Особам, які бажають виїхати за межі України

Що варто знати особам, які бажають виїхати за межі України у зв’язку з загрозами їх здоров’ю та життю, спричиненими військовою агресією Російської Федерації проти України, в т.ч. з метою подальшого отримання статусу біженця за кордоном

Перш ніж дістатися до пунктів пропуску через державний кордон з дружніми Україні державами, варто врахувати наступне.

Указом Президента України від 24 лютого 2022 р. № 64/2022 в Україні введено воєнний стан, правовий режим якого передбачає вжиття заходів, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави. Серед таких заходівв т.ч. можливість тимчасового обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина, включаючи передбачене ст. 33Конституції України право на свободу пересування. Ст. 37 Закону України “Про військовий обов'язок і військову службу” встановлює, що у воєнний час забороняється виїзд призовників, військовозобов’язаних та резервістів з місця проживання без дозволу відповідної посадової особи. Окрім того, за інформацією Державної прикордонної служби України, на період правового режиму воєнного стану заборонено виїзд за межі України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років. Виключення можуть стосуватися тільки осіб, визначених законодавством, в т.ч. які мають підстави для відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, визначених ст. 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

Додатково варто врахувати, що у відповідності з Планом запровадження та забезпечення заходів здійснення правового режиму воєнного стану в Україні, затвердженим розпорядженням Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2022 р. № 181-р, радам оборони відповідного регіону або військовим адміністраціям надано право запроваджувати комендантської години (заборони перебування у певний період доби на вулицях та в інших громадських місцях без спеціально виданих перепусток і посвідчень), проводити перевірки документів в осіб, а в разі потреби огляду речей, транспортних засобів, багажу та вантажів тощо (з залученням до здійснення таких заходів відповідних правоохоронних органів).

Україна, так само як і всі межуючі з нею країни, є стороною Конвенції про статус біженців 1951 р., у відповідності до ст. 35 якої Договірні Держави зобов'язуються співпрацювати з Управлінням Верховного комісара Організації Об'єднаних Націй у справах біженців, сприятимуть виконанню ним своїх обов'язків.

Державна прикордонна служба України разом з колегами суміжних країн максимально спростили прикордонне оформлення та розширили можливості руху через більшість пунктів пропуску.

Про актуальну ситуацію щодо пропуску через державний кордон України можна дізнатися на офіційній сторінці Державної прикордонної служби України https://www.facebook.com/DPSUkraine

Динаміка стану черг перед пунктами пропуску із сусідніми державами на західному кордоні на виїзд з України — на офіційній сторінці Західного регіонального управління Держприкордонслужби України-Західний кордон https://www.facebook.com/zahidnuy.kordon

Більше новин з тегом #В світі

Солідарність без кордонів: європейські профспілки підтримують Україну

Цього тижня ПРМТУ взяла участь у Профспілковому саміті на підтримку України, організованому Європейською конфедерацією профспілок (ETUC). Він пройшов 22-23 квітня у м. Люблін (Польща) та об'єднав близько 120 представників різних профспілок Європи.

Відкритий лист до ООН

Спільний відкритий лист представників морської індустрії Генеральному секретарю ООН Антоніу Гутеррішу

Український морський форум (анонс)

Профспілка робітників морського транспорту України за підтримки Міжнародної федерації транспортників (ITF) та Державної служби морського і внутрішнього водного транспорту та судноплавства України має честь оголосити про проведення Українського морського форуму.

Мобілізація по-новому. Що зміниться з травня

Зібрали найбільш актуальні запитання, що надходили від членів Профспілки, та підготували для вас відповіді на них.

Дякуємо за звернення!