ПРМТУ не підтримує проект про звання осіб командного складу морських суден

Шановні моряки!

2 травня 2022 року Міністерство інфраструктури України опублікувало для обговорення проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Положення про звання осіб командного складу морських суден та порядок їх присвоєння та деякі питання щодо підготовки та дипломування моряків».

ПРМТУ відзначає наявність в проєкті Положення позитивних змін, спрямованих на приведення у відповідність вимог до кваліфікації моряків із Конвенцією ПДНВ-78, з поправками.

Водночас ПРМТУ наголошує, що проєкт Положення містить критичні зауваження щодо організації процесу оцінки кваліфікації моряків та видачі кваліфікаційних документів.

На жаль, норми проєкту Положення в першу чергу спрямовані на закріплення поточних процесів, які містять ознаки корупційні ризиків, а саме:

  • Не визначається, яка саме Електронна система буде використовуватися для надання послуг морякам, а також порядок та умови її роботи, вимоги до захисту інформації в системі.
  • Проєкт Положення визначає, що система тестування CES буде використовуватися в рамках реалізації ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОГО проєкту.
  • Проєкт Положення не тільки не виключає «людський фактор», а навпаки, збільшує його вплив, посилюючи юридичну невизначеність діяльності Державної кваліфікаційної комісії моряків.
  • Проєкт Положення не визначає базові (первинні) кваліфікаційні вимоги, згідно з якими окрема посадова особа Адміністрації судноплавства може бути призначена на посаду Голови або члена ДКК моряків.
  • Проєкт Положення також не визначає відповідальність членів ДКК моряків, якими було прийнято необґрунтоване рішення щодо моряка.
  • Проєктом Положення повністю збереженанеефективна та непрозора система оскарження рішень ДКК моряків.

За наявною в ПРМТУ інформацією, на цей час розробка нової Електронної системи ПРИПИНЕНА.

Єдиним так званим сервісом на цей час є мобільний застосунок «Електронний кабінет моряка», використання якого у подальшому є категорично неприйнятним.

ПРМТУ наголошує, що використання зовнішніх незалежних систем оцінки кваліфікації моряків (системи тестування CES) ВЖЕ довело свою ефективність.

ПРМТУ вважає необхідним забезпечити постійне користування сертифікованими незалежними системами оцінки кваліфікації моряків.

Проте, Експериментальний проєкт реалізується до 01 березня 2023 року. Цей проєкт, на жаль, може бути припинений, у тому числі через відсутність фінансування на придбання нового обсягу ліцензованого користування системою CES. Поточний обсяг ліцензованого користування системою CES наданий за фінансової підтримки проєкту TAPAS, а термін користування ним завершується в серпні 2022 року.

ПРМТУ звертає увагу, що у разі відсутності в Адміністрації судноплавства фінансової можливості на придбання нового ліцензованого доступу до системи тестування CES, дипломування моряків буде або повністю зупинене, або Адміністрація судноплавства буде використовувати інші системи комп’ютерного тестування.

За таких умов ПРМТУ вважає неприпустимим виключення норми щодо обов’язковості публікації на офіційному сайті Адміністрації судноплавства питань комп’ютерного тестування та відповідей на них.

Проєкт Положення не визначає перелік та форму документів, що будуть оформлені за результатами розгляду заяви моряка та роботи ДКК, форму розгляду ДКК моряків заяв моряків (засідання або інша форма), умови та порядок формування складу кожної конкретної ДКК моряків для розгляду заяви моряка, а також процедуру підписання рішення про відмову у видачі моряку кваліфікаційного документу.

Отже, існують підстави стверджувати, що проєкт Положення сприятиме не усуненню, а закріпленню поточних негативних явищ в системі підготовки та дипломування моряків, в тому числі юридичної невизначеності порядку роботи ДКК, а система надання послуг морякам не буде у повній мірі забезпечена необхідними технічними, організаційними та кадровими ресурсами.

Прийняття проєкту Положення у запропонованій редакції матиме критичні наслідки та призведе до зупинки роботи системи оцінки кваліфікації моряків, а також до порушення Україною своїх міжнародних зобов’язань.

З детальними зауваженнями ПРМТУ можна ознайомитися на офіційному сайті ПРМТУ за посиланням https://storage.mtwtu.org.ua/source/1/xMBhs1fiYAmip3kkqdwXlKuHjrx5pBKk.pdf

More news with tag #MIU

Інформаційне оголошення

Шановні моряки!


Address from the MTWTU Chairman

About the procedure for departure of seafarers to work on ships

The procedure for departure of seafarers to work on ships is now defined

Кабінетом Міністрів України внесені зміни до Правил перетинання державного кордону України громадянами України та визначено порядок виїзду моряків, які прямують для роботи на морські судна та судна внутрішнього плавання

ПРМТУ звернулося з відповідним листом до Міністра інфраструктури України

Шановні моряки!

Thank you for contacting us!