Остерігайтесь шахраїв

Ризики для моряків під час пошуку роботи

В нашому мінливому світі часом дуже складно встигати за новинами та тенденціями, розрізняти правду від фейків та визначати дійсно важливі пріоритети серед безлічі інформації, що постійно з'являється. І хоча сьогодні інформаційне поле рясніє корисними лайфхаками для перевірки правдивості та надійності джерел, ми спостерігаємо як люди, перебуваючи в стресі від світових подій, з одного боку, і намагаючись швидко вирішити свої особисті чи сімейні питання та покращити якість життя, з іншого боку, легко можуть бути введені в оману та довіритися не тим людям та заявам, що призводить до помилкових рішень та негативних результатів.

Моряки – одна з категорій осіб, які, через специфіку пошуку роботи, наражені на небезпеку стати жертвами шахрайства. Користуючись послугами посередників, які пропонують або підшукують вакансії для моряків, вкрай важливо ретельно перевіряти інформацію та уважно розпоряджатись особистими даними, інакше - є серйозний ризик стати об'єктом інтересу для шахраїв.

Дуже часто, на жаль, ми отримуємо повідомлення від моряків про те, що вони постраждали від злочинних дій людей або організацій, які вдають агентства з найму моряків та оманливим шляхом спонукають моряків до сплати за неіснуючі послуги.

Так, наприклад, ресурс ITF ShipBeSure (https://www.itfshipbesure.org/itfshipbesure-we-guide-you-through-recruitment-process) регулярно дає оновлення з відомих випадків шахрайських схем та дозволяє перевірити деякі крюїнги та організації на предмет скаму.

Проте, на жаль, нам відомі випадки, коли шахраї звертаються до моряків, які зараз перебувають за кордоном, в приватному порядку: наприклад, в повідомлення в соціальних мережах або в месенджери за номером телефону – та пропонують різного виду послуги. Розрізнити скам нескладно. Основні його ознаки – завжди оплачувані наперед послуги та поспіх!

Усіма можливими шляхами шахраї будуть спонукати вас до найскорішого підписання та відправки документів, оплати послуг, переказу коштів на особисті картки. Тим же часом, шахраї будуть обіцяти максимально привабливі умови для вас – «гаряча» вакансія, висока зарплата, квитки на літак майже у вас в кармані! А якщо виникають якісь проблемні питання, усе «вирішать» за вас. Словом, не слід ні про що думати та піклуватись; вам лише необхідно якомога швидше відправити кошти.

Якщо колись ви потрапите в подібну ситуацію, на цьому моменті, зупиніться, і подумайте:

- чи довіряєте ви цьому крюїнговому агентству або особі, яка нав'язує вам свої послуги?

- чи не занадто привабливою є вакансія та умови найму, які вам пропонують?

- чи впевнені ви, що плануєте оплатити послуги посередництва у працевлаштуванні, а не життєвий урок з розпізнавання скаму?

Щоб переконатися, що певні агентства або особи дійсно надають посередницькі послуги з працевлаштування закордоном, ми радимо, як мінімум, перевіряти інформацію в інтернеті. Телеграм канали, морські форуми та коментарі в соціальних мережах можуть стати корисним джерелом інформації та іноді, уберегти вас від проблем викликаних шахрайськими діями інших осіб та ризику бути ошуканими.

Якщо у вас виникли питання, пишіть нам в чат-бот https://wep.wf/uvmj7n або звертайтесь до офісу ПРМТУ за тел: (0482) 42 99 01

Більше новин з тегом #Моряки

Криміналізація моряків: міжнародна проблема

Дізнайтеся більше про те, як Міжнародна федерація транспортників (ITF) бореться з несправедливим ставленням до моряків після інцидентів і підозр у злочинах на морі

Аналітика даних Інспекторату ITF у дії

Стаття-коментар Сета Пайєра, Керівника відділу даних та досліджень Міжнародної федерації транспортників

ПРМТУ звернулася до МЗС України за роз'ясненнями

Після оголошення МЗС України тимчасовогопризупинення з 23.04.2024 року вчинення консульських дій у закордонних дипломатичних установах за заявами громадян України чоловічої статі від 18 до 60 років (окрім дій, пов’язаних зоформленням посвідчень особи на повернення в Україну), ПРМТУ отримала численні запити від моряків, громадян України, які знаходяться за кордоном.

Солідарність без кордонів: європейські профспілки підтримують Україну

Цього тижня ПРМТУ взяла участь у Профспілковому саміті на підтримку України, організованому Європейською конфедерацією профспілок (ETUC). Він пройшов 22-23 квітня у м. Люблін (Польща) та об'єднав близько 120 представників різних профспілок Європи.

Дякуємо за звернення!