Преференції для громадян України в Молдові

Безпосередньо після перетину кордону з Молдовою українцям безкоштовно надається екстрена медична допомога, сертифікати на їжу.

Щоб отримати притулок у Республіці Молдова, необхідно виконати такі кроки:


Крок 1. Подати особисто заяву про надання притулку. Заява про надання притулку повинна містити відомості про всі наявні документи, що вказують на особу та національність, про попередні країни проживання, попередні заяви про надання притулку, маршрути транзиту, проїзні документи, причини подання заяви про надання притулку. Громадяни України наділяються правом на юридичну консультацію під час розгляду заяви про надання притулку як на адміністративній, так і на судовій стадії.

Крок 2. Заповнити анкету шляхом внесення персональних даних.

Крок 3. Консультант з прийняття рішень аналізує причини прибуття до країни та збирає важливу інформацію для прийняття рішення. Ця процедура може тривати до 6 місяців.


До вирішення клопотання про надання притулку Управління з питань притулку та інтеграції видає тимчасовий документ, що посвідчує особу (дійсний 30 днів), який засвідчує статус шукача притулку.


Як наслідок, Управління з питань притулку та інтеграції повідомить письмово безпосередньо або поштою про рішення надати відповідний статус.

Крок 4. У разі позитивного рішення необхідно звернутись до Управління міграції та притулку для заповнення документа, що посвідчує особу (посвідки на проживання).

Громадянин України, який отримав у Республіці Молдова притулок, має право:

бути письмово повідомленим про свої права та обов’язки;

перебувати на території Республіки Молдова та отримати документи, що посвідчують особу;

обирати місце проживання та вільно пересуватися;

– працевлаштуватися, займатися підприємницькою діяльністю;

– отримати соціальне страхування, медичне страхування;

навчатися в навчальних закладах Республіки Молдова;

мати вільний доступ до судової та адміністративної допомоги;

не бути висланим з Республіки Молдова.


Щоб скористатися послугами професійної інтеграції, потрібно звертатись до Національного агентства зайнятості за місцем проживання за отриманням інформації, індивідуальних консультацій.

Територіальне агентство з питань зайнятості може безкоштовно надати такі послуги:

курси професійної підготовки;

– залучення до громадських робіт;

– професійні консультації;

– допомогу по безробіттю або допомогу на професійну інтеграцію чи реінтеграцію;


Більше інформації розміщено на сайті: www.anofm.md (тел.: 0 8000 1000).


У Молдові громадяни України можуть працювати без отримання права на тимчасове проживання. Прийом на роботу може здійснюватися на підставі індивідуального трудового договору на строк, встановлений на період дії надзвичайного стану, який зараз діє в Молдові. Для укладення трудового договору необхідний документ, що посвідчує особу, та особистий числовий код (IDNP), який присвоюється або при в'їзді на територію Молдови, або у багатофункціональних центрах Агентсва державних послуг (https://anofm.md/ro/node/19902 ).

Після працевлаштування громадянин України отримує послуги з соціально-культурної інтеграції, доступ до медичних послуг та соціального страхування відповідно до індивідуального трудового договору, укладеного з роботодавцем.


Банкомати від банку Maib не беруть комісію по операціях з українськими картками.


Корисні посилання:

Національна рада з гарантованої державою безоплатної правової допомоги:

тел./факс: (+37322) 496 953, 496 339, 310065

e-mail: ot_chisinau@cnajgs.md

веб-сайт: http://www.cnajgs.md/ro

Гаряча лінія Бюро з міграції та притулку (дзвінок із Молдови): 0 800 015 27

Гаряча лінія Бюро з міграції та притулку (дзвінок з України): +373 22 820 007

Посольство України: +373 22 58 22 84.

Більше новин з тегом #Моряки

Криміналізація моряків: міжнародна проблема

Дізнайтеся більше про те, як Міжнародна федерація транспортників (ITF) бореться з несправедливим ставленням до моряків після інцидентів і підозр у злочинах на морі

Аналітика даних Інспекторату ITF у дії

Стаття-коментар Сета Пайєра, Керівника відділу даних та досліджень Міжнародної федерації транспортників

ПРМТУ звернулася до МЗС України за роз'ясненнями

Після оголошення МЗС України тимчасовогопризупинення з 23.04.2024 року вчинення консульських дій у закордонних дипломатичних установах за заявами громадян України чоловічої статі від 18 до 60 років (окрім дій, пов’язаних зоформленням посвідчень особи на повернення в Україну), ПРМТУ отримала численні запити від моряків, громадян України, які знаходяться за кордоном.

Солідарність без кордонів: європейські профспілки підтримують Україну

Цього тижня ПРМТУ взяла участь у Профспілковому саміті на підтримку України, організованому Європейською конфедерацією профспілок (ETUC). Він пройшов 22-23 квітня у м. Люблін (Польща) та об'єднав близько 120 представників різних профспілок Європи.

Дякуємо за звернення!