Для чого моряку може стати в нагоді номер IMO

Чому номер IMO судна такий важливий?

Номер IMO є унікальним ідентифікатором судна. Він був запроваджений Міжнародною морською організацією у 1987 році з метою підвищення безпеки, запобігання забруднення навколишнього середовища та перешкоджання морському шахрайству.

Номер IMO є обов'язковим для застосування пасажирськими суднами валовою місткістю від 100 тонн та всіма вантажними суднами валовою місткістю від 300 тонн. Сьогодні також допускається добровільне використання номера IMO рибальськими суднами валовою місткістю від 100 тонн.

Номер IMO нерозривно пов'язаний із корпусом судна протягом усього часу його існування, від верфі до утилізації, незалежно від того, яке ім'я судно нині несе, кому належить і під чиїм прапором ходить.

Структура та цілісність номера IMO?

Номер IMO складається з двох частин: семизначного цифрового номера, що змінюється, і незмінного літерного префікса “IMO” перед ним.

Цілісність номера IMO може бути перевірена за його контрольною цифрою наступним чином: кожна з перших шести цифр множиться на множник від 2 до 7, що відповідає позиції кожної цифри праворуч наліво. Отримані числа сумуються і остання цифра суми повинна співпадати з контрольною останньою цифрою.

Наприклад, для IMO 9811000 (нашумілий контейнеровоз EVER GIVEN): (9×7)+(8×6)+(1×5)+(1×4)+(0×3)+(0×2) = 120 – виділена цифра 0 збігається з останньою цифрою в номері IMO, отже він – цілісний.

Для чого моряку може стати в нагоді номер IMO?

Дізнавшись у крюїнгу номер IMO судна, на якому йому буде запропоновано працювати, моряк може скористатися ним для перевірки свого потенційного місця роботи.

Так, завдяки номеру IMO моряки можуть ідентифікувати судно – знайти саме його серед інших з однаковими назвами (що зустрічається досить часто), перевірити місцезнаходження та співвіднести його з місцем передбачуваної посадки на судно. Зробити це можна завдяки популярному сайту www.marinetraffic.org.

Винятково важливо перевірити судно щодо покриття колективним договором ITF стандарту на сайті www.ITFSeafarers.org.

Загальну інформацію про судно можна знайти на сайті www.equasis.org. Корисно буде перевірити, яка компанія керує судном, а не просто є його реєстровим судновласником – бажано, щоб у трудовому контракті було вказано контактні дані реального роботодавця моряка.

Завдяки номеру IMO можна перевірити наявність порушень, виявлених органами державного портового контролю (PSC). Зробити це можна, відвідавши сайти: www.parismou.org, www.tokyo-mou.org, www.bsmou.org.

Більше новин з тегом #Моряки

«Ви можете досягти всього, чого захочете: жінки спроможні на все»

Катерина Гойман з дитинства мріяла про морські пригоди. Кожен вільний момент вона проводила біля Чорного моря, дивлячись на судна, що вирушали в подорожі. Так вона відчувала себе частинкою цього великого світу, де кожен день приносить нові враження та виклики. Таким чином, вона вирішила, що її майбутнє пов'язане саме з морем.

Криміналізація моряків: міжнародна проблема

Дізнайтеся більше про те, як Міжнародна федерація транспортників (ITF) бореться з несправедливим ставленням до моряків після інцидентів і підозр у злочинах на морі

Аналітика даних Інспекторату ITF у дії

Стаття-коментар Сета Пайєра, Керівника відділу даних та досліджень Міжнародної федерації транспортників

ПРМТУ звернулася до МЗС України за роз'ясненнями

Після оголошення МЗС України тимчасовогопризупинення з 23.04.2024 року вчинення консульських дій у закордонних дипломатичних установах за заявами громадян України чоловічої статі від 18 до 60 років (окрім дій, пов’язаних зоформленням посвідчень особи на повернення в Україну), ПРМТУ отримала численні запити від моряків, громадян України, які знаходяться за кордоном.

Дякуємо за звернення!