Мандрівка «Потяг пам’яті»

ETF (Європейська федерація транспортників) та Friedrich-Ebert-Stiftung (Фонд Фрідріха Еберта) організували унікальну навчальну подорож для молодих профспілківців з метою вивчення історії Голокосту, аналізу подій сучасності та виховання нового покоління лідерів, здатних будувати демократію та захищати права людини.

Активні члени Молодіжної ради ПРМТУ з натхненням долучилися до заходу.

Мандрівка розпочалася з зустрічі на залізничному вокзалі Праги (Чехія), де була проведена панельна дискусія про стратегії профспілок та громадянського суспільства задля просування інклюзивних спільнот та протидії ультраправому авторитаризму. Так, згідно статистичних даних, наразі ультраправі сили нарощують потенціал для послаблення демократії, нормалізації ненависті та занепаду країн. То ж в пріоритеті мають бути стратегія розширення прав людини, можливостей демократії, врахування думки інших сторін, принцип консенсусу тощо.

Говорили про негативний вплив пропаганди, як одного з ключових інструментів ультраправих, нарівні з такою проблематикою цього руху як цькування вірою, поглядами, статтю, расою тощо в країнах Європи (Німеччина, Франція, Чехія тощо).

Генеральний секретар ETF Лівія Спера підсумувала, що стрімко росте відсоток ультраправих і важливо не давати їм можливості узурпувати владу, т.я. це призведе до повного знищення демократії і всіх морально-етичних поглядів.

На вокзалі Праги відвідали також пам'ятник Ніколоса Вінтона, який напередодні Другої світової війни організував порятунок 669 дітей (переважно єврейського походження) у віці від 2 до 17 років з окупованої німцями Чехословаччини. Ця зустріч з історією нагадала про те, що герої та добродії — серед нас, навіть у найтемніші часи.

Окремо відзначено про реалії сьогодення, про допомогу українцям, які, рятуючись від війни, ночували на вокзалі та перонах Праги.

З вокзалу Праги потягом вирушили до польського міста Освенцим. В дорозі говорили про Праведників народів світу (хто в роки Другої світової війни в окупованій нацистами Європі рятували євреїв від знищення), причини Голокосту, його наслідки. Цікавим було питання щодо вчинків людей, які здійснювали катування, перевезення невинних людей та чи могли вони цього не робити.

По прибуттю до Польщі, переглянули історичну воєнну кінострічку «Зона інтересу». Події розгортаються під час Другої світової та розповідають про коменданта концтабору Аушвіц, який намагається побудувати будинок своєї мрії по сусідству з табором. Комендант та його родина живуть своє звичне щасливе життя, коли за парканом — гул крематоріїв, з яких іде дим, удари, ридання, автоматні черги, крики, гавкіт собак...

А вже наступного дня — відвідали сам німецький нацистський концентраційний табір смерті Аушвіц, де збереглися докази злочинів нацистів. Заходячи через браму концтабору з цинічним надписом «Arbeit macht frei» («Праця робить вільним»), розумієш, що більшість з тих, хто пройшов через неї і часи Другої світової, ніколи звідти так і не вийшов... Експозиції з тисячами чобіт, горами валіз, окулярів, щіток, які належали жертвам. Сильні емоції викликала експозиція з двома тонами волосся — волосся людей, яких голили і відправляли на смерть.

Франк Морелс, президент ETF, наголосив, що профспілки повинні продовжувати активно працювати та захищати працівників та їх права, стояти разом і чинити опір, так само як це робили у минулому столітті.

Мандрівка «Потяг пам’яті» нагадала нам про те, хто ми є і що ми можемо робити сьогодні, щоб мати наше завтра. Особливо в умовах, коли в Україні продовжується повномасштабна війна. Важливо боротися за справедливість та гідність кожної людини, тому що лише разом ми можемо побудувати вільну та квітучу державу.

Важливо, щоб молоде покоління розуміло важливість демократії у всіх її проявах, просувало інклюзивність, поважало права людини та громадянина. Це не лише про недопущення повторення помилок минулого, але й про побудову справедливого та гуманного суспільства в сьогоденні, в якому профспілки мають вагоме значення на захисті прав трудящих.

Більше новин з тегом #Молодь

Від досвіду до успіху: зустрічі, які надихають

Представники Молодіжних рад двох великих транспортних профспілок – Профспілки робітників морського транспорту України та Профспілки залізничників та транспортних будівельників України – мали унікальну можливість зустрітися та поспілкуватися з Головою ПРМТУ, Амбасадором доброї волі IMO Олегом Григорюком та координатором Північної Федерації транспортників (Nordic Transport Workers' Federation, NTF) Крістером Норфаллом.

Обирайте кар'єру у морській галузі

Зараз саме час задуматися про майбутнє, особливо вчорашнім школярам, які стоять на порозі важливого вибору.

ПРМТУ та IMarEST підписали Меморандум про взаємодію

Профспілка робітників морського транспорту України (ПРМТУ) та Інститут морської техніки, науки та технологій Великобританії (IMarEST) зробили важливий крок на шляху до зміцнення дружніх зв'язків, підписавши Меморандум про взаємодію між IMarEST та ПРМТУ у межах своїх компетенцій як безпосередньо, так і за посередництва Одеського відділення IMarEST.

В Одесі проходить ЄТС-2024

В рамках Міжнародного форуму «Освіта, підготовка та працевлаштування моряків» (ЄТС-2024) та на честь 80-річчя Національного університету «Одеська морська академія» відбулася конференція.

Дякуємо за звернення!