Розширено перелік осіб, які підлягають мобілізації

Що змінилось для моряків із прийняттям нового Закону, який розширює перелік осіб, що підлягають мобілізації?

До 30 червня 2023 року всі військовозобов'язані, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністюта/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи, не підлягали призову по мобілізації.

З 30 червня 2023 року відстрочку від призову по мобілізації у ТЦК та СП зможуть отримати лише ті військовозобов'язані, у яких дружина з інвалідністю, один із їх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи, не мають інших осіб, які відповідно до закону зобов'язані їх утримувати. Це встановлено Законом від 28.06.2023 року № 3161-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань пов’язаних із проходженням військової служби під час дії воєнного стану».

Однак, ці зміни поки що не стосуються питань перетину кордону.

На цей час моряки, які мають дружину із числа осіб з інвалідністю і супроводжують таку дружину для виїзду за межі України, можуть і надалі перетинати кордон за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність.

Моряки, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжуютьїх для виїзду за межі України, можуть перетинати кордон, якщо нададуть документи, визначені у пункті 2-1Правил перетинання державного кордону громадянами України (постанова Уряду від 27.01.1995 р. № 57)

Більше новин з тегом #В світі

ПРМТУ представила Україну в Програмі розвитку портових працівників

За сприянням Профспілки робітників морського транспорту України, ПРМТУ та ДП «Адміністрація морських портів України» представили Україну в Програмі розвитку портових працівників (при обробці насипних вантажів) — Portworker Development Programme in Bulk Terminals (PDPII), запровадженій Міжнародною організацією праці. Навчання проходило на базі Корейського портового навчального інституту Бусану, який є найкращим експертним закладом з підготовки портових працівників в Кореї.

Порядок надання гарантій компенсації шкоди фрахтувальникам, операторам, власникам морських суден та суден внутрішнього плавання

Затверджено Порядок надання гарантій компенсації шкоди фрахтувальникам, операторам та/або власникам морських суден та суден внутрішнього плавання

Поширені питання щодо тимчасових обмежень у прийнятті нових заяв на надання консульських послуг

Коментар МЗС України

Криміналізація моряків: міжнародна проблема

Дізнайтеся більше про те, як Міжнародна федерація транспортників (ITF) бореться з несправедливим ставленням до моряків після інцидентів і підозр у злочинах на морі

Дякуємо за звернення!