Financial times: ​Вторгнення Росії в Україну провокує заворушення у змінах екіпажів на морських судах

За коментарем до Голови ПРМТУ Олега Григорюка звернувся журналіст міжнародної ділової газети Financial Times.

Лідери галузі попереджають про нестачу робочої сили, оскільки українські та російські моряки становлять близько 14% кадрів торговельного флоту. Україна сама забезпечує 5,4% офіцерів, які очолюють екіпажі більш ніж 74 000 суден, які здійснюють міжнародну торгівлю.

Старший помічник капітана Симон Прокопенко зіштовхнувся з проблемою списання та намагався зрозуміти, як дістатися додому, щоб стати до лав української армії. "Я не можу залишатися осторонь, коли подібні речі відбуваються в моїй країні", - сказав він газеті.

Наразі Президент України Володимир Зеленський закликає людей залишатися вдома та братися за зброю. У той час як говорячи про моряків, які бажають повернутися в країну, керівники судноплавних компаній попереджають про брак життєво важливого персоналу, який підтримує світову торгівлю.

Олег Григорюк, Голова Профспілки робітників морського транспорту України, вважає, що від 55 до 60 відсотків із приблизно 80 000 моряків України нині перебувають на судах, а з них приблизно 20 відсотків хочуть повернутися на батьківщину та воювати. Профспілка радить їм залишатися на борту заради власної безпеки та підтримки глобальної логістики та торгівлі.

"Якщо більшість українських моряків покинуть свої посади, то жодна інша національність не буде здатна зайняти їхні позиції, і це стане катастрофою для світового судноплавства", - сказав він.

Війна також порушила питання щодо корпоративної відповідальності галузі, яка здебільшого наймає працівників на контрактній основі.

«У вас є зобов'язання повернути моряків додому, тому що це працює?» – сказав Стівен Коттон, генеральний секретар Міжнародної федерації транспортників.

Він також додав, що додатковий ризик для глобальних ланцюжків поставок походить від докерів, які можуть відмовитися обробляти російські вантажі незалежно від того, потрапили вони під санкції чи ні.

Маніш Сінгх, головний виконавчий директор Ocean Technologies Group, зазначив, що завдання полягає не в тому, щоб замінити українців, а в тому, щоб підтримувати глобальну комерційну діяльність доти, доки ці моряки не зможуть знову розпочати роботу на судах.

Такі люди, як Симон Прокопенко, чия дружина та троє дітей втекли з України до Польщі, вважають, що поки що у них немає іншого вибору, як піти з галузі.

«Якщо ми цього не зробимо, то наших будинків не стане і не буде сенсу працювати в морі».

More news with tag #ITF

Ukrainian Maritime Forum

The Marine Transport Workers’ Trade Union of Ukraine, with the support of the International Transport Workers’ Federation (ITF) and the State Service for maritime, inland waterway transport and shipping of Ukraine, has the honor to announce the Ukrainian Maritime Forum.

Why is the Dali ship crew still stuck on board in the Baltimore Harbor?

Two weeks after the Dali cargo ship crashed into the Francis Scott Key Bridge in Baltimore. The Key Bridge collapsed early morning on March 26, killing six people who had been working on the bridge.

ITF Inspectorate Team Expanded: Charged and Ready

Eleven more ITF Inspectors have undergone the Induction Program in the ITF House in London, UK. They are now fully prepared to embrace their new roles and fight for the rights of seafarers worldwide while fostering solidarity with global trade unions and maritime stakeholders.

Double Bookkeeping, або подвійна бухгалтерія

Ще один вид обману та обкрадання моряків

Thank you for contacting us!