МОП розширює свою присутність в Україні

З січня наступного року для збільшення технічної допомоги Україні в Києві розпочне роботу новий регіональний офіс Міжнародної організації праці (МОП). Крім того, у 2024 році планується візит Генерального секретаря МОП до України.

Щоб познайомитись із тристоронніми партнерами МОП у нашій країні, вивчити вплив агресії росії на сферу праці та профспілковий рух, Україну відвідала делегація МОП. Очолила її директорка Регіонального бюро МОП для країн Європи та Центральної Азії, помічниця Генерального директора МОП Беате Андрес.

Як відомо, Профспілка робітників морського транспорту України та Міжнародна організація праці уже досить тривалий час співпрацюють у різних напрямках. Це і питання ратифікації конвенцій, у тому числі ключової для моряків Конвенції про працю у морському судноплавстві 2006 року (MLC, 2006), реалізація спільних проектів, таких як проект з профілактики ВІЛ на робочому місці та боротьби зі стигматизацією та дискримінацією у зв'язку з ВІЛ, а також з управління стресом на робочому місці та інші. Проект, спрямований на боротьбу з криміналізацією моряків, був також підтриманий МОП на найвищому рівні.

Профспілку робітників морського транспорту України на зустрічі представив її Голова – Олег Григорюк. Він розповів про роботу Профспілки під час війни, наголосивши на важливості реалізованих проєктів, обсягу наданої фінансової та благодійної допомоги морякам та їхнім сім'ям, зусиллям у захисті прав членів ПРМТУ, а також поділився планами на перспективу.

Директорка Регіонального бюро МОП Беат Андрес поділилась своїми враженнями про перші зустрічі в Україні. Вона наголосила, що необхідно докласти певних зусиль, щоб усі сторони соціального діалогу краще розуміли, як працює МОП. Найближчим часом у роботі МОП в Україні буде дотримуватись своєї Програми для України з гідної праці. Паралельно готуватиметься нова Програма, яка має бути погоджена з відповідними агентствами ООН та прийнята у 2025 році. Фундаментом усієї роботи стануть досягнення МОП та розвиток соціального діалогу в Україні. Важливим завданням стане розширення залучення жінок до ринку праці, повернення біженців в Україну, підкріплене стандартами МОП, гармонізація українського законодавства з європейським, реанімація діяльності Національної тристоронньої соціально-економічної ради.

Вона торкнулася й питання різниці між соціальним діалогом та діалогом із громадянським суспільством, зазначивши, що не всі в Україні добре її розуміють. Щоб з'ясувати це питання, Беат Андрес запропонувала провести в Україні відповідну дискусію. Насамкінець вона подякувала за пропозиції представників профспілок, зокрема про залучення їх до відновлення України. Наголосила, що важливо, щоб профспілки взяли участь у наступній конференції з відновлення та вступу України до ЄС у Берліні.

За результатами візиту місія представить звіт в листопаді цього року Адміністративні раді МОП з відповідними пропозиціями.

More news with tag #In World

Криміналізація моряків: міжнародна проблема

Дізнайтеся більше про те, як Міжнародна федерація транспортників (ITF) бореться з несправедливим ставленням до моряків після інцидентів і підозр у злочинах на морі

ПРМТУ звернулася до МЗС України за роз'ясненнями

Після оголошення МЗС України тимчасовогопризупинення з 23.04.2024 року вчинення консульських дій у закордонних дипломатичних установах за заявами громадян України чоловічої статі від 18 до 60 років (окрім дій, пов’язаних зоформленням посвідчень особи на повернення в Україну), ПРМТУ отримала численні запити від моряків, громадян України, які знаходяться за кордоном.


Солідарність без кордонів: європейські профспілки підтримують Україну

Цього тижня ПРМТУ взяла участь у Профспілковому саміті на

підтримку України, організованому

Європейською конфедерацією профспілок (ETUC).

Він пройшов 22-23 квітня у м. Люблін (Польща) та об'єднав близько 120

представників різних профспілок Європи.

Відкритий лист до ООН

Спільний відкритий лист представників морської індустрії Генеральному секретарю ООН Антоніу Гутеррішу

Thank you for contacting us!