Автоматичний обмін даними про рахунки

Імплементація міжнародних стандартів — міжнародне зобов’язання, яке Україна взяла на себе, в т.ч. в контексті євроінтеграції.

Ще в серпні 2022 року Державна податкова служба України (ДПС) приєдналася до Багатосторонньої угоди компетентних органів про автоматичний обмін інформацією про фінансові рахунки, відповідно до Загального стандарту звітності CRS (Common Reporting Standard).

У зв’язку з чим Парламент нещодавно ухвалив Закон, яким вносяться зміни до Податкового кодексу України — на предмет імплементації міжнародного стандарту автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки.

Так, Україна надаватиме звітність про іноземців та іноземні компанії, які працюють на її території, а натомість матиме інформацію про українців та українські компанії, які працюють за кордоном, в т.ч. ПІБ, адреса, юрисдикція (юрисдикції) резидентства, ідентифікаційний (реєстраційний) номер (код), номер рахунку, залишок на рахунку тощо.

Як зазначалося на сайті Мінфіну, систематизований аналіз інформації, що отримуватиме ДПС від іноземних компетентних органів, є важливим інструментом для контролю за своєчасністю та повнотою декларування активів та доходів, що підлягають оподаткуванню, виявленням незадекларованих активів та доходів, а також для боротьби з ухиленням резидентів України від сплати податків.


З якими країнами буде автоматичний обмін інформацією та звітами?

Перелік підзвітних юрисдикцій буде оприлюднюватись на офіційному вебсайті ДПС (це будуть юрисдикції, які погодяться обмінюватись інформацією з Україною).


Коли відбуватиметься перевірка рахунків?

- з 1 липня 2023 року всі фінансові установи будуть зобов'язані почати застосовувати CRS

- до 31 грудня 2023 року відбуватимуться перевірки рахунків фізичних осіб з залишком понад 1 млн доларів США станом на 30 червня 2023 р.

- до 31 грудня 2024 року відбуватимуться перевірки рахунків фізичних осіб з залишком, що не перевищує 1 млн доларів США станом на 30 червня 2023 р.


За який період буде обмін інформацією та звітами?

Першим звітним періодом є період з 1 липня 2023 року по 31 грудня 2023 року, а перший обмін інформацією Україною планується у 2024 році.

Станом на сьогоднішній день Закон вже підписаний Президентом. Втім, наразі достеменно не відомо як саме він діятиме на практиці (оскільки ще має бути прийнята низка підзаконних нормативних актів). В разі появи додаткової інформації — будемо невідкладно Вас інформувати.

Більше новин з тегом #В світі

Понад 100 автомобілів для ЗСУ

Міжнародна підтримка партнерів та друзів Профспілки робітників морського транспорту України (ПРМТУ) не обмежується лише словами солідарності, а виявляється в конкретних діях, спрямованих на допомогу українському народу в найскладніші моменти нашої історії.

Основні питання військового обліку для моряків

Профспілка робітників морського транспорту України провела для моряків інформаційну зустріч-семінар з питань нововведень у військовому обліку, які діють з 18.05.2024 року. Зустріч була проведена у дистанційному режимі. Моряки мали можливість поставити питання, які їх найбільше цікавлять, та отримати вичерпну фахову юридичну інформацію.

ITF засуджує обстріл української дитячої лікарні

Міжнародна федерація транспортників (ITF) категорично засуджує жахливий обстріл дитячої лікарні «Охматдит» у Києві, здійснений російськими військами.

ПРМТУ у парламенті Румунії

20 червня Олег Григорюк, Голова ПРМТУ, виступив у парламенті Румунії в Бухаресті, де відбулося засідання Комітету моряків Східної, Центральної Європи та Норвегії (SCOCEEN).

Дякуємо за звернення!