Відмовився від дому, але здобув свободу

Капітан судна, що вибухнуло в Дубаї, повернувся на батьківщину

Капітана судна, на якому в липні 2021 року під час завантаження в порту Джебель-Алі в Дубаї вибухнув контейнер, нарешті відпустили додому в Індію, завдяки підтримці Міжнародної федерації транспортників (ITF).

Сантош Кумар, який керував судном OCEAN TRADER (IMO 9056739), пережив 18 місяців розслідувань і юридичних суперечок в Дубаї. Однак, щоб отримати омріяну свободу, моряку довелося продати свій будинок, аби сплатити значний штраф, накладений дубайським судом.

Після того, як Кумар отримав незначну допомогу від власника судна, Sash Shipping Corp (компанії, зареєстрованої в Панамі), або його менеджерів Inzu Ship Charter LLC (що базується в ОАЕ), ITF взяла на себе організацію юридичного представництва та забезпечення житлом протягом півтора року, коли Сантош Кумар був не в змозі працювати.

У серпні 2022 року моряк був притягнутий до кримінальної відповідальності в суді першої інстанції Дубая разом з дев'ятьма іншими особами і компаніями (включаючи Inzu), що представляють суднових менеджерів і вантажників. Його визнали винним у «помилковому підпалі чужого майна», засудили до місячного тюремного ув'язнення з відстрочкою виконання вироку на три роки, а також оштрафували на 100 000 дирхамів (близько 27 500 доларів США). Апеляційне слухання у листопаді не увінчалося успіхом.

Влада Дубаю не дозволила Кумару покинути ОАЕ до сплати штрафу, а оскільки він майже два роки не отримував заробітної плати від своїх роботодавців, єдиним виходом для нього був продаж свого будинку в Індії. Сплативши штраф і подолавши ще кілька юридичних перешкод, він зміг повернутися додому на початку січня 2023 року.

«Вибух потрапив у заголовки газет по всьому світу, зробивши цю справу резонансною і чинячи тиск на всіх причетних, - сказав Стів Троусдейл, Координатор інспекційного відділу ITF. - Наслідки були виснажливими для капітана Сантоша, який, на мою думку, поводився з честю і, ймовірно, врятував життя в той день. Я радий, що він нарешті зміг повернутися до Індії».

https://www.itfglobal.org/ru/node/197494

Більше новин з тегом #В світі

ПРМТУ звернулася до МЗС України за роз'ясненнями

Після оголошення МЗС України тимчасовогопризупинення з 23.04.2024 року вчинення консульських дій у закордонних дипломатичних установах за заявами громадян України чоловічої статі від 18 до 60 років (окрім дій, пов’язаних зоформленням посвідчень особи на повернення в Україну), ПРМТУ отримала численні запити від моряків, громадян України, які знаходяться за кордоном.

Солідарність без кордонів: європейські профспілки підтримують Україну

Цього тижня ПРМТУ взяла участь у Профспілковому саміті на підтримку України, організованому Європейською конфедерацією профспілок (ETUC). Він пройшов 22-23 квітня у м. Люблін (Польща) та об'єднав близько 120 представників різних профспілок Європи.

Відкритий лист до ООН

Спільний відкритий лист представників морської індустрії Генеральному секретарю ООН Антоніу Гутеррішу

Український морський форум (анонс)

Профспілка робітників морського транспорту України за підтримки Міжнародної федерації транспортників (ITF) та Державної служби морського і внутрішнього водного транспорту та судноплавства України має честь оголосити про проведення Українського морського форуму.

Дякуємо за звернення!