Морська адміністрація порушує вимоги законодавства України

ПРМТУ отримано інформацію, що Морською адміністрацією на адресу Міжнародної морської організації (далі – ІМО) надіслано лист про начебто «початок реалізації експерименту з видачі морякам кваліфікаційних документів в електронному форматі», а також про направлення ІМО зразків кваліфікаційних документів моряків, що містять QR-код.

ПРМТУ звертає увагу моряків та крюінгових компаній на наступне:


  • Технічний опис бланків кваліфікаційних документів моряків та їх зразки чітко визначені нормативно-правовими актами та не передбачають розміщення QR-коду або будь-яких інших графічних зображень.

  • Реалізація Морською адміністрацією будь-якого «експерименту» без внесення змін до нормативно-правових актів має ознаки перевищення посадовими особамиМорської адміністрації своїх повноважень.
  • Усі кваліфікаційні документи моряків повинні виготовлятися на бланках, які мають спеціальні елементи захисту. Такі документи мають бути засвідчені особистим підписом капітана морського порту, що видає документ, особистим підписом моряка – власника документу та завірені «мокрою» печаткою капітана морського порту.
  • Функціонування так званого сервісу «Електронний кабінет моряка» здійснюється без будь-якого нормативно-правового забезпечення та захисту персональних даних моряків.
  • Поширення листа Морської адміністрації супровідним листом ІМО у жодному разі не означає надання цією організацією дозволу на розміщення на бланках кваліфікаційних документів моряків України QR-коду або будь-яких інших графічних зображень, а також не надає право Морській адміністрації використовувати бланки, які за своїми технічними характеристиками та формою не відповідають законодавству України.

  • Разом із тим, направлення Морською адміністрацією листа, який фактично містить недостовірну інформацію, морським адміністраціям інших держав є грубим порушенням зобов’язань України, визначених Конвенцією ПДНВ-78, з поправками


6 квітня 2021 року ПРМТУ зверталася із запитом до Міністерства інфраструктури та Морської адміністрації щодо надання офіційної позицій цих уповноважених органів влади щодо неприпустимості використання бланків кваліфікаційних документів моряків, які не відповідають вимогам законодавства України.


ПРМТУ наголошує, що поточне грубе порушення Морською адміністрацію вимог законодавства України стало можливим через бездіяльність Міністерства інфраструктури України та незабезпечення своєчасного реагування на наявні факти видачі морякам фактично фіктивних кваліфікаційних документів.


ПРМТУ вимагає невідкладно провести службову перевірку стосовно факту направлення Морською адміністрацію офіційного листа до Міжнародної морської організації, а також фактів видачі морякам-громадянам України кваліфікаційних документів, при видачі яких використані бланки, які не відповідають встановленим технічним вимогам.

Більше новин з тегом #Моряки

Аналітика даних Інспекторату ITF у дії

Стаття-коментар Сета Пайєра, Керівника відділу даних та досліджень Міжнародної федерації транспортників

ПРМТУ звернулася до МЗС України за роз'ясненнями

Після оголошення МЗС України тимчасовогопризупинення з 23.04.2024 року вчинення консульських дій у закордонних дипломатичних установах за заявами громадян України чоловічої статі від 18 до 60 років (окрім дій, пов’язаних зоформленням посвідчень особи на повернення в Україну), ПРМТУ отримала численні запити від моряків, громадян України, які знаходяться за кордоном.

Солідарність без кордонів: європейські профспілки підтримують Україну

Цього тижня ПРМТУ взяла участь у Профспілковому саміті на підтримку України, організованому Європейською конфедерацією профспілок (ETUC). Він пройшов 22-23 квітня у м. Люблін (Польща) та об'єднав близько 120 представників різних профспілок Європи.

Сьогодні - Всесвітній день охорони праці

Професійна спілка робітників морського транспорту України провела нараду уповноважених представників з питань охорони праці, присвячену Всесвітньому дню охорони праці.

Дякуємо за звернення!