ITF і ПРМТУ допомагають репатріювати українських моряків, кинутих шахраєм в Туреччині

Сьогодні в Морському інформаційному центрі ПРМТУ за підтримки Міністерства закордонних справ України відбулася зустріч з моряками і родичами моряків, які постраждали від шахрайських дій компанії «Харатян Крю Менеджмент».

Нагадаємо, що 20 українських моряків були направлені засновником компанії Артуром Харатяном до Туреччини для роботи на суднах ARIF CAPTAIN (IMO 7721897, прапор Туреччини) і RACHEL BORCHARD (IMO 9212010, прапор Маршаллови острови) і кинуті там без обіцяного працевлаштування. Як виявилося, потерпілих насправді набагато більше. Так, старший помічник капітана Владислав розповів, що він і ще 16 осіб мали днями попрямувати до Туреччини для роботи на судні ACT (IMO 820679, прапор Туреччини). Однак, як ми повідомляли раніше, Артур Харатян перестав виходити на зв'язок. Також на зустрічі були присутні члени екіпажу, які нещодавно повернулися з Туреччини, зібравши гроші на погашення боргу за готель і на переліт, і родичі сімох моряків, які до сих пір знаходятся в Туреччині.

«Ми проводимо безкоштовні консультації для будь-якого українського моряка, який йде в рейс. Ми володіємо всією інформацією про судно і компанії, так як ми займаємося цими питаннями системно. Люди, які завершують кар'єру, і ті, хто робить перші кроки на морському шляху, є найбільш вразливими категоріями для шахраїв», - зазначив Перший заступник Голови ПРМТУ Олег Григорюк.

"Для мене абсолютно неприйнятно, що українські моряки платять за працевлаштування, коли весь цивілізований світ приєднався до Конвенції MLC, 2006, яка чітко передбачає, що працевлаштування має бути безкоштовним для моряків. Якби Україна ратифікувала цю Конвенцію і була готова до цивілізованої роботі, то можливо, таких ситуацій і не було б. Велика проблема також полягає не тільки в тому, що моряків обманюють, але і в тому, що моряки готові обманюватися», - резюмував Олег Григорюк.

Важливим є той факт, що жоден з присутніх на зустрічі моряків не був членом ПРМТУ або іншої профспілки. Проте, ПРМТУ, будучи членською організацією ITF, провів екстрені переговори з головним офісом в Лондоні з приводу ситуації, в якій опинилися українські моряки в Туреччині. Так, була досягнута домовленність про виділення фінансової допомоги на репатріацію наших громадян і покриття їх заборгованості перед готелями в Туреччині. Співробітники ПРМТУ негайно приступили до організації репатріації, а родичі повідомили гарну новину морякам.

Більше новин з тегом #ITF

Життя моряків важливі

Комітет зон бойових операцій (WOAC) Міжнародного переговорного форуму (IBF) одностайно ухвалив рішення про визначення Червоного моря та затоки Аден як «воєнних зон».

Підтримка транспортників - спілчан ПРМТУ

За ініціативою ПРМТУ та за сприянням ITF-ETF SOLIDARITY FUND допомогу у вигляді 1 500 продуктових наборів отримають українські транспортники, члени ПРМТУ.

ITF Seafarers' Trust: допомога курсантам – інвестиція в майбутнє

Протягом багатьох років Україна посідає провідні позиції щодо підготовки морських кадрів для міжнародного ринку праці. Низка кращих судноплавних компаній набирають українських курсантів і готують молодих та перспективних моряків для роботи на своїх суднах.

Безпека моряків у Червоному морі має бути на першому місці

Міжнародна федерація транспортників (ITF) заявляє, що того, що було зроблено для гарантування безпеки моряків у Червоному морі та Аденській затоці, недостатньо; і втрата життів після атаки хуситів на судно TRUE CONFIEDENCE є трагедією саме через це.

Дякуємо за звернення!