Зміни в колективних договорах стандарту ITF

Протягом останнього місяця Профспілка отримала численні звернення від моряків, які виражають занепокоєння щодо процедур отримання зарплати від їхніх роботодавців.

За інформацією моряків, з 2024 року компанії ставлять умову отримання зарплати через електронні рахунки, спеціально створені для цієї мети. Це викликало велику кількість запитань та недовіру серед працівників, а також стурбованість сімей моряків. Проте важливо відзначити, що ситуація не є настільки тривожною, як може здатися на перший погляд.

З 2024 року до колективних договорів ITF, які підписуються афілійованими Профспілками та покривають судна під зручними прапорами, були внесені певні зміни. Зокрема, в пунктах, що стосуються зарплат, чітко вказується, що будь-яка заробітна плата, яку моряк не отримав на рахунок, може бути видана в якості авансу готівкою двічі на місяць. Для цього положення банківські картки та електронні гаманці моряків можуть розглядатися як еквівалент готівки, за умови наявності чіткої згоди моряка.

Отже, з 1 січня 2024 року колективними договорами встановлено, що моряки мають право отримувати авансові кошти на зареєстровані електронні рахунки, такі як, наприклад, ShipMoney. Важливо відзначити, що можливість отримання коштів на електронний гаманець є опцією, а не обов'язком моряка!

При укладенні трудового договору моряк повинен визначити, яким чином йому буде зручно отримувати заробітну плату. Наприклад, зазвичай моряк отримує аванс готівкою на борту судна, а основну частину зарплати - на вказаний розрахунковий рахунок, який належить йому, членам його родини, або іншій довіреній особі. Тепер компанії можуть пропонувати морякам опцію отримання авансових виплат на електронний гаманець.

Загалом слід пам'ятати, що тільки моряк визначає прийнятний для себе спосіб отримувати заробітну плату (на рахунок, готівкою або на електронний гаманець) попередньо повідомивши компанію про своє бажання. Своєю чергою, компанія не має права примушувати чи схиляти моряка до конкретного способу отримання зарплати, а повинна здійснювати виплати відповідно до заявлених вимог моряка.

Більше новин з тегом #Моряки

Криміналізація моряків: міжнародна проблема

Дізнайтеся більше про те, як Міжнародна федерація транспортників (ITF) бореться з несправедливим ставленням до моряків після інцидентів і підозр у злочинах на морі

Аналітика даних Інспекторату ITF у дії

Стаття-коментар Сета Пайєра, Керівника відділу даних та досліджень Міжнародної федерації транспортників

ПРМТУ звернулася до МЗС України за роз'ясненнями

Після оголошення МЗС України тимчасовогопризупинення з 23.04.2024 року вчинення консульських дій у закордонних дипломатичних установах за заявами громадян України чоловічої статі від 18 до 60 років (окрім дій, пов’язаних зоформленням посвідчень особи на повернення в Україну), ПРМТУ отримала численні запити від моряків, громадян України, які знаходяться за кордоном.

Солідарність без кордонів: європейські профспілки підтримують Україну

Цього тижня ПРМТУ взяла участь у Профспілковому саміті на підтримку України, організованому Європейською конфедерацією профспілок (ETUC). Він пройшов 22-23 квітня у м. Люблін (Польща) та об'єднав близько 120 представників різних профспілок Європи.

Дякуємо за звернення!