Здоров’я працівників морського транспорту України - у центрі уваги

7 листопада в Одесі за підтримки Професійної спілки робітників морського транспорту України в рамках спільного проєкту Координаційного центру допомоги морякам (КЦДМ) та Міжнародної організації праці (МОП), відбувся круглий стіл на тему «Охорона праці та здоров’я робітників морського транспорту України: запобігання розповсюдженню ВІЛ, мобінгу та дискримінації».

Місто Одеса було обрано не випадково, адже саме Одеса стала другим містом в Україні, яке підписало Паризьку декларацію в рамках глобальної стратегії ООН з подолання ВІЛ/СНІДу. До участі в заході були запрошені міжнародні та національні партнери, серед яких:

- Лариса Савчук, координатор програм МОП з ВІЛ та СНІД у сфері праці;

- Олена Шерстюк, радник ЮНЕЙДС в Україні з питань комунікації та глобальних ініціатив;

- Олег Григорюк, Голова Професійної спілки робітників морського транспорту України;

- Доктор Афсар Саєд Моххамад, спеціаліст з питань комунікації, Департамент МОП з питань гендеру, рівності, різноманіття та інклюзії, Женева;

- Доктор Азиф Альтаф, Координатор програм з добробуту та ВІЛ програм, Міжнародна федерація транспортників (ITF), Лондон;

- Юрій Сергєєв, співзасновник КЦДМ, адвокат, к.ю.н., доцент кафедри морського та митного права НУ «ОЮА»;

- Ганна Горбунова, Медичний директор КНП «Одеський міський центр профілактики та боротьби з ВІЛ-інф/СНІДом» ОМР;

- Алла Ходак, керівниця Благодійної Організації «100 відсотків життя. Одеса»;

- голови первинних профспілкових організацій ПРМТУ, члени ПРМТУ, керівники підприємств та організацій морського транспорту, зокрема «Український науково-дослідний інститут медицини транспорту» МОЗ України та інші.

«Я надзвичайно вдячна вам за організацію цього круглого столу, особливо у такий важкий для країни час, коли перед державою стоїть низка інших пріоритетів. Але я вважаю, що і в цьому напрямку працювати потрібно, оскільки ВІЛ насправді нікуди не дівся і щодня інфікуються люди працездатного віку. Ми з вами повинні дбати про те, щоб чоловіки та жінки, які працюють в різних сферах економіки, а особливо в такій ключовій галузі, як морська галузь, були здорові та почувалися безпечно на робочих місцях, вільних від стигми та дискримінації», - зазначила у своїй промові до учасників заходу Лариса Савчук.

«Для мене велике задоволення привітати вас від імені Об’єднаної програми ООН з ВІЛ/СНІДу. Про що б ми не говорили, ми будемо повертатися до питань війни, тому що це реальність, в якій ми живемо. До початку військових дій Україна досягла значного прогресу у досягненні цілей 95-95-95. Базові профілактичні програми та програми лікування на початок війни вже фінансувалися з державного бюджету. На жаль, цей прогрес загальмувався через війну, але на поміч прийшли наші міжнародні партнери. Уряд України зберіг свої зобов’язання повернутися до фінансування цих програм після перемоги», - зазначила Олена Шерстюк.

«Наша Профспілка працює у багатьох напрямках. Та до боротьби з розповсюдженням ВІЛ/СНІДу серед членів Профспілки ми ставимося дуже серйозно, порушуємо ці питання на міжнародному рівні. Ми пройшли великий шлях з нашими партнерами з проведення профілактичних заходів, з анонімного добровільного тестування на ВІЛ. Ми будемо й далі продовжувати цю роботу», - підкреслив Олег Григорюк.

Для ITF дуже важливо, щоб ВІЛ-позитивні працівники могли продовжувати працювати. Саме тому ITF відзначає, що велика кількість колективних угод, які Федерація укладає на глобальному рівні, мають посилання на те, що ВІЛ-статус не може стати перешкодою для працевлаштування або проводження роботи.

Ще одним важливим питанням, яке було порушено в рамках круглого столу, стало питання недопущення дискримінації та мобінгу у сфері праці.

ПРМТУ проводить активну роботу серед членів Профспілки щодо інформування про неприпустимість мобінгу, стигми та притискань на робочому місці. Так у 2022 році в рамках співпраці з данською профспілкою 3F ПРМТУ провела тренінг для членів Профспілки.

Юлія Пелих, адвокат, радник Голови ПРМТУ з юридичних питань зазначила, що Профспілка вже має практичний кейс з цього приводу: «Нещодавно мали засідання профкому ППО за зверненнями працівників щодо вчинення мобінгу по відношенню до них. За сприянням ПРМТУ було підготоване відповідне звернення до роботодавця задля припинення елементів мобінгу в колективі. Відзначається певна пасивність працівників у відстоюванні своїх прав. Втім, ситуація поступово змінюється на краще. ПРМТУ завжди підтримує та надає юридичну та консультаційну підтримку кожному нашому спілчанину, кожній нашій первинній профспілковій організації».

Починаючи з 1993 року ПРМТУ є стороною галузевих угод у сфері морського транспорту та одним з головних напрямків при укладенні галузевих угод є охорона праці. У 2001 році МОП ухвалила Практичний посібник із питань ВІЛ/СНІДу та сфери праці, який отримав широке визнання й активно застосовується в багатьох країнах. Це стало фундаментом для роботи ПРМТУ в даному напрямку.

За результатами заходу учасники круглого столу ухвалили резолюцію, за якою рекомендовано вживати заходи задля прискорення ратифікації Україною Конвенції МОП № 190, а також щодо включення сторонами соціального діалогу положень по протидії поширенню ВІЛ та недопущенню дискримінації серед працівників до Галузевої угоди у сфері морського транспорту та локальних колективних договорів.

Більше новин з тегом #Молодь

Сьогодні - Всесвітній день охорони праці

Професійна спілка робітників морського транспорту України провела нараду уповноважених представників з питань охорони праці, присвячену Всесвітньому дню охорони праці.

Дії в надзвичайних ситуаціях

Дії під час повітряної тривоги, як уберегтися при ракетному чи артилерійському обстрілі, вибухонебезпечні предмети та дії в разі їх знаходження, дії при хімічній або радіаційній небезпеці, пожежна безпека в поточних умовах, невідкладна домедична допомога — надзвичайно актуальні та важливі знання, які можуть уберегти від лиха та врятувати людське життя.

ITF Seafarers' Trust: допомога курсантам – інвестиція в майбутнє

Протягом багатьох років Україна посідає провідні позиції щодо підготовки морських кадрів для міжнародного ринку праці. Низка кращих судноплавних компаній набирають українських курсантів і готують молодих та перспективних моряків для роботи на своїх суднах.

Ключовий пріоритет Профспілки: зосередження на майбутніх моряках

Світова морська індустрія, згідно з даними міжнародних аналітичних ресурсів, стикається зі скрутнощами через нестачу кваліфікованих кадрів.

Дякуємо за звернення!