Будьте пильні, моряки!

Ми вже неодноразово писали про різного роду шахрайські схеми, що підстерігають моряків під час пошуку роботи, а також про те, яким чином моряку розпізнати шахраїв. Слід зазначити, що наші моряки все більш відповідально ставляться до пропозицій про роботу, що надходять з-за кордону, перевіряючи потенційного роботодавця і місце роботи - судно.

Останній випадок, про який нам хотілося б розповісти, в черговий раз демонструє, що вимагачі вже не обмежуються примітивними схемами, а створюють цілком правдоподібні сайти і профілі в різних сервісах з пошуку моряків.

У Профспілку за консультацією звернулася група моряків, яким запропонувала працевлаштування компанія під назвою Seacross Maritime, що знаходиться, судячи з відомостями з офіційного сайту, в Естонії. Сторінка компанії також розміщена на сайті Укркрюїнг.

Спочатку пропозиція про роботу не виглядала підозрілою, оскільки листування з моряками вів старший крюинг-менеджер Adam Murawski з корпоративної електронної адреси компанії. Відомості про цей крюинг-менеджер також можна знайти на сайті Seacross.

У моряків запросили рекомендації з попереднього місця роботи, і була призначена дата співбесіди з суперінтендантом, проте пізніше крюинг-менеджер повідомив (до речі, досить поганою англійською), що суперінтендант захворів, співбесіда скасовується, а морякам потрібно в терміновому порядку подаватися на візу в Тайвань, при цьому не забувши сплатити внески в розмірі 290 доларів США з людини. Гроші за візу їм було запропоновано перевести на карту Альфа-Банку якогось Сергія з Російської Федерації (цю інформацію нескладно отримати в інтернеті, ввівши на спеціальних ресурсах перші шість цифр номера карти шахрая).

В ході перевірки сайту компанії за допомогою ресурсу who.is з'ясувалося, що сайт був створений 4 січня 2021 року. Результати Google-пошуку по зображенню Adam Murawski з сайту компанії видає кілька сторінок сайтів, де також використовувалася ця ж фотографія, найімовірніше взята з якогось фото-хостингу.

Ми в черговий раз нагадуємо, що попереджений - значить, озброєний, і настійно рекомендуємо морякам ретельно перевіряти всі пропозиції про роботу, особливо що надходять з невідомих джерел.

Пам'ятайте, що ви завжди можете звернутися до Профспілки і перевірити те чи інше судно, на якому вам пропонують роботу.

Більше новин з тегом #Моряки

Відкритий лист до ООН

Спільний відкритий лист представників морської індустрії Генеральному секретарю ООН Антоніу Гутеррішу

Український морський форум (анонс)

Профспілка робітників морського транспорту України за підтримки Міжнародної федерації транспортників (ITF) та Державної служби морського і внутрішнього водного транспорту та судноплавства України має честь оголосити про проведення Українського морського форуму.

AMSA: Забезпечення добробуту моряків та контроль за умовами праці на суднах

Питання, пов'язані з дотриманням умов праці на суднах, залишаються однією з найбільш актуальних проблем у морській галузі.

Забезпечення відпочинку для екіпажу: рекомендації IFSMA для представників PSC

Міжнародна федерація асоціацій морських капітанів (IFSMA), Віце-президентом якої є Олег Григорюк, Голова ПРМТУ, звернулась до Люка Смолдреса, Генерального секретаря Паризького меморандуму про взаєморозуміння щодо контролю суден державою порту (Paris MOU) стосовно передбачених вимог безпеки та впливу певних адміністративних процесів на екіпаж.

Дякуємо за звернення!