Автоматичний обмін даними про рахунки

Імплементація міжнародних стандартів — міжнародне зобов’язання, яке Україна взяла на себе, в т.ч. в контексті євроінтеграції.

Ще в серпні 2022 року Державна податкова служба України (ДПС) приєдналася до Багатосторонньої угоди компетентних органів про автоматичний обмін інформацією про фінансові рахунки, відповідно до Загального стандарту звітності CRS (Common Reporting Standard).

У зв’язку з чим Парламент нещодавно ухвалив Закон, яким вносяться зміни до Податкового кодексу України — на предмет імплементації міжнародного стандарту автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки.

Так, Україна надаватиме звітність про іноземців та іноземні компанії, які працюють на її території, а натомість матиме інформацію про українців та українські компанії, які працюють за кордоном, в т.ч. ПІБ, адреса, юрисдикція (юрисдикції) резидентства, ідентифікаційний (реєстраційний) номер (код), номер рахунку, залишок на рахунку тощо.

Як зазначалося на сайті Мінфіну, систематизований аналіз інформації, що отримуватиме ДПС від іноземних компетентних органів, є важливим інструментом для контролю за своєчасністю та повнотою декларування активів та доходів, що підлягають оподаткуванню, виявленням незадекларованих активів та доходів, а також для боротьби з ухиленням резидентів України від сплати податків.


З якими країнами буде автоматичний обмін інформацією та звітами?

Перелік підзвітних юрисдикцій буде оприлюднюватись на офіційному вебсайті ДПС (це будуть юрисдикції, які погодяться обмінюватись інформацією з Україною).


Коли відбуватиметься перевірка рахунків?

- з 1 липня 2023 року всі фінансові установи будуть зобов'язані почати застосовувати CRS

- до 31 грудня 2023 року відбуватимуться перевірки рахунків фізичних осіб з залишком понад 1 млн доларів США станом на 30 червня 2023 р.

- до 31 грудня 2024 року відбуватимуться перевірки рахунків фізичних осіб з залишком, що не перевищує 1 млн доларів США станом на 30 червня 2023 р.


За який період буде обмін інформацією та звітами?

Першим звітним періодом є період з 1 липня 2023 року по 31 грудня 2023 року, а перший обмін інформацією Україною планується у 2024 році.

Станом на сьогоднішній день Закон вже підписаний Президентом. Втім, наразі достеменно не відомо як саме він діятиме на практиці (оскільки ще має бути прийнята низка підзаконних нормативних актів). В разі появи додаткової інформації — будемо невідкладно Вас інформувати.

Більше новин з тегом #В світі

Криміналізація моряків: міжнародна проблема

Дізнайтеся більше про те, як Міжнародна федерація транспортників (ITF) бореться з несправедливим ставленням до моряків після інцидентів і підозр у злочинах на морі

ПРМТУ звернулася до МЗС України за роз'ясненнями

Після оголошення МЗС України тимчасовогопризупинення з 23.04.2024 року вчинення консульських дій у закордонних дипломатичних установах за заявами громадян України чоловічої статі від 18 до 60 років (окрім дій, пов’язаних зоформленням посвідчень особи на повернення в Україну), ПРМТУ отримала численні запити від моряків, громадян України, які знаходяться за кордоном.

Солідарність без кордонів: європейські профспілки підтримують Україну

Цього тижня ПРМТУ взяла участь у Профспілковому саміті на підтримку України, організованому Європейською конфедерацією профспілок (ETUC). Він пройшов 22-23 квітня у м. Люблін (Польща) та об'єднав близько 120 представників різних профспілок Європи.

Відкритий лист до ООН

Спільний відкритий лист представників морської індустрії Генеральному секретарю ООН Антоніу Гутеррішу

Дякуємо за звернення!