Закон про мобілізацію: відповіді на найпоширеніші питання

18 травня набув чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку». Відповідно до цього Закону передбачено багато змін щодо військового обліку та мобілізації. Зібрали найбільш актуальні запитання, що надходили від членів Профспілки, та підготували для вас відповіді на них.

Хто має повернутися з-за кордону для оновлення даних?

Відповідно до Постанови Кабміну №563, якою внесено зміни до Порядку ведення військового обліку, та зокрема до Правил військового обліку військовозобов’язаних, призовників та резервістів, «громадяни України, які були зняті з військового обліку у зв’язку з вибуттям за межі України на строк більше трьох місяців, зобов’язані до 16 червня 2024 року, стати на військовий облік шляхом особистого прибуття до ТЦК за їх вибором». Тобто це стосується лише тих, хто перед виїздом за кордон був знятий з військового обліку у ТЦК в Україні. Відтепер, правила військового обліку для чоловіків та військовозобов’язаних жінок, що перебувають за кордоном, однакові з тими, які діють для таких осіб в Україні.

Якщо моряк не був знятий з військового обліку, а йому було видано ТЦК дозвіл на виїзд за кордон, і про це є відповідна відмітка у військово-обліковому документі, то обов'язку повертатись із-за кордону для постановки на військовий облік у моряка немає.

Щодо роботи застосунку Резерв+

За сприяння Міноборони було розроблено спеціальний сайт (https://reserveplus.mod.gov.ua/guide/), який містить детальну інструкцію щодо роботи із додатком, а також відповіді на найпоширеніші запитання. Після встановлення Резерв+ та проходження авторизації розпочинається процес оновлення персональних даних в реєстрі «Оберіг». Для оновлення необхідно вказати поточну адресу проживання. Додаток автоматично заповнить поля тими даними, які привязані до облікового запису у обраному банку (через який було здійснено авторизацію), але кожне з полів можна відредагувати. У разі якщо в списку дійсно немає необхідної адреси — слід повідомити про це через чатбот служби підтримки Резерв+ (https://chats.viber.com/reserveplusbot).

Крім того, розробники додатку вказують, що наразі у деяких країнах Резерв+ дійсно може працювати некоректно, проте вони постійно працюють над виправленням помилок. Це стосується і вибору адреси проживання за кордоном. На питання, яку адресу вказувати тим чоловікам, які постійно проживають у ЄС, не мають зареєстрованого місця проживання та рахунків у банках за кордоном, а дані у Резерв+ про місце реєстрації підтягнулися з Монобанку (зокрема, адреса в Україні), розробники відповіли, що "Так, в застосунку “Резерв+” можна буде обрати мобільний телефон та адресу тієї країни, де проживає чоловік» (https://proukrainu.blesk.cz/zastosunok-rezerv-za-kordonom-ne-vsi-mozhut-zavantazhyty-ta-avtoryzuvatysia-pershi-problemy-ta-reaktsiia-minoborony/). На жаль, повідомлення на офіційному сайті поки що відсутні.

Коли слід починати оновлювати дані: як, та скільки ще є часу?

Відповідно до Закону №3633-ІХ, яким встановлено нові правила мобілізації, усі громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані до 17.07.2024 року уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти та інші персональні дані:

– у разі перебування на території України – шляхом прибуття самостійно до ТЦК за місцем перебування на військовому обліку чи за своїм місцем проживання, або до ЦНАП, або через е-кабінет (за наявності);

у разі перебування за кордоном – шляхом повідомлення на офіційну електронну адресу або на офіційний номер телефону, які зазначені на офіційному сайті ТЦК за місцем перебування на військовому обліку, або через е-кабінет.

Звертаємо увагу, що сама реєстрація в електронному кабінеті є добровільною. Однак, оновлення даних з 18.05.2024 року є обовʼязковим для всіх чоловіків, у тому числі тих, що перебувають за кордоном. Оновлення даних через Резерв+ є достатньою дією для виконання цього обовʼязку.

Яка відповідальність за неоновлення даних?

Якщо до 17.07.2024 року не оновити свої дані, відповідно до Закону №3633-ІХ для чоловіків за кордоном можуть настати наслідки у вигляді обмеження вчинення консульських дій або їх вчинення за умови одночасного оновлення персональних даних.

Звертаємо увагу, що на цей час вручення повісток через додаток Резерв+ не відбуватиметься.

Невиконання обов'язку щодо оновлення даних та інші порушення військовозобов'язаними правил військового обліку, а також законодавства про оборону та мобілізацію в особливий період відповідно до ст.210, 210.1 КУпАП - тягне накладення штрафу від 17 000 до 25 500 грн.

Слід зазначити, що у разі винесення постанови про притягнення до адміністративної відповідальності та невиконання її у добровільному порядку (або не оскарження її у порядку, передбаченому законодавством), постанова направляється на виконання до приватних або державних виконавців, які мають повноваження для здійснення виконавчих дій накладати арешт на майно та банківські рахунки особи.

More news with tag #In World

Єгипет ратифікував MLC, 2006

6 червня 2024 року Арабська Республіка Єгипет зробила важливий крок на шляху до покращення умов праці для моряків, ратифікувавши Конвенцію про працю в морському судноплавстві 2006 року (MLC, 2006).

ПРМТУ та IMarEST підписали Меморандум про взаємодію

Профспілка робітників морського транспорту України (ПРМТУ) та Інститут морської техніки, науки та технологій Великобританії (IMarEST) зробили важливий крок на шляху до зміцнення дружніх зв'язків, підписавши Меморандум про взаємодію між IMarEST та ПРМТУ у межах своїх компетенцій як безпосередньо, так і за посередництва Одеського відділення IMarEST.

«Якщо ми зможемо вистояти у ці важкі часи, ми переможемо»: в Лондоні пройшов Український морський форум

On June 14, 2024, the Ukrainian Maritime Forum was held in London, organized by the Marine Transport Workers' Trade Union of Ukraine with the support of the International Transport Workers' Federation (ITF) and the State Service for Maritime, Inland Waterway Transport and Shipping of Ukraine.

12 років рабства на судні — Абдул Нассер Салех нарешті вдома

Дванадцять років тому Абдул Нассер Салех приступив до своїх обов'язків механіка на судні Al Maha. Після цього він застряг на борту цього судна на шокуючий термін - 4 000 днів.

Thank you for contacting us!