Ще 8 українських моряків затримані за кордоном

ПРМТУ стало відомо, що 30 січня 2019 року в результаті проведення міжнародної операції по боротьбі з незаконним обігом наркотиків, в 300 км від мису святого Вікентія (провінція Алгарве, Португалія), в нейтральних водах було затримано судно SEA SCAN 1 (IMO 8417352), на борту якого було виявлено 2,5 тонни наркотичної речовини (кокаїну).

Екіпаж судна складається з 8 громадян України і по одному громадянинові Грузії, Нідерландів і Франції.

Члени екіпажу судна були затримані компетентними органами Португалії. На час проведення досудового розслідування слідчим суддею всім підозрюваним було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 3 місяці. Відповідно до вимог законодавства Португалії всі затримані моряки забезпечені послугами адвоката і перекладача. Консул відвідає громадян України в місці тримання під вартою після отримання відповідного дозволу від португальської сторони.

Вищезазначена інформація стала доступною завдяки тісній співпраці ПРМТУ і Департаменту консульської служби МЗС України в рамках боротьби із залученням українських моряків у злочини на морі.

В свою чергу, зарубіжні ЗМІ повідомляють про спецоперацію британської, іспанської та колумбійської поліцій. Вони виявили 60 мішків наркотиків у вантажному контейнері в порту Генуї, Італі на загальну сумму 500 млн. євро.

Контейнеровоз вийшов з Колумбії і прибув до Генуї на минулому тижні, а потім був спрямований в Барселону, Іспанія. Щоб затримати торговців наркотиками, правоохоронні органи замінили кокаїн на сіль, дозволивши вантажу продовжити свій шлях. У Каталонії іспанська поліція заарештувала ймовірного одержувача вантажу, 59-річного іспанця.

Очевидно, що ситуація, в якій опинилися українські моряки, в черговий раз підкреслює актуальність проблеми криміналізації дій моряків і необхідність якнайшвидшої реалізації спільного проекту ПРМТУ і МЗС України, спрямованого на попередження залучення моряків до злочинних дій на морі, а також на забезпечення захисту їх прав на справедливе поводження під час кримінальних проваджень, в місцях досудового утримання і в установах відбування покарань.

Нагадаємо, проект був презентований у жовтні 2018 року в Києві і був підтриманий 4 установами Організації об'єднаних націй — Міжнародною морською організацією, Міжнародною організацією праці, Міжнародною організацією міграції та Управлінням ООН з наркотиків і злочинності. Також проект був повністю підтриманий Міжнародною федерацією транспортників (ITF) і профспілковими організаціями багатьох країн світу. Після чого, у листопаді 2018 року проект був презентований в Лондоні на засіданні Комітету з безпеки на морському транспорті ITF, який одноголосно схвалив його.

Проект спрямований на реалізацію комплексу заходів, мета яких — поліпшення рівня двосторонньої взаємодії уповноважених органів України з відповідними органами країн, де були затримані моряки. Важливою частиною проекту є інформаційна активність, спрямована на попередження криміналізації дій моряків.

Більше новин з тегом #Моряки

Відкритий лист до ООН

Спільний відкритий лист представників морської індустрії Генеральному секретарю ООН Антоніу Гутеррішу

Український морський форум (анонс)

Профспілка робітників морського транспорту України за підтримки Міжнародної федерації транспортників (ITF) та Державної служби морського і внутрішнього водного транспорту та судноплавства України має честь оголосити про проведення Українського морського форуму.

AMSA: Забезпечення добробуту моряків та контроль за умовами праці на суднах

Питання, пов'язані з дотриманням умов праці на суднах, залишаються однією з найбільш актуальних проблем у морській галузі.

Забезпечення відпочинку для екіпажу: рекомендації IFSMA для представників PSC

Міжнародна федерація асоціацій морських капітанів (IFSMA), Віце-президентом якої є Олег Григорюк, Голова ПРМТУ, звернулась до Люка Смолдреса, Генерального секретаря Паризького меморандуму про взаєморозуміння щодо контролю суден державою порту (Paris MOU) стосовно передбачених вимог безпеки та впливу певних адміністративних процесів на екіпаж.

Дякуємо за звернення!