«Дякую за те, що мені не довелося відмовитися від моря»

Інколи морякам доводиться боротися не тільки із стихією, але й з труднощами на березі. Постійні виклики в морі загартовують в моряків стійкість духу та завзяття. Втім, часом життя підносить неочікувані та неприємні сюрпризи. Правила ведення бою із хворобою, не зі слів знайомих, знає моряк-кухар V.Ships - Андрій. Про шлях від поставленого діагнозу до реабілітації читайте далі.

- Чому ви обрали професію моряка?

- Батько мені казав: «Сину, не ходи в рейси, не ходи в море. Ні сім'ї, ні життя не буде». Але хто ж його послухав! Я пішов в море. І на сьогодні я віддав йому 41 рік свого життя. І знаєте, я задоволений. Я був скрізь, не був тільки в Гренландії. Я можу розповідати дуже довго, що я бачив і де бував, але висновок зробив один: життя скрізь однакове. Так, різні умови і менталітет, але життя однакове і його потрібно цінувати.


- Чи хотіли б, щоб молоде покоління вашої родини також присвятили себе морю?

- Коли в мене запитують про роботу в морі, то я ніколи нікому нічого не раджу. Розповідаю все як є, а вже остаточне рішення нехай приймають самі. Ось особисто для мене: робота в морі - це як маятник: одне коливання відокремлює «добре» від «погано». Але водночас, робота на флоті залишає своєрідний відбиток на моряках, на всіх. Це як татуювання. От коли робиш тату, то тобі важливо знайти в ньому сенс. Ось так і моя професія залишила в моєму серці мітку і наповнила життя сенсом.


- Як ви дізналися про хворобу?

- Я готувався до нового рейсу, проходив медкомісію і тоді на УЗД мені сказали, що є підозра на пухлину в шлунку. Я зробив одні аналізи, другі, і все підтвердилося: у мене в шлунку пухлина, причому досить великого розміру. На щастя, не злоякісна, але все одно в Одесі не лікується.


- Як пройшла операція?

- Я знайшов поліклініку під Києвом, дуже хорошу. Звідки і почався мій шлях лікування. Операція пройшла нормально, без форс-мажорів. І слава богу, я зараз уже на реабілітації.


- Хто допомагав фінансово?

- Я без роботи 10 місяців. Лікування дуже дороге, але спасибі величезне Профспілці робітників морського транспорту України та ITF Seafarers' Trust за те, що вони допомагають усім своїм морякам. Без них я б зараз тут не сидів, а вже тим більше не почувався так добре. Я зараз проходжу 10-12 кілометрів за рекомендаціями лікаря. Я живу повноцінним життям. Спасибі вам величезне, що завжди відгукуєтеся і підтримуєте. І дякую за те, що мені не довелося відмовитися від моря.


- Які плани далі?

- Цього місяця після фінальних аналізів мені вже точно скажуть, коли я можу повернутися до роботи. Поки що лікар мені підписав дозвіл на рейси не більше 3-х місяців, але коли я прийшов на медкомісію, то мені сказали, що все-таки нікуди мене не пустять. Хоча я вже навіть через тиждень після операції почувався чудово. Завдяки ПРМТУ та ITF Seafarers' Trust я можу жити і скоро повернуся до своєї улюбленої професії.


Більше новин з тегом #ITF

Солідарність без кордонів: європейські профспілки підтримують Україну

Цього тижня ПРМТУ взяла участь у Профспілковому саміті на підтримку України, організованому Європейською конфедерацією профспілок (ETUC). Він пройшов 22-23 квітня у м. Люблін (Польща) та об'єднав близько 120 представників різних профспілок Європи.

Український морський форум (анонс)

Профспілка робітників морського транспорту України за підтримки Міжнародної федерації транспортників (ITF) та Державної служби морського і внутрішнього водного транспорту та судноплавства України має честь оголосити про проведення Українського морського форуму.

Чому екіпаж судна DALI не може покинути гавань Балтімору?

Минуло три тижні відтоді, як вантажне судно DALI врізалося в міст Френсіса Скотта Кі. Міст обвалився рано вранці 26 березня, в результаті чого загинуло шестеро людей, які працювали на мосту.

Команду ITF Інспекторату розширено: напоготові до роботи

Ще одинадцять інспекторів ITF пройшли вступну програму, яка відбулася в ITF House в Лондоні, Великобританія. Зараз вони вже цілком готові до виконання своїх нових обов'язків і боротьби за права моряків у всьому світі, сприяючи зміцненню солідарності з міжнародними профспілками та зацікавленими сторонами морської галузі.

Дякуємо за звернення!