Історія тривалої боротьби за справедливість

Незаконне масове скорочення працівників

Заміна штатних працівників послугами приватної фірми


Весна 2019 року запам’яталася багатьом ізмаїльчанам. Адже 48 контролерів на контрольно-пропускному пункті служби морської безпеки Ізмаїльської філії ДП «Адміністрація морських портів України» (АМПУ) водночас втратили свої робочі місця, а їхні обов'язки були передані приватній охоронній фірмі ТОВ «Альфа-Безпека».

Аби відстояти своє конституційне право на працю працівники організовували акції протесту, всіляко привертали увагу до ситуації.

А Профспілка робітників морського транспорту України, в свою ж чергу, неодноразово направляла адміністрації Ізмаїльської філії АМПУ офіційні письмові вимоги припинити процедуру незаконного масового вивільнення працівників. В т.ч. у зв’язку із тим, що фактична заміна штатних працівників послугами сторонньої охоронної фірми суперечить положенням Галузевої угоди в сфері морського транспорту (яка діє безпосередньо і обов’язкова для застосування в АМПУ).

Відмовила в наданні згоди на звільнення працівників і організаційна ланка ПРМТУ, де працівники перебувають на обліку.

Втім, повністю проігнорувавши позицію профспілкової сторони, працівників зухвало вивільнили. Людей полишили без роботи та без засобів до існування. А деяким з них залишалося лише декілька місяців до пенсії, в інших перебували на утриманні важко хворі родичі, інші — пропрацювали майже все своє життя в порту... Та, не зважаючи на все це, тодішнє керівництво Філії скоротило працівників СМБ, всі до одного опинилися на вулиці...


“Ми віримо у справедливість та будемо відстоювати свої права!”


Понад 25 скорочених працівників виявили бажання продовжити боротьбу та поновити своє конституційне право на працю у судовому порядку. І, завдяки підтримці та допомозі ПРМТУ, БФ МОРТРАНС — працівники отримали можливість укласти договори з адвокатом, подати позови до суду. Юристи Профспілки також приймають участь у всіх процесах в якості третьої особи на стороні позивачів (працівників).


Позиція ПРМТУ однозначна — працівники мають бути поновлені на роботі з виплатою заробітку за час вимушеного прогулу.


І для цього є всі підстави.

До того як скоротити працівника — роботодавець зобов’язаний вжити всіх можливих заходів аби не допустити звільнення, зберегти конституційне право людини на працю, а також чітко дотримуватися встановленої законодавством процедури. Порушення процедури скорочення — підстава для поновлення працівника на роботі. І контролери на КПП СМБ Ізмаїльської філії АМПУ були звільнені з чисельними порушеннями процедури.

Одне з таких порушень — непроведення консультацій з профспілковою стороною про заходи щодо запобігання звільненням чи зведення їх кількості до мінімуму або пом'якшення несприятливих наслідків будь-яких звільнень. Роботодавцем не надавалася жодна інформація, будь-які розрахунки, техніко-економічні обґрунтування необхідності проведення скорочення, представники профспілкової сторони не залучалися до жодних нарад та зустрічей з означеного питання.

Роботодавцем також не було враховано переважне право на залишення працівників на роботі. В матеріалах справ відсутні докази того, що проводилося будь-яке дослідження цього питання. Таке дослідження необхідне, в т.ч. для визначення кваліфікації працівника і пропонування йому вакантних посад по Підприємству до дня вивільнення включно.

Подання адміністрації Ізмаїльської філії АМПУ на профспілковий комітет про надання згоди на вивільнення працівників — не містило обґрунтувань необхідності розірвання трудового договору з працівниками.

Окрім того, від дня повідомлення працівника про його можливе подальше вивільнення до останнього дня роботи — роботодавець зобов’язаний пропонувати працівнику всю іншу роботу на тому самому підприємстві. Втім, працівників не ознайомили зі списком вакансій по АМПУ в їх останній робочий день.

Спілкуючись зі скороченими працівниками в перервах між судовими засіданнями відмічається, що багато хто з них до останнього вірили в те, що адміністрація Філії схаменеться та безпідставне масове вивільнення припинить. Коли настав день звільнення — вони б погодилися на будь-які вакансії в АМПУ, навіть якщо для цього довелося би змінити кваліфікацію та місце проживання. Але в останній день роботи їм жодних вакансій запропоновано не було...

Більше того, діючий в Ізмаїльської філії АМПУ колективний договір встановлює обов’язок Роботодавця надавати можливість працівникам Філії при скороченні робочих місць пройти перепідготовку або перекваліфікацію з метою придбання іншої спеціальності відповідно до наявних в Філії вакансій. При масовому вивільненні працівників розробити спільно з Профкомом програму забезпечення зайнятості та соціальної підтримки таких працівників, вживати заходів щодо її реалізації. Ця вимога при скороченні працівників також дотримана не була.


І це — лише основні порушення, що були допущені адміністрацією Ізмаїльської філії АМПУ при масовому скороченні контролерів на КПП СМБ.


Недопустимість таких порушень при вивільнені працівників підтверджується як практикою Верховного Суду, так і Європейського суду з прав людини, які мають враховуватися українськими судами при розгляді справ та винесенні рішень.

Наразі більшість справ перебуває на розгляді в суді першої інстанції.

Довготривалий лікарняний попередньої судді та повна зміна складу суду, пандемія COVID, повномасштабне вторгнення російських окупантів на територію України — все це створювало об’єктивні перепони у своєчасності та повноті судових розглядів. Але робота ПРМТУ по захисту та відновленню порушених прав наших спілчан не зупиниться!

Варто також відмітити і стійкість та впевненість у відновленні справедливості самих працівників. Вони систематично приймають участь у судових засіданнях, підтримують один одного — вже впродовж більше 3-х років!

З вдячністю та повагою ставимося також і до адвоката працівників, який наразі поєднує судових захист наших спілчан зі службою в Збройних силах України та боронить нашу державу.

Історія боротьби за право на працю ізмаїльських контролерів вже неодноразово була предметом репортажів регіональних і всеукраїнських ЗМІ. Про правозахисну роботу ПРМТУ в означеному напрямку інформувалася і Федерація профспілок України.


Весь Ізмаїл, вся дружна родина ПРМТУ, вся профспілкова спільнота України — уважно слідкують за розвитком подій, з вірою у перемогу правди та справедливості, що конституційне право на працю контролерів на КПП СМБ Ізмаїльської філії АМПУ буде поновлено!

Більше новин з тегом #Портовики

Солідарність без кордонів: європейські профспілки підтримують Україну

Цього тижня ПРМТУ взяла участь у Профспілковому саміті на підтримку України, організованому Європейською конфедерацією профспілок (ETUC). Він пройшов 22-23 квітня у м. Люблін (Польща) та об'єднав близько 120 представників різних профспілок Європи.

Сьогодні - Всесвітній день охорони праці

Професійна спілка робітників морського транспорту України провела нараду уповноважених представників з питань охорони праці, присвячену Всесвітньому дню охорони праці.

Насичені шкільні канікули для дітей Ізмаїльських портовиків

Канікули не лише час відпочинку від шкільних навантажень, а й період захоплюючих пригод та культурного збагачення. Завдяки ініціативі Первинної профспілкової організації ПРМТУ Ізмаїльського порту, малюки портовиків мали змогу насолодитися яскравими заходами, спрямованими на їхній розвиток та веселе дозвілля.

ПРМТУ взяла участь у Конгресі Морської секції SEKO

ПРМТУ взяла участь у Конгресі Морської секції братської профспілки SEKO (Швеція). Лідери цієї профспілки одні з перших підтримали ПРМТУ з початку агресії росії.

Дякуємо за звернення!