Моряки, будьте уважні до пропозицій про працевлаштування в інтернеті

У вік нових технологій шахрайські схеми стають дедалі витонченішими. На просторах інтернету створюються сотні фейкових компаній із пропозиціями роботи, а потенційними жертвами шахраїв часто стають моряки.

Виявити шахрая і притягти його до відповідальності іноді просто неможливо, в Мережі здирники відчувають безкарність. Вони можуть розробляти цілі сайти щодо прийому заявок на роботу та писати від імені перевірених компаній. Зловмисники використовують усі способи, щоб рекламовані вакансії виглядали реальними: використовують адреси електронної пошти та підроблені веб-сайти, які виглядають як справжні, та все частіше використовують способи зв'язатися безпосередньо у WhatsApp, Viber та Linkedin.

Як уже повідомляли, у серпні минулого року почав функціонувати новий веб-сайт ITFShipBeSure (www.itfshipbesure.org), розроблений Міжнародною федерацією транспортників (ITF) для допомоги морякам у процесі працевлаштування.

Завдяки ресурсу моряки зможуть розпізнати недобросовісного роботодавця, виявити неліцензованих агентів по найму, а також реалізувати свої права відповідно до міжнародних конвенцій та норм. Також сайт містить докладну інформацію про шахраїв і список зареєстрованих агентів по найму.

У шахрайських пропозиціях роботи не вимагають великого рівня кваліфікації чи спеціального навчання. Але при цьому обіцяють високу зарплату, премії та надто хороші, часом нереалістичні умови.

В основному такі схеми припускають, що ви внесете гроші в обмін на обіцянку вакансії і гарантії, що саме ви будете закріплені за цією посадою.

Це може бути замасковано під оплату роботи агента, реєстраційні внески, адміністративний збір, оплату медичного огляду, оформлення візи чи паспорту, імміграційного збору. Платіж може бути також «замаскований», ніби ви повинні заплатити державному відомству, клініці або банку, або у вас можуть попросити гроші на авіаквитки. Також можуть пообіцяти, що ви сядете на судно та отримаєте гроші назад, коли прибудете.

Інші види шахрайства:

- Коли просять перерахувати гроші безпосередньо до місцевого банку, щоб вас взяли на вантажне судно;

– Коли просять оплату за розповсюдження вашого резюме серед потенційних роботодавців. Вам можуть гарантувати, що якщо ви не отримаєте роботу, то гроші повернуть назад. Але будьте певні, цього не станеться.

- Веб-сайти можуть пропонувати вам розмістити своє резюме безкоштовно. Однак ваші особисті дані можуть бути використані для шахрайства з ідентифікацією. Після цього до вас може звернутися хтось, який видає себе за роботодавця, і попросити надіслати паспорт та посвідчення особи моряка.

- Невідомі пропозиції щодо роботи, які надходять електронною поштою або через соціальні мережі.

Насамперед, пам'ятайте, що вам не потрібно платити за вакансію. Якщо щось у роботі виглядає підозріло або схоже на те, що ви прочитали в цій статті, вам слід триматися подалі від цієї вакансії.

Тим часом, поки проект ще не поширюється на нашу країну, Профспілка робітників морського транспорту України виступає на підтримку ініціативи і нагадує про те, що кожний моряк може отримати у Профспілці консультацію перед працевлаштуванням. Для цього достатньо зв'язатися з нами будь-яким зручним чином: за телефоном (0482) 42 99 01 або написавши нам у соцмережах https://www.facebook.com/MTWTU и https://www.instagram.com/mtwtu_itf_ukraine/. Або ж убезпечити себе від можливих проблем під час роботи в морі, скориставшись правилами та рекомендаціями з нашого чек-листа: https://storage.mtwtu.org.ua/source/1/xOg0XVC-Wk_gmzyx-Ler4VvcjYy65izj.pdf

Більше новин з тегом #ITF

Життя моряків важливі

Комітет зон бойових операцій (WOAC) Міжнародного переговорного форуму (IBF) одностайно ухвалив рішення про визначення Червоного моря та затоки Аден як «воєнних зон».

Підтримка транспортників - спілчан ПРМТУ

За ініціативою ПРМТУ та за сприянням ITF-ETF SOLIDARITY FUND допомогу у вигляді 1 500 продуктових наборів отримають українські транспортники, члени ПРМТУ.

ITF Seafarers' Trust: допомога курсантам – інвестиція в майбутнє

Протягом багатьох років Україна посідає провідні позиції щодо підготовки морських кадрів для міжнародного ринку праці. Низка кращих судноплавних компаній набирають українських курсантів і готують молодих та перспективних моряків для роботи на своїх суднах.

Безпека моряків у Червоному морі має бути на першому місці

Міжнародна федерація транспортників (ITF) заявляє, що того, що було зроблено для гарантування безпеки моряків у Червоному морі та Аденській затоці, недостатньо; і втрата життів після атаки хуситів на судно TRUE CONFIEDENCE є трагедією саме через це.

Дякуємо за звернення!