Актуальне про фінанси в Україні

Актуальне про фінанси в Україні

Щодо гарантій повернення банківських вкладів фізичних осіб

За загальним правилом, у разі виведення банку з ринку Фонд гарантування вкладів фізичних осіб відшкодовує вкладникам такого банку кошти за їх вкладами в розмірі не менше 200 тис. грн.

Через 3 місяці після припинення або скасування воєнного стану в Україні сума такого відшкодування не може становити менше 600 тис. грн. і може бути збільшена за рішенням адміністративної ради Фонду.

Окрім того, Законом № 2180-IX додатково встановлено, що з дня набрання ним чинності (13.04.2022) протягом дії воєнного стану в Україні та 3-х місяців з дня його припинення чи скасування, Фонд відшкодовує кожному вкладнику банку кошти В ПОВНОМУ РОЗМІРІ вкладу, включаючи відсотки.

Щодо фінансового моніторингу

При зарахуванні готівкових коштів на рахунки фізичних осіб на суму понад 400 тис. грн., клієнт повинен на вимогу банку надати документи або відомості, що підтверджують джерела походження таких коштів. В іншому разі такі кошти на рахунку можна буде спрямувати тільки на підтримку Збройних Сил України.

Поточні ліміти на зняття готівки

Щоденний ліміт на зняття готівки в Україні з рахунків в іноземній та/або національній валюті становить 100 тис. грн. Водночас, цей ліміт також поширюється на зняття валюти за кордоном із рахунків в іноземній валюті, що відкриті в українських банках.

Без обмежень можна використовувати платіжні картки в Україні та за кордоном для розрахунків із метою оплати вартості товарів, робіт та послуг.

Щодо купівлі/продажу готівкової іноземної валюти

Банкам знову дозволено продавати готівкову іноземну валюту населенню.

В той же час, курс продажу готівкової валюти може відхилятися не більше ніж на 10% від офіційного курсу НБУ на день здійснення операції. Курс купівлі – не має бути нижчим за офіційний курс НБУ на день здійснення операції.

Щодо переказів за кордон

Р2Р-перекази (перекази «від особи до особи»)

Громадяни можуть переказувати кошти на картки фізичних осіб за кордоном в межах ліміту на місяць: до 100 тис. гривень зі своєї гривневої картки + та до 100 тис. гривень зі своєї валютної картки (загалом до 200 тис. гривень на місяць)

- Ліміт для переказу 100 тис. грн з валютних карток спільний для P2P-переказів та операцій «quasi cash» (поповнення електронних гаманців, брокерських або форекс-рахунків, оплата дорожніх чеків, купівля віртуальних активів тощо). Здійснення операцій “quasi cash” за допомогою гривневих платіжних карток тимчасово заборонено.

Наразі відсутні обмеження на здійснення переказів з метою оплати витрат за кордоном, пов’язаних з лікуванням в медичних закладах, транспортуванням хворих та оплати навчання на рахунки навчальних закладів за кордоном.

Більше новин з тегом #В світі

Український морський форум (анонс)

Профспілка робітників морського транспорту України за підтримки Міжнародної федерації транспортників (ITF) та Державної служби морського і внутрішнього водного транспорту та судноплавства України має честь оголосити про проведення Українського морського форуму.

Мобілізація по-новому. Що зміниться з травня

Зібрали найбільш актуальні запитання, що надходили від членів Профспілки, та підготували для вас відповіді на них.

Забезпечення відпочинку для екіпажу: рекомендації IFSMA для представників PSC

Міжнародна федерація асоціацій морських капітанів (IFSMA), Віце-президентом якої є Олег Григорюк, Голова ПРМТУ, звернулась до Люка Смолдреса, Генерального секретаря Паризького меморандуму про взаєморозуміння щодо контролю суден державою порту (Paris MOU) стосовно передбачених вимог безпеки та впливу певних адміністративних процесів на екіпаж.

Чому екіпаж судна DALI не може покинути гавань Балтімору?

Минуло три тижні відтоді, як вантажне судно DALI врізалося в міст Френсіса Скотта Кі. Міст обвалився рано вранці 26 березня, в результаті чого загинуло шестеро людей, які працювали на мосту.

Дякуємо за звернення!