Основні питання військового обліку для моряків

Профспілка робітників морського транспорту України провела для моряків інформаційну зустріч-семінар з питань нововведень у військовому обліку, які діють з 18.05.2024 року. Зустріч була проведена у дистанційному режимі. Моряки мали можливість поставити питання, які їх найбільше цікавлять, та отримати вичерпну фахову юридичну інформацію.

У ході семінару були обговорені теми оновлення військово-облікових даних, роботи застосунку «Резерв+», а також нового порядку оформлення відстрочки від мобілізації.


У законодавстві передбачені наступні способи оновлення облікових даних, а саме через:

- ЦНАП (після оновлення особа отримує витяг з печаткою і підписом адміністратора ЦНАП про актуалізацію даних);

- Електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (мобільний застосунок «Резерв+») (необхідно встановити електронний кабінет на електронний пристрій та пройти ідентифікацію з використанням кваліфікованого електронного підпису (наприклад, через bank-id). За результатами уточнення особа автоматично отримує відомості з Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів (Оберіг);

- ТЦК та СП за місцем проживання;

- для тих, хто перебуває за кордоном, доступне також оновлення даних шляхом направлення листа на офіційну електронну пошту ТЦК та СП, у якому особа перебуває на обліку.

Всі способи є рівнозначними та виконують вимоги Закону.

Звільняються від обов’язку оновлювати дані лише ті громадяни, які у своєму військово-обліковому документі мають відмітку про «виключення з військового обліку».


Моряки також отримали інформацію про роботу застосунку «Резерв+».

Застосунок «Резерв+» – це мобільний застосунок від Міністерства оборони України для військовозобов'язаних, у якому можна оновити персональні дані (номер мобільного телефону, адресу електронної пошти, фактичну адресу проживання) без візиту до ТЦК та СП. У мобільному застосунку «Резерв+» громадяни можуть також отримати доступ до інформації про те, які дані щодо них є у реєстрі військовозобов'язаних, призовників та резервістів, який має назву «Оберіг».

Міноборони було розроблено спеціальний сайт (https://reserveplus.mod.gov.ua/guide/), який містить детальну інструкцію щодо роботи із застосунком, а також відповіді на найпоширеніші запитання. Міноборони наголошує на тому, що вручення повісток через застосунок «Резерв+» не відбуватиметься.

Також існує чат-бот служби підтримки «Резерв+», де можна знайти відповіді на поширені питання, а також надіслати звернення у разі виникнення технічних проблем, доступний за посиданням https://chats.viber.com/reserveplusbot.

За допомогою застосунку «Резерв+» уточнюються такі облікові дані особи:

- поточна адреса проживання;

- номери засобів зв’язку;

- адреса електронної пошти (не може бути змінена частіше, ніж раз на 7 діб, а у разі її зміни особа протягом доби зобов’язана уточнити облікові дані).


Було приділено увагу питанням алгоритму оформлення електронного військово-облікового документу (єВОД) та умовам його дійсності.

Доступність електронного військово-облікового документу пов’язана з набранням чинності 20 червня 2024 року Постановою Кабінету Міністрів України від 18.06.2024 року №721 щодо внесення змін до Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів, в частині ВОД в електронній формі. ВОД в електронній формі формується на безоплатній основі після проходження електронної ідентифікації та автентифікації:

- засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста («Резерв+»)

та/або

- засобами Державного веб-порталу електронних публічних послуг у сфері національної безпеки і оборони

та/або

- засобами Порталу Дія, зокрема з використанням мобільного додатка.

Електронний ВОД є дійсним лише за наявності QR-коду та не може використовуватися без нього. ВОД в електронній формі може бути роздрукований, він повинен містити QR-код військово-облікового документа, придатний для зчитування

Більше новин з тегом #Моряки

Нехай ваш голос буде почутий: Розпочато опитування IMO-WISTA «Жінки в морській галузі»

Друге опитування «Жінки в морській галузі» було розпочато з метою збору важливих базових даних про участь жінок у морській та океанічній галузях.

Стигматизації не місце у сучасному суспільстві

Частиною нашого світогляду уже тривалий час є стереотипи та упередження, які стають причиною стигматизації. Вони бувають різні, однак усі породжують стигматизацію – негативне та упереджене ставлення, яке призводить до дискримінації та ізоляції від суспільства.

Сінгапур посилює контроль: обов'язкові перевірки на віспу мавп для іноземних моряків

Сінгапур запровадив додаткові заходи безпеки у своїх морських портах, зокрема обов'язкові перевірки на вірус мавпячої віспи для іноземних моряків. Цей крок спрямований на запобігання поширенню інфекції та захист здоров'я місцевих жителів і гостей країни.

Працювати без підписаного контракту — це як плавати у відкритому морі без рятувального жилета

За нашими спостереженнями, останнім часом значно збільшилася кількість випадків, коли українські моряки, прагнучи якнайшвидше вирушити в рейс, припускаються серйозних помилок, які згодом обходяться їм дуже дорого — як у прямому, так і в переносному сенсі.

Дякуємо за звернення!