Ватикан дякує морякам і закликає поважати їх права

«Моряки продовжують забезпечувати глобальне переміщення товарів під час пандемії коронавирусу, але багато хто з них позбавлені доступу до вакцин, вимушено перебувають на суднах і часто наражаються на небезпеку піратських нападів», - йдеться в заяві Ватикану.

Напередодні Морської неділі, 11 липня, дикастерія зі сприяння комплексному людському розвитку подякувала морякам за роботу під час пандемії і закликала судновласників, уряди і агентства ООН захистити їх право на здоров'я, безпеку і гідні умови праці.

«Судна ні на хвилину не припиняли курсувати з порту в порт, доставляючи критично важливе медичне обладнання та ліки для підтримки боротьби з поширенням коронавирусу, - сказав кардинал Пітер Тарксон. - Морське судноплавство - це життєво важлива складова світової економіки. На його частку припадає близько 90% світової торгівлі, або, точніше, на частку 1,7 мільйона працюючих на суднах моряків. І хоча доведено, що моряки є працівниками найважливішої професії, більшість держав не визнали їх статус ключових працівників, поставивши їх в кінці черги за вакцинами».

«Але що ще гірше, тисячі, якщо не десятки тисяч членів екіпажу, не мають змоги покинути судна і порти внаслідок введених обмежень на переміщення, що ускладнюють зміни екіпажів і часто роблять неможливою репатріацію моряків. Ми закликаємо власників, суднових менеджерів і агентів, а також служби найму моряків розглядати членів екіпажу як щось більше, ніж просто «робочу силу», і пам'ятати, що вони - люди», - йдеться в заяві.

«З січня 2021 року було зареєстровано 38 пов'язаних з піратством інцидентів, в тому числі 33 висадки піратів на судна і дві спроби нападу; два судна зазнали обстрілів, і одне судно було захоплено. Кількість зареєстрованих випадків піратства, можливо, скоротилося, проте самі напади стали більш жорстокими».

Дикастерія також зазначила, що Міжнародна федерація транспортників повідомила про збільшення вдвічі кількості покинутих суден, з 40 у 2019 році до 85 у 2020 році. Часто це є результатом «навмисного рішення судновласника позбутися судна і екіпажу, яких він більше не вважає корисними для себе», - сказали у Ватикані.

«Опинившись в чужій країні, з боргами по заробітній платі, позбавлені води, їжі та можливості утримувати свої сім'ї, кинуті екіпажі змушені терпіти принизливі і нелюдські умови, а їх сім'ї вдома страждають внаслідок катастрофічних фінансових наслідків».

Необхідне неухильне дотримання Конвенції про працю в морському судноплавстві 2006 року, що вимагає, щоб судновласники оформляли страхування на випадок залишення моряків без допомоги, в тому числі для покриття витрат на харчування, медичне обслуговування і репатріацію членів екіпажу.

«Кількість суднотрощ і морських аварій скорочується, але це той випадок, коли і одного подібного інциденту більш ніж достатньо, особливо якщо має місце травма або загибель моряка, зникнення безвісти в морі або несправедлива криміналізація і утримання під вартою протягом невизначеного терміну».

«Ми підносимо наші молитви до дороговказної зірки, Пресвятої Богородиці Марії, яка проводжає в тиху небесну гавань тих, хто пішов від нас і яка втішає невтішних рідних і друзів», - завершив заяву кардинал Пітер Тарксон.

Морська неділя - це день, який багато християнських церкв відводять, щоб молитися за моряків і їх сім'ї і дякувати їм за їхнє життя і працю. Офіційно він проводиться у другу неділю липня. Під час Морської неділі такі благодійні організації, як Апостольство моря, Місія моряків і Товариство моряків, а також неконфесійної групи, такі як Морські кадети проводять збір коштів, паради і інформаційні кампанії про життя на морі.

Більше новин з тегом #Моряки

Остерігайтесь шахраїв

Ризики для моряків під час пошуку роботи

ПРМТУ взяла участь у Конгресі Морської секції SEKO

ПРМТУ взяла участь у Конгресі Морської секції братської профспілки SEKO (Швеція). Лідери цієї профспілки одні з перших підтримали ПРМТУ з початку агресії росії.

Українські судновласники та українські моряки: спільні проблеми, що потребують термінового вирішення

Збройна агресія росії проти України та блокування українських морських портів вчергове оголила проблему фактично повної втрати Україною тоннажу суден, які експлуатуються під Державним прапором України.

Зустріч ПРМТУ у Парламенті Норвегії

Олег Григорюк, Голова ПРМТУ, зустрівся з Іне Марі Еріксен Сьорейде – Головою Комітету міжнародних зв'язків у Парламенті Норвегії, яка відігравала значні ролі в уряді Норвегії, зокрема, міністра закордонних справ з 2017 по 2021 рік. Вона також стала першою жінкою на цій посаді. Раніше Іне Марі обіймала посаду міністра оборони з 2013 по 2017 рік. Як член Консервативної партії, вона була обрана у 2005 році членом Парламенту від Осло.

Дякуємо за звернення!