МОП пропонує додаткові заходи підтримки для України

Новий план МОП з підтримки сектору праці та зайнятості України спрямований на задоволення гуманітарних потреб, а також потреб у відновленні після року війни, яка призвела до величезних економічних збитків і втрат робочих місць та загрожує бідністю мільйонам людей.

Оскільки пішов вже другий рік війни, МОП пропонує план із шести пунктів з підтримки України, спрямований на вирішення гуманітарних проблем, якнайшвидшого відновлення та розвитку.

Відповідь було підготовлено після консультацій з тристоронніми учасниками МОП в Україні – урядом, організаціями працівників і роботодавців. Вона охоплює продовження надання гуманітарної допомоги там, де МОП може зробити свій внесок, допомогу біженцям і внутрішньо переміщеним особам (ВПО) у доступі до ринків праці та освіти, а також сприяння низці заходів підтримки доходів. Інші пропозиції включають заходи з стабілізації економіки в безпечніших частинах країни, підтримку реформ пріоритетного розвитку та фінансову допомогу профспілкам і організаціям роботодавців.

Детальна інформація про план міститься в новому звіті МОП про реагування Організації на кризу в Україні "Вплив кризи на зайнятість, доходи та соціальний захист". У звіті також узагальнюється широкий спектр допомоги, пов'язаної з ринком праці, яку МОП вже надала Україні, а також Молдові – найбільш вразливій країні, яка приймає українських біженців. Це включає в себе надання 3,6 мільйонам переміщених осіб інформації щодо протидії торгівлі людьми та примусовій праці; навчання 400 українських інспекторів праці та представників соціальних партнерів наданню першої психосоціальної допомоги; навчання всіх інспекторів праці Молдови з питань торгівлі людьми та примусової праці; і надання 76 000 підприємствам інформації про ведення бізнесу в умовах воєнного стану.

МОП також допомогла Міністерству освіти і науки України запустити нову онлайн-платформу, яка допоможе 225 000 студентів технічних і професійних навчальних закладів продовжити навчання.

Федерація роботодавців України (ФРУ) також отримала підтримку МОП у виробництві та розподілі гуманітарної допомоги. Понад 4135 сімейних продуктових і гігієнічних наборів вироблено українськими підприємствами. За оцінками, допомогу було надано приблизно 15 000 ВПО, а місцеве виробництво товарів допомогло зберегти робочі місця та бізнес в Україні, а також створило податкові надходження для уряду. Ця ініціатива ґрунтується на аналогічному проєкті МОП/ФРУ, який, з фінансуванням з Данії, вже охопив понад 3550 осіб у Харківській та Миколаївській областях – двох регіонах, що сильно постраждали від війни.

МОП також підтримує нову послугу ФРУ для полегшення встановлення ділових контактів і просування українських товарів на ринок ЄС.

Україна постраждала від великомасштабної втрати робочих місць і доходів через російське вторгнення, і мільйони українців можуть опинитися за межею бідності, оскільки бойові дії тривають, йдеться у зведенні МОП.

За оцінками МОП, зайнятість у жовтні 2022 року була на 15,5% (2,4 мільйона робочих місць) нижчою за довоєнний рівень 2021 року. Цей прогноз був нижчим за оцінку МОП на квітень 2022 року, зроблену незабаром після початку війни, згідно з якою буде втрачено 4,8 мільйона робочих місць. Ця зміна пов'язана з тим, що з весни 2022 року під контроль України повернулися більші території країни, що сприяло зростанню економічної активності.

Є побоювання, що масові ракетні та безпілотні удари російських збройних сил по цивільній інфраструктурі України з жовтня 2022 року можуть підірвати часткове відновлення ринку праці, яке спостерігалося в середині 2022 року та яке у звіті описується як "скромне і дуже крихке".

Останні дані Центрального банку України показують зниження попиту на робочу силу, про що свідчить кількість вакансій, розміщених на ключових онлайн-порталах із працевлаштування. Прогнози МОП щодо зайнятості, які ґрунтуються на поточних макроекономічних прогнозах, припускають стагнацію у 2023 році, оскільки військові дії продовжують стримувати українську економіку та її ринок праці. Економіка загалом пережила серйозний спад: за оцінками, річний спад ВВП становив 35 відсотків в останньому кварталі 2022 року.



Більше новин з тегом #В світі

Поширені питання щодо тимчасових обмежень у прийнятті нових заяв на надання консульських послуг

Коментар МЗС України

Криміналізація моряків: міжнародна проблема

Дізнайтеся більше про те, як Міжнародна федерація транспортників (ITF) бореться з несправедливим ставленням до моряків після інцидентів і підозр у злочинах на морі

ПРМТУ звернулася до МЗС України за роз'ясненнями

Після оголошення МЗС України тимчасовогопризупинення з 23.04.2024 року вчинення консульських дій у закордонних дипломатичних установах за заявами громадян України чоловічої статі від 18 до 60 років (окрім дій, пов’язаних зоформленням посвідчень особи на повернення в Україну), ПРМТУ отримала численні запити від моряків, громадян України, які знаходяться за кордоном.

Солідарність без кордонів: європейські профспілки підтримують Україну

Цього тижня ПРМТУ взяла участь у Профспілковому саміті на підтримку України, організованому Європейською конфедерацією профспілок (ETUC). Він пройшов 22-23 квітня у м. Люблін (Польща) та об'єднав близько 120 представників різних профспілок Європи.

Дякуємо за звернення!