Шахраї виходять на новий рівень

Різного роду «разводы» і обманні схеми вже багато років підстерігають моряків, які знаходяться в пошуку роботи. А з ростом популярності соцмереж і появою всіляких електронних сервісів (наприклад, по розсилці CV) почастішали і випадки інтернет-шахрайства.

На жаль, міжнародний характер морського ринку праці, який передбачає постійну ротацію членів екіпажів, практично виключає можливість притягнути до відповідальності «крюинг». Так, найчастіше інтернет-шахраї працюють з третьої країни, яка не має відношення ні до України, ні до батьківщини потенційного роботодавця, а все спілкування лже-посередника в працевлаштуванні і «жертви» відбувається по електронній пошті.

Попереджений - значить озброєний: що потрібно знати морякам?

Однією з найбільш поширених шахрайських схем є розсилка пропозицій про роботу в морі від імені відомих судноплавних компаній або операторів «крюингу», які не мають до них насправді ніякого відношення.

Так, ми вже писали про ситуаціі, коли у моряків обманним шляхом виманювали гроші на оформлення страховки, візи, відкриття банківського рахунку нерезидента за кордоном, або ж вимагали «комісійні», «агентські» та інші внески (останню подібну публікацію можна знайти в журналі «Морской »№106, стор. 22 за посиланням: https://storage.mtwtu.org.ua/source/1/hlz9XRaXvYL2...

Зараз шахраї вийшли на новий рівень - вони «шліфують» свій імідж: тепер лже-посередники не тільки створюють власні домени електронних адрес, а й верстають власні сайти, щоб ще більше заплутати потенційну «жертву».

Іноді зловмисників все ще можна визначити на перший погляд по розсилці листів з використанням загальнодоступних доменів (outlook.com, gmail.com, yahoo.com), але сьогодні вони все частіше використовують адресу, що відрізняється від адреси справжньої судноплавної компанії всього однією або декількома буквами, або ж порядком слів.

Таким чином, щоб переконатися в благонадійності пропонованої вам вакансії, в першу чергу зверніть увагу на email-адресу і перевірте домен веб-сайту, зазначеного в пропозиції про роботу. Найшвидший і простий спосіб це зробити - скористатися спеціальним whois-сервісом. Сайти whois service видають інформацію не тільки про дату створення сайту, але і про його власника, місця розміщення хостингу тощо. Одним з популярних сайтів, до яких можна звернутися - whois.domaintools.com, інтерфейс якого дуже простий: в єдиному полі необхідно ввести адресу сайту, який вас цікавить, і натиснути кнопку пошуку.

Останні новини


На цьому тижні до Профспілки за консультацією звернулися відразу двоє моряків, які отримали привабливі пропозиції про роботу в компанії Al Thuraya Oil & Gas Exploration. В електронному листі містилося посилання на нібито офіційний сайт компанії - http://www.althurayamarineservicesae.com/, домен якого, згідно whois.domaintools, був створений 9 листопада 2020 року, тобто фактично за тиждень до того, як морякам стали приходити пропозиції щодо роботи. Одне це вже є явною ознакою того, що роботодавець - не той, за кого себе видає.

До того ж, в листі від «компанії» було сказано, що моряку доведеться сплатити Job Security Deposit / Clearance Fees для отримання дозволу на роботу в ОАЕ.

На окрему увагу заслуговує якість оформлення документів, надісланих зловмисниками як нібито контракти для підписання - зовні ці документи лише віддалено нагадували справжній трудовий договір. Більш того, ці «контракти» були сповнені граматичних помилок, а також містили елементи (логотипи, печатки), невміло намальовані в графічному редакторі.

На щастя, обидва моряки встигли звернутися до ПРМТУ до того, як погодилися на умови інтернет-шахраїв.

Профспілка в черговий раз застерігає моряків від вступу в переписку з сумнівними роботодавцями. наполегливо рекомендуємо вкрай уважно підходити до вивчення пропозицій про працевлаштування, так само як і до пошуку та аналізу інформації про компанії і судна. Радимо не підписувати і не відправляти ніякі документи неперевіреними особам.

Якщо у вас є які-небудь сумніви щодо реальності отриманої вами пропозиції про роботу, ви завжди можете абсолютно безкоштовно отримати консультацію в Профспілці за номером +380482 429901 або електронною поштою office@mtwtu.org.ua.

Більше новин з тегом #Моряки

Забезпечення відпочинку для екіпажу: рекомендації IFSMA для представників PSC

Міжнародна федерація асоціацій морських капітанів (IFSMA), Віце-президентом якої є Олег Григорюк, Голова ПРМТУ, звернулась до Люка Смолдреса, Генерального секретаря Паризького меморандуму про взаєморозуміння щодо контролю суден державою порту (Paris MOU) стосовно передбачених вимог безпеки та впливу певних адміністративних процесів на екіпаж.

Чому екіпаж судна DALI не може покинути гавань Балтімору?

Минуло три тижні відтоді, як вантажне судно DALI врізалося в міст Френсіса Скотта Кі. Міст обвалився рано вранці 26 березня, в результаті чого загинуло шестеро людей, які працювали на мосту.

Double Bookkeeping, або подвійна бухгалтерія

Ще один вид обману та обкрадання моряків

«Ракета вибухнула у 500 метрах від нашого судна»

Розповів член екіпажу судна PINOCCHIO, атакованого хуситами

Дякуємо за звернення!