В МІЦ зустрілися з сім'ями затриманих у Греції українських моряків

У Морському інформаційному центрі ПРМТУ відбулася зустріч представників МЗС України з сім'ями затриманих в Греції українських моряків.

На запрошення МЗС участь у заході прийняли участь Голова ПРМТУ Михайло Кірєєв і його Перший заступник Олег Григорюк, начальник Департаменту боротьби зі злочинами, пов'язаними з торгівлею людьми Національної поліції Артем Крищенко і представник Головного Слідчого управління Оксана Пустова.

Заступник директора Департаменту Консульської служби Василь Кирилич відзначив актуальність такої зустрічі. «Для нас важливо вести діалог, підтримувати контакти з родичами затриманих моряків. Ми зібралися тут, щоб довести до вашого відома те, що відбувається на даний момент. Ми прекрасно розуміємо, що у вас є своє розуміння проблеми, але, щоб воно було об'єктивним, необхідна дискусія, консолідоване обговорення, вироблення механізмів, які вирішили б існуючу проблему», - зазначив Василь Кирилич.

За його словами, кількість випадків затримання громадян України за перевезення нелегальних мігрантів у порівнянні з минулим роком, на жаль, не зменшилася. «Ми очікували, що будуть зроблені певні висновки, але цього не сталося. Так, з 1 січня 2018 року по 30 листопада 2018 року в Греції було затримано 45 громадян України, 40 з яких - за перевезення нелегальних мігрантів. У 2017-му році за такий же період було затримано 39 українців за перевезення нелегалів. І ці цифри нас дуже турбують, так як вважалося, що вже з'явилося розуміння проблеми, розуміння ризиків ... Не секрет, що для Греції нелегальні мігранти - це національна катастрофа, тому таке суворе законодавство у зв'язку з незаконним ввезенням нелегалів», - підкреслив Василь Кирилич.

Разом з тим, він розповів, що в цьому році 25 українських моряків, затриманих за перевезення нелегальних мігрантів, були звільнені. 19 з них перебували в ув'язненні 2 роки і 6 місяців, 6 осіб - 1 рік і 8 місяців.

За попередньою інформацією, до кінця року будуть звільнені ще 5 українських громадян, - зазначив Василь Кирилич і визначив дві складові врегулювання існуючої проблеми. «По-перше, це запобігання подібних випадків. Це і виявлення груп організаторів, ініціаторів, і припинення їх діяльності. По-друге, правове врегулювання наслідків. З цим боротися складніше, ніж виявляти причини, бо скоєний злочин - це вже доведений факт. На жаль, сьогодні ми як пожежники: там загорілося, біжимо, іншим разом біжимо на іншу пожежу і т.д. Потрібні системні дії, інакше цю проблему не вирішити», - впевнений Василь Кирилич.

У свою чергу, Олег Григорюк зазначив: «Всі ми співпереживаємо сім'ям наших моряків, які опинилися в такій складній ситуації. Ми намагаємося допомогти в рамках своєї компетенції, але наша компетенція закінчується там, де не йдеться про членів Профспілки, і там, де справа стосується кримінальних порушень. Саме для того, щоб розширити власні можливості, отримувати більше інформації від моряків, мати можливість допомагати більш ефективно, проводити превентивну роботу, Профспілка спільно з МЗС України і створила Морський інформаційний центр. Коли проблема вже сталася, вирішувати її в тисячі разів складніше. Тому ми робимо все можливе, щоб попереджати такі ситуації».

Родичі змогли задати питання представникам МЗС України і звернулися з проханням по можливості допомогти вирішити питання із забезпеченням затриманих українських моряків теплими речами, медичними препаратами та телефонним зв'язком з рідними.

Більше новин з тегом #Моряки

ПРМТУ звернулася до МЗС України за роз'ясненнями

Після оголошення МЗС України тимчасовогопризупинення з 23.04.2024 року вчинення консульських дій у закордонних дипломатичних установах за заявами громадян України чоловічої статі від 18 до 60 років (окрім дій, пов’язаних зоформленням посвідчень особи на повернення в Україну), ПРМТУ отримала численні запити від моряків, громадян України, які знаходяться за кордоном.

Солідарність без кордонів: європейські профспілки підтримують Україну

Цього тижня ПРМТУ взяла участь у Профспілковому саміті на підтримку України, організованому Європейською конфедерацією профспілок (ETUC). Він пройшов 22-23 квітня у м. Люблін (Польща) та об'єднав близько 120 представників різних профспілок Європи.

Сьогодні - Всесвітній день охорони праці

Професійна спілка робітників морського транспорту України провела нараду уповноважених представників з питань охорони праці, присвячену Всесвітньому дню охорони праці.

Відкритий лист до ООН

Спільний відкритий лист представників морської індустрії Генеральному секретарю ООН Антоніу Гутеррішу

Дякуємо за звернення!