Новий посібник ITF показує компаніям, як поважати основні права моряків

Оскільки 90% товарів перевозиться морем, компанії покладаються на моряків, щоб забезпечити рух своїх ланцюгів поставок. У міру того, як швидко закони про забезпечення дотримання прав людини розширюють сферу свого застосування, багато компаній відстають від виконання своїх обов'язків.

Новий посібник ITF «Повага до основних прав моряків у глобальних ланцюгах поставок» було представлено на форумі, організованому Ініціативою з етичної торгівлі, що об'єднує глобальні компанії з сукупним оборотом 166 млрд фунтів стерлінгів, міжнародні профспілкові організації, організації з захисту прав трудящих і неурядові організації.

«Щодня на морі відбуваються грубі порушення прав людини, починаючи з невиплати або утримання заробітної плати, залишення суден і закінчуючи примусом моряків працювати поза контрактом – це все ситуації, які можуть призвести до примусової праці», - відзначив Стівен Коттон, Генеральний секретар ITF.

У 2022 році інспектори ITF відшкодували 36,6 млн доларів США заборгованої заробітної плати. У період з 2020 по 2022 рік ITF повідомила Міжнародну організацію праці (МОП) про 262 випадки залишання суден.

Спираючись на основні права людини та міжнародне трудове право, включаючи галузеві стандарти, такі як Конвенція МОП про працю в морському судноплавстві (MLC), Керівні принципи ООН з питань бізнесу та прав людини та Керівні принципи Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) для багатонаціональних підприємств, цей посібник привертає увагу до основних прав моряків.

У співпраці з ITF компанії можуть співпрацювати в галузі забезпечення дотримання прав людини на морі, в тому числі розробляти й впроваджувати процеси зниження ризиків, процедури постійного моніторингу та механізми розгляду скарг.

«Ми закликаємо всі компанії, які серйозно ставляться до прав людини та трудових прав працівників морського ланцюга поставок, зробити перший крок і звернутися до ITF вже сьогодні. Ми готові допомогти», - сказав Стівен Коттон.

У новому посібнику викладено чотири кроки, які компанії можуть здійснити для співпраці з ITF у сфері забезпечення та дотримання прав людини:

- Вступна зустріч для викладення орієнтованих на працівників підходів до захисту прав людини в транспортних і логістичних ланцюгах поставок.

- Конфіденційна перевірка прав людини ITF для виявлення ризиків і порушень прав людини моряків на суднах, що перевозять вантажі.

- Діалог з ITF про ризики та їх зниження.

- Угода про співпрацю з ITF для спільної роботи з запобігання та усунення порушень прав людини.

Співпрацюючи з ITF, компанії можуть поліпшити дотримання основних прав моряків у своїх глобальних ланцюгах поставок, розробити та впровадити процеси зниження ризиків, а також запровадити процедури постійного моніторингу та заходи щодо розгляду скарг.


Завантажити посібник можна за посиланням: https://www.itfglobal.org/sites/default/files/node/resources/files/ITF-HRDD_Guidance.pdf

Більше новин з тегом #Моряки

Криміналізація моряків: міжнародна проблема

Дізнайтеся більше про те, як Міжнародна федерація транспортників (ITF) бореться з несправедливим ставленням до моряків після інцидентів і підозр у злочинах на морі

Аналітика даних Інспекторату ITF у дії

Стаття-коментар Сета Пайєра, Керівника відділу даних та досліджень Міжнародної федерації транспортників

ПРМТУ звернулася до МЗС України за роз'ясненнями

Після оголошення МЗС України тимчасовогопризупинення з 23.04.2024 року вчинення консульських дій у закордонних дипломатичних установах за заявами громадян України чоловічої статі від 18 до 60 років (окрім дій, пов’язаних зоформленням посвідчень особи на повернення в Україну), ПРМТУ отримала численні запити від моряків, громадян України, які знаходяться за кордоном.

Солідарність без кордонів: європейські профспілки підтримують Україну

Цього тижня ПРМТУ взяла участь у Профспілковому саміті на підтримку України, організованому Європейською конфедерацією профспілок (ETUC). Він пройшов 22-23 квітня у м. Люблін (Польща) та об'єднав близько 120 представників різних профспілок Європи.

Дякуємо за звернення!