World Maritime Day 2023

Сьогодні ми відзначаємо Всесвітній день моря, який офіційно започатковано Організацією Об'єднаних Націй та Міжнародною морською організацією (IMO). Це свято було засноване у 1978 році на десятому з'їзді Асамблеї Міжурядової морської консультативної організації (IMCO), яка згодом перейменувалася на Міжнародну морську організацію (IMO) у 1982 році.

Всесвітній день моря має призначення привернути увагу до проблем екологічної безпеки морських перевезень та збереження біоресурсів. Свято виникло як відповідь на безрозсудні дії людства, такі як забруднення водних ресурсів нафтою та надмірний вилов риби, які завдають значних пошкоджень природі та призводять до зникнення численних рідкісних видів риби. Щорічно у світовий океан потрапляє понад 20 мільйонів барелів нафти через аварії.

У рамках акцій World Maritime Day організатори проводять різноманітні природоохоронні заходи, демонстрації, екологічні акції тощо. Основне святкування відбувається, звичайно ж, в штаб-квартирі IMO, що розташовується в британській столиці. За словами Генерального секретаря ІМО Кітака Ліма, робота Міжнародної морської організації можлива завдяки консенсусу 174 держав - членів. Більше 50 міжнародних документів, прийнятих ІМО, охоплюють усі аспекти міжнародних перевезень, включаючи проектування суден, будівництво, обладнання, крюінг, навігацію, експлуатацію тощо. Дотримання цих стандартів може бути складним, але дійсно корисні речі не завжди легко досягаються. Найбільшим здобутком ІМО є створення рівних умов шляхом уніфікованого впровадження глобальних правил. Такий підхід стимулює також інновації та ефективність.

Щороку Всесвітній день моря присвячений конкретній темі. У 2023-му році такою темою стала: «Конвенція МАРПОЛ – 50 років вірним курсом».

П'ятдесят років тому було прийнято Міжнародну конвенцію з запобігання забрудненню морського середовища нафтою та іншими шкідливими речовинами (MARPOL), і ця конвенція продовжує бути важливим інструментом для захисту нашого моря та природи.

Давайте разом висловимо подяку усім морякам, та тим, хто працює для збереження нашого морського середовища. Наші зобов'язання перед морем продовжуються, і разом ми зможемо зробити наше море ще кращим і безпечнішим для наступних поколінь.

More news with tag #In World

Криміналізація моряків: міжнародна проблема

Дізнайтеся більше про те, як Міжнародна федерація транспортників (ITF) бореться з несправедливим ставленням до моряків після інцидентів і підозр у злочинах на морі

ПРМТУ звернулася до МЗС України за роз'ясненнями

Після оголошення МЗС України тимчасовогопризупинення з 23.04.2024 року вчинення консульських дій у закордонних дипломатичних установах за заявами громадян України чоловічої статі від 18 до 60 років (окрім дій, пов’язаних зоформленням посвідчень особи на повернення в Україну), ПРМТУ отримала численні запити від моряків, громадян України, які знаходяться за кордоном.


Солідарність без кордонів: європейські профспілки підтримують Україну

Цього тижня ПРМТУ взяла участь у Профспілковому саміті на

підтримку України, організованому

Європейською конфедерацією профспілок (ETUC).

Він пройшов 22-23 квітня у м. Люблін (Польща) та об'єднав близько 120

представників різних профспілок Європи.

Відкритий лист до ООН

Спільний відкритий лист представників морської індустрії Генеральному секретарю ООН Антоніу Гутеррішу

Thank you for contacting us!