Оподаткування доходів і пенсійне забезпечення моряків

На численні прохання членів Профспілки в цій статті ми опишемо основи оподаткування доходів, ситуацію з пенсійним забезпеченням, а також відповіді на поширені запитання на цю тему.

Згідно з чинним законодавством України всі громадяни є рівними і повинні платити податки.


Оподаткуванню підлягає будь-який отриманий дохід, чи то заробітна плата, чи то прибуток від продажу майна, чи то, наприклад, узяті в борг грошові кошти, що не повернуті вчасно. Таким чином, кожен громадянин України, отримавши дохід, має сплатити податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) за ставкою 18 % і військовий збір (на період дії антитерористичної операції) за ставкою 1,5 %. Дохід, отриманий із джерел походження за межами України, з точки зору законодавця, також підлягає оподаткуванню.
Податковий кодекс України передбачає обов'язок подання річної декларації про майновий стан і доходи (податкової декларації).
Податкову декларацію подають у строк до 1 травня року, що настає за звітним (однак 2020 року, у зв'язку зі встановленим Кабінетом Міністрів України карантином, строк подання декларації було продовжено до 1 липня). У строк до 1 серпня (до 1 листопада 2020 року) на підставі поданої податкової декларації мають бути сплачені податки.


Яким чином моряк, перебуваючи в рейсі, може подати податкову декларацію?


Податкова декларація може бути заповнена і подана як особисто самим моряком, так і його представником - особою, на яку оформлено нотаріальну довіреність.
Крім того, податкова декларація може бути надіслана до податкового органу поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення.
Також на сьогоднішній день діє багато онлайн сервісів. Зокрема, й електронний кабінет платника податків https://cabinet.tax.gov.ua/, який дає можливість подати податкову декларацію онлайн. Вхід до вищезгаданого кабінету здійснюється за допомогою електронного цифрового підпису, який відтепер також можна отримати онлайн за допомогою електронних сервісів та послуг багатьох банків.


Коли податки за моряків сплачують їхні роботодавці - процедура уникнення подвійного оподаткування

Між Україною та низкою держав укладено міжнародні договори (конвенції) про уникнення подвійного оподаткування. Конвенції застосовуються для того, щоб уникнути подвійного оподаткування під час справляння податків на доходи. Країн, з якими Україна підписала такі конвенції, станом на 1 січня 2020 року понад 70, серед яких такі великі судновласницькі держави, як Греція, Німеччина, Сінгапур, Китай, Корея та інші.
Якщо роботодавець заплатив податки за моряка за межами України, то суми таких податків можуть бути зараховані під час розрахунку податків, що підлягають сплаті моряком в Україні.
Конкретна процедура, якої необхідно дотриматися для застосування права про уникнення подвійного оподаткування, прописана в конвенції з кожною окремо взятою країною. Як правило, необхідно отримати у відповідному іноземному органі довідку про суму сплаченого за кордоном податку, а також про базу/об'єкт оподаткування. Зазначена довідка підлягає легалізації в країні сплати податків і після її надання до податкових органів в Україні сума податку, сплачена в іншій країні, може бути зарахована в Україні.
Якщо ставка, за якою було сплачено податки за кордоном менша, ніж в Україні, то різниця підлягає доплаті в Україні.



Відповідальність за неподання або несвоєчасне подання податкової декларації


Кримінальна відповідальність передбачена за умисне ухилення від сплати податків, що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів у значних розмірах, на суму понад 3 153 000 грн. (станом на 2020 рік).
Моряками часто порушується питання щодо доцільності реєстрації себе як фізичної особи-підприємця (ФОП) з переходом на спрощену систему оподаткування (3-тя група, ставка єдиного податку становить 5%), щоб таким чином "легалізувати" свої іноземні доходи. Однак треба розуміти, що ФОП - це господарська діяльність, а з точки зору міжнародного та національного права, відносини моряка та судновласника - це трудові правовідносини, вони мають іншу правову природу та обов'язки сторін. Тому реєстрація ФОП не є вирішенням питання.


Нові правила фінансового моніторингу - чим це загрожує морякам

28 квітня 2020 року в Україні набула чинності нова редакція Закону України № 361-IX "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення".

Нові правила передбачають, що відтепер не тільки банки, а й страхові компанії, аудитори, рієлтори, адвокати, нотаріуси, бухгалтери, консалтингові фірми та інші суб'єкти (які не є фінустановами, але надають окремі фінпослуги) зобов'язані перевіряти правомірність походження коштів своїх клієнтів і запобігати протиправним фінансовим операціям. Таким чином, коли моряк поміщає грошові кошти на свій рахунок, то банк має перевірити законність походження цих коштів - що вони не є результатом незаконної діяльності. Водночас необхідно пам'ятати, що вищевказаний Закон спрямований саме на запобігання протиправним фінансовим операціям і не повинен створювати додаткових незручностей законослухняним громадянам.


Сплата ПДФО не дає право на пенсію


Податок на доходи фізичних осіб та військовий збір - це не ті збори та платежі, які дають право на отримання пенсії. Пенсійна реформа в Україні тепер замість трудового стажу передбачає страховий стаж. На пенсію має право той, за кого сплачується єдиний соціальний внесок (ЄСВ) у розмірі 22% від суми доходу.
Якщо людина працює в Україні, то обов'язок сплати ЄСВ за неї покладається на роботодавця. Якщо ж людина не перебуває у трудових відносинах в Україні (як у випадку з моряками, які працюють під іноземним прапором), передбачена можливість самостійно сплачувати за себе ЄСВ, для чого необхідно укласти відповідний договір (звернувшись для цього з відповідною заявою до податкового органу за місцем проживання).
Суму щомісячного внеску ви можете розраховувати від фактично отриманої заробітної плати або від мінімальної (встановлюється державою). У другому випадку розмір податку станом на поточну дату становитиме 1 100 грн. на місяць.
Подивитися свій страховий стаж можна на сайті https://portal.pfu.gov.ua/, увійшовши до свого особистого кабінету за допомогою раніше згадуваного електронного цифрового підпису.

Можна також зазначити, що Державний пенсійний фонд України перманентно перебуває у стані дефіциту, і на гідну пенсію для моряків, навіть з урахуванням виконання всіх необхідний умов, розраховувати не доводиться.
Тому, отримавши вичерпну інформацію, моряки розуміють, що замислюватися про своє майбутнє їм необхідно вже зараз. Багато з них під час наших семінарів діляться з колегами своїм баченням того, як вони планують забезпечувати своє фінансове благополуччя після закінчення кар'єри в морі.

Більше новин з тегом #Моряки

Український морський форум (анонс)

Профспілка робітників морського транспорту України за підтримки Міжнародної федерації транспортників (ITF) та Державної служби морського і внутрішнього водного транспорту та судноплавства України має честь оголосити про проведення Українського морського форуму.

AMSA: Забезпечення добробуту моряків та контроль за умовами праці на суднах

Питання, пов'язані з дотриманням умов праці на суднах, залишаються однією з найбільш актуальних проблем у морській галузі.

Забезпечення відпочинку для екіпажу: рекомендації IFSMA для представників PSC

Міжнародна федерація асоціацій морських капітанів (IFSMA), Віце-президентом якої є Олег Григорюк, Голова ПРМТУ, звернулась до Люка Смолдреса, Генерального секретаря Паризького меморандуму про взаєморозуміння щодо контролю суден державою порту (Paris MOU) стосовно передбачених вимог безпеки та впливу певних адміністративних процесів на екіпаж.

Чому екіпаж судна DALI не може покинути гавань Балтімору?

Минуло три тижні відтоді, як вантажне судно DALI врізалося в міст Френсіса Скотта Кі. Міст обвалився рано вранці 26 березня, в результаті чого загинуло шестеро людей, які працювали на мосту.

Дякуємо за звернення!