Без людей — не буде порту!

Понад 200 працівників Херсонської філії державного підприємства «Адміністрація морських портів України» напередодні новорічних свят були звільнені, з грубим порушенням процедури і без належних на те підстав.

Не погодившись з таким свавіллям та зухвальством з боку роботодавця — люди звертаються за поновленням на роботі до суду. І ПРМТУ, зі свого боку, наготові підтримати позицію своїх спілчан.

Варто відзначити, що ситуація в Херсоні була вкрай складною від самого початку повномасштабного військового вторгнення в Україну. Місто опинилося в окупації. Втім, саме херсонці стали героями чисельних світлин супротиву загарбникам, стали символом незламності нашого народу.

Херсонці вистояли за нашу державу! А натомість державне підприємство (де за людьми зберігалося робоче місце), вже після деокупації міста, з чисельними порушенням вимог законодавства, — виставило всіх своїх працівників в Херсоні за поріг...

Як все було.

Ще в березні 2022 року, ПРМТУ направила звернення до роботодавців підприємств морського транспорту (в т.ч. і до ДП «АМПУ» та його філій, до Мінінфраструктури) — з закликом зберегти трудовий потенціал, підтримати трудові колективи, не зловживати трудовим законодавством воєнного часу, та тим паче не порушувати його (з текстом звернення можна ознайомитися на сторінках Української профспілкової транспортної газети «Моряк», випуск № 2-4, 2022).

З оголошенням військового стану — херсонська філія ДП «АМПУ», як і більшість підприємств в зоні ведення бойових дій, запровадила простій, в умовах якого за працівниками зберігалися гарантовані законодавством виплати.

Наприкінці квітня 2022 року наказом Мінінфраструктури було закрито морські порти на тимчасово окупованих територіях (включаючи порт Херсон) — до відновлення контролю над ними. Що дало привід для адміністраціїХерсонського морського порту ініціювати відміну простою (натомість тимчасово призупинити трудові договори з працівниками), в результаті чого люди полишилися без засобів до існування.

ПРМТУ направляла лист на Мінінфрастркутури (у сфері відання якого перебуває ДП «АМПУ») — з наголошенням на необхідності збереження трудових відносин з працівниками та хоча б мінімальних виплат для них. Водночас було направлено відповідного листа і на тодішнього виконуючого обов’язки голови ДП «АМПУ».

Не отримавши відповіді, на початку липня Профспілкою направляється повторний лист тим самим адресатам, де вже були запропоновані конкретні можливі дії роботодавця, які успішно вживаються іншими державними підприємствами (в т.ч. і в умовах окупації) — задля надання необхідної підтримки своїм працівникам. На що нами була отримана відповідь – «відписка». Роботодавцем було продемонстроване повне небажання підтримати спільно з нами своїх працівників, байдужість до життів людей. А багато хто з них присвятили значну частину свого життя роботі в порту, в них болить за майбутнє порту та його адміністрації, міста Херсон, України в цілому.

Для підкреслення значущості питання та критичності ситуації, в якій опинився штат херсонської філії ДП «АМПУ», понад 150 працівників власноручно підписали колективне звернення, яке в травні 2022 року було направлене на Президента України, Прем’єр-міністра, Міністра інфраструктури України. Люди заявили про свою стійкість та супротив окупантам. Відзначивши питання браку коштів на придбання їжі, ліків, предметів першої необхідності. Люди звернули увагу, що ДП «АМПУ» — єдине унітарне підприємство, і що до всіх його працівників (включаючи тих, що вимушено опинилися в окупації), мають застосовуватися однакові заходи підтримки. Люди закликали не полишати їх без засобів до існування — один-на-один з окупантами. Просили винайти шляхи їх підтримати.

Втім, з травня 2022 року роботодавець припиняє будь-які виплати своїм працівникам в Херсоні... Але, як показали подальші події — це не зломило наших людей. Вони в злиднях пережили жахи окупації. А сьогодні —потерпають від щоденних обстрілів міста ворогом. Та вже без свого робочого місця в державному підприємстві...

Нагадаємо, що ПРМТУ та заснований нею Благодійний фонд «Мортранс», весь цей час надає підтримку нашим спілчанам і їх родинам, в т.ч. і працівникам ДП «АМПУ», — як фінансову, так і речами першої необхідності. Завдяки визнанню та підтримці ПРМТУ на міжнародному рівні — наші люди отримують допомогу від братерських профспілок і фондів з усього світу.

Наприкінці червня в ДП «АМПУ» було призначено нового виконуючого обов’язки голови. З надією на зміну позиції керівництва підприємства по відношенню до працівників з тимчасово окупованих територій, ПРМТУ направляє листа до нового очільника ДП «АМПУ» — з описом ситуації, копіями листування з його попередником. На що нами була отримана відповідь, що єдина опція для підприємства — призупинити трудові договори з працівниками.

В таких умовах за працівниками зберігається лише робоче місце, жодні виплати від роботодавця не передбачаються. В той же час, після перемоги України — працівники зможуть отримати компенсацію втраченого заробітку за рахунок репарацій з країни-агресора.

Втім, від кінця грудня 2022 року люди втрачають своє робоче місце і, як наслідок, право на подальші виплати за репараціями... Роботодавцем було прийнято рішення звільнити всіх працівників херсонської філії ДП “АМПУ”. Підстава, зазначена в документах на вивільнення, — новоприйняте положення Кодексу законів про працю України — п. 6 ч. 1 ст. 41 «неможливість забезпечення працівника роботою, визначеною трудовим договором, у зв’язку із знищенням (відсутністю) виробничих, організаційних та технічних умов, засобів виробництва або майна роботодавця внаслідок бойових дій».

В той же час, працівників в усній формі запевняли, що як тільки завершаться обстріли міста і порт відновить свою діяльність (в чому ні у кого немає сумнівів) — їх знову приймуть на роботу. То ж навіщо наразі потрібно було звільняти всіх людей?!

Питання масового вивільнення працівників Херсонської філії ДП «АМПУ» було предметом розгляду розширеного засідання Президії Центральної Ради ПРМТУ.

Від ПРМТУ було висунуто вимогу до роботодавця припинити та скасувати незаконні дії по звільненню працівників. В іншому разі — ми будемо вживати заходи по відновленню порушених прав наших спілчан. Що наразі і відбувається.

З означеного питання від ПРМТУ вже направлена скарга на дії керівництва ДП «АМПУ» до Голови Держпраці, начальників Центрального та Південного міжрегіональних управлінь Держпраці. Додатково питання порушення трудового законодавства з боку ДП «АМПУ» було озвучено нашою Профспілкою на спільній нараді керівництва Федерації профспілок України та Держпраці наприкінці січня поточного року.

Вдячні очільнику Держпраці пану Ігору Дегнері за оперативний зворотній зв’язок та надані доручення підпорядкованим управлінням. Віримо, що спільними зусиллями припинимо та попередимо порушення трудового законодавства. Зі свого боку — ПРМТУ завжди готова надати все можливе сприяння та допомогу в цьому.

Приємно відзначити і позицію наших незаконно звільнених спілчан, яка проявляється в готовності до боротьби за права трудового колективу.

Член профкому первинки ПРМТУ, що діє в Херсонському порту, Олександр Безродній (який також подав позов до суду задля скасування незаконного звільнення), зазначає: «Ми боремося не кожен сам за себе. Ми — за нашу Профспілку, щоб зберегти наш колектив. Щоб повноцінно відновити роботу Херсонського порту та АМПУ!»

https://storage.mtwtu.org.ua/source/1/xQQsu-XWHqRgDzmeMJz0FfsFa30zpX1y.pdf

https://storage.mtwtu.org.ua/source/1/KZ1e-awqV-uiB2jAmxyPCBWcl_6v0q3A.pdf

https://storage.mtwtu.org.ua/source/1/coWyqDDCFxhoXpuD78u8l8sYOzV5ze_l.pdf

Більше новин з тегом #Портовики

Солідарність без кордонів: європейські профспілки підтримують Україну

Цього тижня ПРМТУ взяла участь у Профспілковому саміті на підтримку України, організованому Європейською конфедерацією профспілок (ETUC). Він пройшов 22-23 квітня у м. Люблін (Польща) та об'єднав близько 120 представників різних профспілок Європи.

Сьогодні - Всесвітній день охорони праці

Професійна спілка робітників морського транспорту України провела нараду уповноважених представників з питань охорони праці, присвячену Всесвітньому дню охорони праці.

Насичені шкільні канікули для дітей Ізмаїльських портовиків

Канікули не лише час відпочинку від шкільних навантажень, а й період захоплюючих пригод та культурного збагачення. Завдяки ініціативі Первинної профспілкової організації ПРМТУ Ізмаїльського порту, малюки портовиків мали змогу насолодитися яскравими заходами, спрямованими на їхній розвиток та веселе дозвілля.

ПРМТУ взяла участь у Конгресі Морської секції SEKO

ПРМТУ взяла участь у Конгресі Морської секції братської профспілки SEKO (Швеція). Лідери цієї профспілки одні з перших підтримали ПРМТУ з початку агресії росії.

Дякуємо за звернення!