МОП пропонує додаткові заходи підтримки для України

Новий план МОП з підтримки сектору праці та зайнятості України спрямований на задоволення гуманітарних потреб, а також потреб у відновленні після року війни, яка призвела до величезних економічних збитків і втрат робочих місць та загрожує бідністю мільйонам людей.

Оскільки пішов вже другий рік війни, МОП пропонує план із шести пунктів з підтримки України, спрямований на вирішення гуманітарних проблем, якнайшвидшого відновлення та розвитку.

Відповідь було підготовлено після консультацій з тристоронніми учасниками МОП в Україні – урядом, організаціями працівників і роботодавців. Вона охоплює продовження надання гуманітарної допомоги там, де МОП може зробити свій внесок, допомогу біженцям і внутрішньо переміщеним особам (ВПО) у доступі до ринків праці та освіти, а також сприяння низці заходів підтримки доходів. Інші пропозиції включають заходи з стабілізації економіки в безпечніших частинах країни, підтримку реформ пріоритетного розвитку та фінансову допомогу профспілкам і організаціям роботодавців.

Детальна інформація про план міститься в новому звіті МОП про реагування Організації на кризу в Україні "Вплив кризи на зайнятість, доходи та соціальний захист". У звіті також узагальнюється широкий спектр допомоги, пов'язаної з ринком праці, яку МОП вже надала Україні, а також Молдові – найбільш вразливій країні, яка приймає українських біженців. Це включає в себе надання 3,6 мільйонам переміщених осіб інформації щодо протидії торгівлі людьми та примусовій праці; навчання 400 українських інспекторів праці та представників соціальних партнерів наданню першої психосоціальної допомоги; навчання всіх інспекторів праці Молдови з питань торгівлі людьми та примусової праці; і надання 76 000 підприємствам інформації про ведення бізнесу в умовах воєнного стану.

МОП також допомогла Міністерству освіти і науки України запустити нову онлайн-платформу, яка допоможе 225 000 студентів технічних і професійних навчальних закладів продовжити навчання.

Федерація роботодавців України (ФРУ) також отримала підтримку МОП у виробництві та розподілі гуманітарної допомоги. Понад 4135 сімейних продуктових і гігієнічних наборів вироблено українськими підприємствами. За оцінками, допомогу було надано приблизно 15 000 ВПО, а місцеве виробництво товарів допомогло зберегти робочі місця та бізнес в Україні, а також створило податкові надходження для уряду. Ця ініціатива ґрунтується на аналогічному проєкті МОП/ФРУ, який, з фінансуванням з Данії, вже охопив понад 3550 осіб у Харківській та Миколаївській областях – двох регіонах, що сильно постраждали від війни.

МОП також підтримує нову послугу ФРУ для полегшення встановлення ділових контактів і просування українських товарів на ринок ЄС.

Україна постраждала від великомасштабної втрати робочих місць і доходів через російське вторгнення, і мільйони українців можуть опинитися за межею бідності, оскільки бойові дії тривають, йдеться у зведенні МОП.

За оцінками МОП, зайнятість у жовтні 2022 року була на 15,5% (2,4 мільйона робочих місць) нижчою за довоєнний рівень 2021 року. Цей прогноз був нижчим за оцінку МОП на квітень 2022 року, зроблену незабаром після початку війни, згідно з якою буде втрачено 4,8 мільйона робочих місць. Ця зміна пов'язана з тим, що з весни 2022 року під контроль України повернулися більші території країни, що сприяло зростанню економічної активності.

Є побоювання, що масові ракетні та безпілотні удари російських збройних сил по цивільній інфраструктурі України з жовтня 2022 року можуть підірвати часткове відновлення ринку праці, яке спостерігалося в середині 2022 року та яке у звіті описується як "скромне і дуже крихке".

Останні дані Центрального банку України показують зниження попиту на робочу силу, про що свідчить кількість вакансій, розміщених на ключових онлайн-порталах із працевлаштування. Прогнози МОП щодо зайнятості, які ґрунтуються на поточних макроекономічних прогнозах, припускають стагнацію у 2023 році, оскільки військові дії продовжують стримувати українську економіку та її ринок праці. Економіка загалом пережила серйозний спад: за оцінками, річний спад ВВП становив 35 відсотків в останньому кварталі 2022 року.



Більше новин з тегом #В світі

Відкритий лист до ООН

Спільний відкритий лист представників морської індустрії Генеральному секретарю ООН Антоніу Гутеррішу

Український морський форум (анонс)

Профспілка робітників морського транспорту України за підтримки Міжнародної федерації транспортників (ITF) та Державної служби морського і внутрішнього водного транспорту та судноплавства України має честь оголосити про проведення Українського морського форуму.

Мобілізація по-новому. Що зміниться з травня

Зібрали найбільш актуальні запитання, що надходили від членів Профспілки, та підготували для вас відповіді на них.

Забезпечення відпочинку для екіпажу: рекомендації IFSMA для представників PSC

Міжнародна федерація асоціацій морських капітанів (IFSMA), Віце-президентом якої є Олег Григорюк, Голова ПРМТУ, звернулась до Люка Смолдреса, Генерального секретаря Паризького меморандуму про взаєморозуміння щодо контролю суден державою порту (Paris MOU) стосовно передбачених вимог безпеки та впливу певних адміністративних процесів на екіпаж.

Дякуємо за звернення!