Хто і як може виїхати за кордон

Нові зміни стосовно громадян, що супроводжують осіб з інвалідністю

Нещодавно Кабмін прийняв Постанову № 1044 «Про внесення змін до Правил перетинання державного кордону громадянами України», якою було внесено зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України.


РАНІШЕ:


1) Особа з інвалідністю I чи II групи могла виїхати за кордон у супроводі одного або обох батьків, на утриманні яких перебуває така особа з інвалідністю, дружини /чоловіка, повнолітніх сина/ доньки, їх дружини/чоловіка, при цьому від супроводжуючих осіб вимагались лише документи, що підтверджують родинні зв’язки та інвалідність.

2) Для чоловіків віком від 18 до 60 років, які є супроводжуючими - обмежена кількість перетинів кордону на виїзд з України (лише 1 раз на час дії воєнного стану).

3) Чоловіки могли виїжджати лише разом з особами, які потребували супроводу.


ТЕПЕР:


По-перше, перелік документів для супроводжуючих осіб збільшився. Окрім документів, що підтверджують родинні зв’язки та інвалідність ДОДАТКОВО вимагаються:


1) при супроводі батьків (своїх або іншого з подружжя) , що є особами з інвалідністю I чи II групи:

-документи, що підтверджують спільне проживання;

АБО

-акт встановлення факту здійснення догляду (складається на підставі заяви до місцевих органів);

АБО

-документи (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд.


2) при супроводі осіб з інвалідністю I чи II групи:

-документи (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або документи, що підтверджують інвалідність;

- акт встановлення факту здійснення догляду.


3) батьки (опікуни) при супроводі дитини з інвалідністю:

-свідоцтво про народження дитини;

АБО

-документи, що підтверджують відповідні повноваження особи, що супроводжує дитину з інвалідністю, посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги;

АБО

-довідка про отримання державної соціальної допомоги дітям з інвалідністю;

АБО

-індивідуальна програма реабілітації дитини з інвалідністю, видана лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров’я, або медичний висновок про дитину з інвалідністю.

У випадку, якщо дитину супроводжують баби, діди, повнолітні брати, сестри, мачухи, вітчими – потрібен також документ, що підтверджує факт приналежності їх до категорії осіб, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації.


4) при супроводі осіб, які потребують постійного догляду:

-документи (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд;

АБО

-висновок лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу у постійному сторонньому догляді;

-акт встановлення факту здійснення догляду.


5) при супроводі осіб з інвалідністю, визнаних судом недієздатними:

- рішення про призначення опікуна над такою особою


6) при супроводі осіб з інвалідністю або інших осіб, які потребують постійного догляду, які проживають (перебувають) у закладах/установах:

- наказ директора закладу догляду або особи, яка його заміщує, про виїзд осіб з інвалідністю або інших осіб, які потребують постійного догляду, за межі України


По-друге, для чоловіків віком від 18 до 60 років, які є супроводжуючими, кількість перетинів кордону на виїзд з України, тепер НЕ обмежена.


По-третє, виїзд за межі України чоловіків віком від 18 до 60 років може здійснюватися самостійно без присутності осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, осіб, які потребують постійного догляду, на підставі довідки про їх перебування на консульському обліку та раніше вказаних документів.


ВАЖЛИВО: чоловіки віком від 18 до 60 років, які супроводжували осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, осіб, які потребують постійного догляду, для виїзду за межі України, які підлягають призову під час мобілізації, зобов’язані повернутися в Україну не пізніше повернення на територію України осіб, яких вони супроводжували.

Більше новин з тегом #В світі

Поширені питання щодо тимчасових обмежень у прийнятті нових заяв на надання консульських послуг

Коментар МЗС України

Криміналізація моряків: міжнародна проблема

Дізнайтеся більше про те, як Міжнародна федерація транспортників (ITF) бореться з несправедливим ставленням до моряків після інцидентів і підозр у злочинах на морі

ПРМТУ звернулася до МЗС України за роз'ясненнями

Після оголошення МЗС України тимчасовогопризупинення з 23.04.2024 року вчинення консульських дій у закордонних дипломатичних установах за заявами громадян України чоловічої статі від 18 до 60 років (окрім дій, пов’язаних зоформленням посвідчень особи на повернення в Україну), ПРМТУ отримала численні запити від моряків, громадян України, які знаходяться за кордоном.

Солідарність без кордонів: європейські профспілки підтримують Україну

Цього тижня ПРМТУ взяла участь у Профспілковому саміті на підтримку України, організованому Європейською конфедерацією профспілок (ETUC). Він пройшов 22-23 квітня у м. Люблін (Польща) та об'єднав близько 120 представників різних профспілок Європи.

Дякуємо за звернення!