допомогою консультанта, який, перевіривши його кваліфікацію, здійснить пошук у Центральній базі пропозицій роботи та надасть інформацію про відповідні пропозиції (контактні дані роботодавця).

В свою чергу, отримання громадянином України статусу безробітного дасть змогу застосувати до нього повний перелік форм допомоги, що включає:

  • професійне навчання;
  • співфінансування відкриття бізнесу;
  • відшкодування за працевлаштування;
  • відшкодування витрат на проїзд та проживання до місця роботи та назад;
  • відшкодування витрат на догляд за дитиною до 7 років тощо.

Для продовження навчання в польській школі батькам дітей достатньо з’явитися в заклад освіти та заповнити відповідні документи. Більше того, Міністр освіти і науки направив листа ректорам університетів, у якому наголосив на можливості українських студентів продовжити навчання в польських університетах. Міністерство також розробило рекомендації щодо того, як поетапно подавати документи до університету в Польщі та які документи необхідно подати.

Інформація для студентів та науковців: e-mail: ukraina-studia@mein.gov.pl, тел.: 22 5292662.


Громадяни України, які починають працювати в Польщі, підлягають соціальному страхуванню та наділяються правом на отримання пенсій чи соціальної допомоги.


Соціальне страхування у Польщі включає чотири основні складові:

  • пенсійне страхування;
  • пенсійне страхування по інвалідності;
  • страхування від нещасного випадку;
  • страхування по хворобі.

Розмір внесків на страхування пенсійне, пенсійне по інвалідності, від нещасного випадку, по хворобі становить:

  • на пенсійне страхування – 19,52% заробітної плати;
  • на пенсійне страхування по інвалідності – 8,00% заробітної плати;
  • страхування по хворобі – 2,45% заробітної плати;
  • страхування від нещасного випадку – відсоток внеску може бути різним згідно із Законом про соціальне страхування внаслідок нещасних випадків на робочому місці і хвороб, пов’язаних з виконанням роботи.

Міністерство юстиції зазначає, що у Республіці Польша для переміщених осіб діє система безоплатної правової допомоги, яка передбачає надання безоплатних консультацій.


Наразі Міністерство юстиції збирає інформацію про наявність послуг безкоштовної допомоги українською, російською та англійською мовами у всіх пунктах допомоги, працює над можливістю збільшення робочого часу спеціаліста у сфері прав іноземців у пунктах безоплатної допомоги. Детальну інформацію про систему безкоштовної допомоги можна знайти за посиланням: https://np.ms.gov.pl/aktualnosci/komunikat,60.


У Польщі функціонує міжміський перевізник та кілька інших перевізників, які надають громадянам України можливість безоплатно подорожувати.


Перевізником PKP Intercity до Перемишля було відправлено додатково 20 вагонів. Компанія співпрацює з органами державної влади Республіки Польща, з місцевою владою та центром антикризового управління в Перемишлі.

Проїзд у потягах здійснюється на підставі паспорта або іншого документу, що підтверджує українське громадянство.

Для отримання актуальної інформації про послуги PKP Intercity рекомендуємо зателефонувати консультантам компанії за номером: +48 22 473 00 86.


Також про надання громадянам України права безкоштовного проїзду повідомили компанії ARRIVA, Koleje Małopolskie (Малопольська Залізниця), Koleje Mazowieckie (Залізниця Мазовецька), Koleje Śląskie (Силезійська Залізниця), Koleje Wielkopolskie (Великопольська Залізниця), Łódzka Kolej Aglomeracyjna (Залізниця Лодзі), PKP SKM w Trójmieście, POLREGIO, SKM Warszawa, WKD (Варшавська приміська залізниця).


Детальну інформацію про умови легального перебування громадян України на території Польші та про пільги для українців можна отримати за наступними засобами зв’язку:

  • Гаряча лінія: +48 47 721 75 75
  • Гаряча лінія поліції: +48 47 721 23 07
  • Відділ у справах іноземців: +48 477 217 575.

Більше новин з тегом #В світі

Криміналізація моряків: міжнародна проблема

Дізнайтеся більше про те, як Міжнародна федерація транспортників (ITF) бореться з несправедливим ставленням до моряків після інцидентів і підозр у злочинах на морі

ПРМТУ звернулася до МЗС України за роз'ясненнями

Після оголошення МЗС України тимчасовогопризупинення з 23.04.2024 року вчинення консульських дій у закордонних дипломатичних установах за заявами громадян України чоловічої статі від 18 до 60 років (окрім дій, пов’язаних зоформленням посвідчень особи на повернення в Україну), ПРМТУ отримала численні запити від моряків, громадян України, які знаходяться за кордоном.

Солідарність без кордонів: європейські профспілки підтримують Україну

Цього тижня ПРМТУ взяла участь у Профспілковому саміті на підтримку України, організованому Європейською конфедерацією профспілок (ETUC). Він пройшов 22-23 квітня у м. Люблін (Польща) та об'єднав близько 120 представників різних профспілок Європи.

Відкритий лист до ООН

Спільний відкритий лист представників морської індустрії Генеральному секретарю ООН Антоніу Гутеррішу

Дякуємо за звернення!