Циркуляр ITF на захист докерів

Міжнародна федерація транспортників (ITF) направила на адресу всіх своїх членських організацій докерів циркуляр щодо позиції портовиків у зв'язку Covid-19. Профспілка робітників морського транспорту України є членською організацією ITF і об'єднує, в тому числі, тисячі докерів.

Любі друзі!

Зараз світ намагається подолати глобальну пандемію Covid-19; ми переживаємо безпрецедентні часи. Понад 90% вантажів у світі перевозяться морським транспортом, тому докери в усьому світі поряд з моряками грають життєво важливу роль в підтримці стабільності у ланцюжках поставок і забезпеченні того, щоб вантажі, в тому числі медичне обладнання та необхідне приладдя, доставлялися в кінцевий пункт призначення для боротьби з цією пандемією.

Міжнародна федерація транспортників (ITF) уважно стежить за ситуацією, а Секція докерів тісно співпрацює з Секцією моряків ITF, щоб забезпечити захист всіх працівників морського транспорту.


Багато країн законодавчо ввели сувору ізоляцію, розпорядившись, щоб громадяни залишалися вдома, але докери повинні приходити на роботу, ризикуючи заразитися Covid-19 в портах. Координатор Секції докерів Енріко Тортолано закликав операторів терміналів і національні адміністрації транспортного сполучення:

• організовувати роботу таким чином, щоб звести до мінімуму поширення вірусу;

• забезпечити, щоб всі рядові портові робітники і докери були забезпечені відповідними засобами індивідуального захисту;

• належним чином дотримуватися процедури прибирання та санітарної обробки;

• організовувати роботу таким чином, щоб відповідати передбаченим нормам соціального дистанціювання;

• залучати представників найманих працівників в комісіях з охорони праці на об'єктах до участі в розробці процесів виявлення, профілактики, пом'якшення наслідків і обліку загроз, пов'язаних з Covid-19, а в тих випадках, коли такі комісії відсутні, негайно їх заснувати;

• захищати заробітну плату і повну оплату праці всіх найманих працівників різними способами, взаємно узгодженими в рамках колективних переговорів.


Національні адміністрації транспортного сполучення повинні забезпечити, щоб оператори морських об'єктів поряд з роботодавцями виконували свої нормативні обов'язки; і щоб в повній мірі дотримувався священний принцип права найманих працівників на відмову від виконання небезпечних робіт.


Covid-19 також впливає на здоров'я світової економіки. За оцінками Міжнародної організації праці (МОП), у всьому світі можуть бути втрачені 25 мільйонів робочих місць, і це позначиться на портових працівниках.

«Докери ITF закликають національні і місцеві органи влади вжити заходів щодо захисту найманих працівників в цей важкий час, включаючи:

• захист доходів, в тому числі допомоги по безробіттю в разі втрати роботи;

• доступ до медичної допомоги та тестування, якщо працівник піддається впливу Covid-19 під час роботи;

• негайне продовження права на оплачуваний лікарняний, збереження доходів і поширення соціального захисту на всіх найманих працівників;

• гарантована оплачувана відпустка у вигляді оплати лікарняних або відпускних з першого дня відпустки для всіх працівників, що піддаються загрозі зараження або заражених Covid-19;

• створення компенсаційних фондів для всіх працівників, на яких негативно вплинув Covid-19, включаючи нестандартні форми зайнятості та пов'язані з роботою контракти;

• введення в законодавчому порядку пакетів заходів зі стимулювання економіки з державними витратами, спрямованими на збереження робочих місць і економіки, захист заробітної плати, соціального благополуччя найманих працівників, малих і середніх підприємств


Секція докерів ITF веде активний моніторинг ситуації і буде працювати зі своїми членськими організаціями над забезпеченням того, щоб докери не наражалися на ризик.


Ми будемо регулярно оновлювати інформацію протягом цього часу. Ми також просимо вас надсилати інформацію і приклади заходів захисту, прийнятих в ваших країнах. Прохання також надавати до Секції докерів інформацію про будь-які недоліки з боку роботодавців або регулюючих органів. Будь ласка, направляйте всю інформацію Енріко Тортолано: Tortolano_Enrico@itf.org.uk


Ми будемо як і раніше виявляти солідарність з нашими сестрами і братами по всьому світу протягом цієї кризи.

З солідарним привітом,

Енріко Тортолано

Координатор Секції докерів

Більше новин з тегом #Портовики

Насичені шкільні канікули для дітей Ізмаїльських портовиків

Канікули не лише час відпочинку від шкільних навантажень, а й період захоплюючих пригод та культурного збагачення. Завдяки ініціативі Первинної профспілкової організації ПРМТУ Ізмаїльського порту, малюки портовиків мали змогу насолодитися яскравими заходами, спрямованими на їхній розвиток та веселе дозвілля.

ПРМТУ взяла участь у Конгресі Морської секції SEKO

ПРМТУ взяла участь у Конгресі Морської секції братської профспілки SEKO (Швеція). Лідери цієї профспілки одні з перших підтримали ПРМТУ з початку агресії росії.

Зустріч ПРМТУ у Парламенті Норвегії

Олег Григорюк, Голова ПРМТУ, зустрівся з Іне Марі Еріксен Сьорейде – Головою Комітету міжнародних зв'язків у Парламенті Норвегії, яка відігравала значні ролі в уряді Норвегії, зокрема, міністра закордонних справ з 2017 по 2021 рік. Вона також стала першою жінкою на цій посаді. Раніше Іне Марі обіймала посаду міністра оборони з 2013 по 2017 рік. Як член Консервативної партії, вона була обрана у 2005 році членом Парламенту від Осло.

Підтримка транспортників - спілчан ПРМТУ

За ініціативою ПРМТУ та за сприянням ITF-ETF SOLIDARITY FUND допомогу у вигляді 1 500 продуктових наборів отримають українські транспортники, члени ПРМТУ.

Дякуємо за звернення!