ПРМТУ провела переговори з представниками Норвезької асоціації судновласників

Норвезька асоціація судновласників (NSA) - одне з найбільших об'єднань судновласників у світі. На суднах членів NSA в морській і офшорній індустрії працює близько 55 000 моряків 50 різних національностей. Не останнє місце в цьому списку займають українські моряки.

Кожні два роки Профспілка робітників морського транспорту України за участю Профспілки моряків Норвегії (NSU), Профспілки морських механіків Норвегії (NUME) і Норвезької асоціації морських офіцерів (NMOA) проводять переговори з представниками Норвезької асоціації судновласників (NSA).

Черговий етап переговорів пройшов з 17 по 19 грудня 2018 року. В ході обговорення профспілкова сторона внесла ряд пропозицій щодо поліпшення як тексту поточного договору між Асоціацією та ПРМТУ, так і соціальних гарантій для українців, що працюють на борту норвезьких судновласників. Більшість пропозицій були прийняті стороною роботодавців.

Таким чином, було погоджено підвищення заробітної плати моряків на 2% у 2019 році і ще на 1% у 2020-му. Досягнуто також домовленості про значне підвищення компенсаційної виплати в разі смерті моряка під час рейсу на 5000 USD, збільшенні компенсації з непрацездатності для офіцерів, рядових і кадетів.

Крім того, список святкових днів став на два більше. Це 14 жовтня - День захисника України і 25 грудня - Католицьке Різдво. Додано також уточнення щодо ситуації, коли святковий день випадає на неділю: з 2019 року в такому випадку наступний робочий день буде вважатися вихідним.

Також з 2019 року українські моряки, які працюють на суднах норвезьких судновласників, зможуть звертатися до Профспілки за фінансовою допомогою в разі виникнення проблем медичного характеру.

Більше новин з тегом #Моряки

Криміналізація моряків: міжнародна проблема

Дізнайтеся більше про те, як Міжнародна федерація транспортників (ITF) бореться з несправедливим ставленням до моряків після інцидентів і підозр у злочинах на морі

Аналітика даних Інспекторату ITF у дії

Стаття-коментар Сета Пайєра, Керівника відділу даних та досліджень Міжнародної федерації транспортників

ПРМТУ звернулася до МЗС України за роз'ясненнями

Після оголошення МЗС України тимчасовогопризупинення з 23.04.2024 року вчинення консульських дій у закордонних дипломатичних установах за заявами громадян України чоловічої статі від 18 до 60 років (окрім дій, пов’язаних зоформленням посвідчень особи на повернення в Україну), ПРМТУ отримала численні запити від моряків, громадян України, які знаходяться за кордоном.

Солідарність без кордонів: європейські профспілки підтримують Україну

Цього тижня ПРМТУ взяла участь у Профспілковому саміті на підтримку України, організованому Європейською конфедерацією профспілок (ETUC). Він пройшов 22-23 квітня у м. Люблін (Польща) та об'єднав близько 120 представників різних профспілок Європи.

Дякуємо за звернення!