Тимчасовий захист у Німеччині

Відповідно до Листа Федерального міністерства внутрішніх справ Німеччини від 14.03.2022 року у більшості випадків для підтвердження громадянства України у Німеччині необхідно надати паспорт або інший документ, що посвідчує особу.

Додатково підкреслимо, що у циркулярі від 18.03.2022 року зазначено, що у зв’язку з в’їздом переміщених осіб з України виникли труднощі з ідентифікацією громадян без необхідних паспортних документів. З огляду на цей факт, Федеральне міністерство внутрішніх справ Німеччини повідомило про тимчасове визнання посвідчення особи зразка 2015 року як дійсного паспортного документа для перетину кордону й перебування в Німеччині та наголосило, що посвідчення особи моделі 2015 року може замінити інші паспортні документи на строк до 23.02.2023 року.

За загальним правилом, особи, які не є громадянами ЄС чи громадянами Ісландії, Ліхтенштейну, Норвегії чи Швейцарії, як правило, потребують дозволу для законного перебування в Німеччині. Цей дозвіл називається «Aufenthaltserlaubnis» (посвідка на проживання). Для того щоб отримати посвідку на проживання, необхідно подати відповідну заяву.

Водночас у зв’язку з критичною ситуацією, що виникла в Україні, Федеральне міністерство внутрішніх справ Німеччини видало постанову, якою тимчасово, до 31.08.2022 року, звільнило переміщених з України осіб від потреби отримання посвідки на проживання в Німеччині. Ця постанова набула чинності 09.03.2022 року, але діє починаючи з 24.02.2022 року.

Метою цієї постанови є полегшення для громадян України в’їзду та перебування на території Німеччини, а також надання можливості і часу для отримання посвідки на проживання на території Німеччини.

Громадянам України для проживання на території Німеччини не потрібні ані віза, ані посвідка на проживання виключно до 31.08.2022 року.

До 31.08.2022 року кожна переміщена особа повинна обрати один з наступних варіантів дій для подальшого законного перебування на території Німеччини:

1) подати заяву на отримання посвідки на проживання відповідно до ст. 24 Закону Німеччини «Про проживання, працевлаштування та інтеграцію іноземців на федеральній території»;

Посвідка на проживання є не візою, а дозволом, який зазвичай потрібний громадянам, які планують залишитися в Німеччині і у яких немає візи. Громадяни України повинні подати заяву на отримання посвідки на проживання, якщо в них немає візи, але вони хочуть залишитися в Німеччині на тривалий період часу.

Так, відповідно до § 24 Закону Німеччини «Про проживання, працевлаштування та інтеграцію іноземців на федеральній території» іноземцю, якому надано тимчасовий захист на підставі рішення Ради Європейського Союзу відповідно до Директиви 2001/55/ЄС і який заявив про своє бажання бути допущеним на федеральну територію, надається дозвіл на проживання на період, визначений Директивою. Іноземець письмово інформується зрозумілою йому мовою про права та обов’язки, пов’язані з тимчасовим захистом.

В силу п. 8.1 Листа Федерального міністерства внутрішніх справ від 14.03.2022 року імміграційні органи повинні забезпечити можливість подання спрощеної заяви. Заяву необхідно подати до місцевого імміграційного офісу – імміграційної служби за місцем проживання або за місцем перебування.

З огляду на те, що особи, які планують отримати тимчасовий захист та подали заяви з метою отримання дозволу на проживання, фактично не можуть пришвидшити строк обробки компетентними органами їх заяв, зазначені особи вважатимуться такими, що легально перебувають на території Німеччини з моменту подання заяв. Тобто, громадянин України в період з моменту подання заяви про дозвіл на проживання до моменту отримання самого дозволу є таким, що на законних підставах перебуває на території Німеччини.

Особі, що очікує на отримання посвідки на проживання, може бути видано так зване «умовне свідоцтво», «тимчасове посвідчення», «фіктивне посвідчення», «вигадана довідка», «вигадане свідоцтво» (Fiktionsbescheinigung).

Порядок отримання дозволу на проживання в Німеччині також врегульовано § 81 Закону Німеччини «Про проживання, працевлаштування та інтеграцію іноземців на федеральній території», яким передбачено, що: «вид на проживання надається іноземцю лише за заявою, якщо не встановлено інше. Якщо іноземець, який законно проживає на федеральній території, не маючи дозволу на проживання, подає заяву на отримання дозволу на проживання, його перебування вважається дозволеним до прийняття рішення органом з питань іноземців. Якщо заява подана із запізненням, депортація вважається призупиненою з моменту подання заяви до прийняття рішення імміграційними органами. Якщо іноземець подає заяву про продовження свого дозволу на проживання або про надання іншого дозволу на проживання до закінчення терміну його дії, попередній дозвіл на проживання продовжує діяти з моменту закінчення терміну його дії до рішення органу з питань іноземців. Іноземцю видається довідка про дію його заяви (фіктивне посвідчення)».

При цьому згідно з Листом Федерального міністерства внутрішніх справ від 14.03.2022 року тимчасовий захист та посвідку на проживання можуть отримати в тому числі особи, які станом на 24.02.2022 року були відсутні в Україні протягом короткого проміжку часу, наприклад, перебували у відпустці або працювали, але в цілому проживали в Україні. Наведене свідчить про наділення моряків – громадян України правом на отримання тимчасового захисту у Німеччині навіть у випадку, якщо на момент оголошення в Україні воєнного стану останні знаходились на борту судна.

В свою чергу, в ЛистіФедерального міністерства внутрішніх справ від 14.04.2022 року уточнено, що посвідку на проживання згідно з §24 Закону Німеччини «Про проживання, працевлаштування та інтеграцію іноземців на федеральній території» також можуть отримати особи, які виїхали з України не більше ніж за 90 днів до 24.02.2022 року, а також українці, у яких закінчується термін дії дозволу на проживання в Німеччині.

Окремо зазначимо, що з 01.06.2022 року набрали чинності зміни до Закону Німеччини «Про проживання, працевлаштування та інтеграцію іноземців на федеральній території», враховуючи які:

– усі особи віком від 14 років, які подаватимуть заяву на отримання дозволу на проживання відповідно до параграфу 24 зазначеного Закону Німеччини, повинні бути ідентифіковані поліцією;

– «вигадане свідоцтво» згідно з параграфом 24 вказаного Закону Німеччини видається лише після того, як служба ідентифікації здійснить обробку даних в Центральному реєстрі іноземців.

Громадяни, які отримали дозвіл на проживання для тимчасового захисту наділяються необмеженим правом на працевлаштування. Крім того, правом на працевлаштування наділяються особи, які подали заяви про отримання дозволу на проживання та отримали «вигадане свідоцтво».

2) подати заяву на отримання посвідки на проживання з іншою метою, наприклад, для навчання або роботи. Відмітимо, що незалежно від того, чи отримала особа тимчасовий захист, вона може подати заявку на отримання дозволу на проживання за наявності професійної кваліфікації та оплачуваної пропозиції роботи, яка передбачає відповідну кваліфікацію, тобто отримати дозвіл з підстави іншої, ніж дія воєнного стану на території України.

Положення Листа Федерального міністерства внутрішніх справ від 14.03.2022 року свідчать, що навіть після того, як дозвіл на проживання у Німеччині було видано громадянину України відповідно до §24 Закону Німеччини «Про проживання, працевлаштування та інтеграцію іноземців на федеральній території», тобто як особі, яка отримала тимчасовий захист, немає жодних обмежень щодо зміни статусу проживання на інший.

В §24 Закону Німеччини «Про проживання, працевлаштування та інтеграцію іноземців на федеральній території» не міститься положення, яке виключає подання заявки на отримання права на проживання, відмінного від того, яке передбачено §24.

3) звернутись за отримання притулку (водночас до моменту отримання притулку на громадян України поширюватимуться обмеження у працевлаштуванні та виборі місця проживання).

Якщо моряк має дозвіл на проживання відповідно до §24 Закону Німеччини «Про проживання, працевлаштування та інтеграцію іноземців на федеральній території», він може проживати у власній квартирі.

При цьому служба соціального захисту може покрити витрати на оренду до певної суми і за умови дотримання певних вимог. Вартість оренди, що покривається, залежить від міста проживання, а також таких факторів, як тип опалення та розмір будівлі.

Кожне відділення соціального захисту покриває витрати на оренду та опалення на «розумно» велику квартиру. Як правило, квартира площею 45–50 квадратних метрів вважається достатньою для однієї людини. Цей ліміт збільшується на 10–15 квадратних метрів для кожної додаткової особи, яка вселяється в квартиру.

Усі громадяни України, які приїжджають до Німеччини для отримання тимчасового захисту, розподіляються по всій території Німеччини. Розподіл переміщених з України осіб здійснюється за допомогою програмного забезпечення «FREE» (спеціальний додаток для ведення реєстрів, обліку та первинного розподілу). При розподілі програмне забезпечення також враховує, серед іншого, чи є у особи родина або квартира в тому чи іншому німецькому місті.

Надалі зміна місця проживання шляхом від’їзду до іншого міста допускається лише в окремих випадках. Для зміни міста проживання необхідно подати «заявку на переїзд» до відповідального органу з питань іноземців, вказавши у заяві вагомі причини для від’їзду, наприклад, догляд за хворими членами сім’ї, початок професійної підготовки чи курсу навчання.

Важливо! Федеральний уряд на теперішній час обговорює послаблення цієї так званої «вимоги щодо проживання».

Інші права, якими наділяються громадяни України:

- Безкоштовні телефонні дзвінки

Значна частина телекомунікаційних компаній у Федеративній Республіці Німеччина дозволяє безкоштовно здійснювати телефонні дзвінки (Deutsche Telekom, Vodafone, O2/Telefonica, Pyur, NetCologne, M-net, EWE, 1&1 і Freenet Group з провайдерами Klarmobil і Mobilcom-Debitel).

- Безкоштовне перевезення осіб, яким надано тимчасовий захист

Громадяни України можуть в Нижній Саксонії, у Гамбурзі, Мюнхені та Ганновері безкоштовно користуватися місцевими потягами та багатьма автобусними маршрутами. Замість квитка громадянам можна використовувати паспорт або інший документ, що посвідчує особу.

Зокрема, пільги особам, яким надано тимчасовий захист, надають Транспортне об’єднання Бремена/Нижньої Саксонії, Nordwestbahn та приватні компанії Metronome, Erixx та Enno, Deutsche Bahn.

За наявності документа, що підтверджує особу, громадянин України може продовжити свою подорож до бажаного пункту призначення в межах Німеччини (bahn.de/info/helpukraine).

- Банківські перекази в Україну

Базовий рахунок у Федеративній Республіці Німеччина можна відкрити за наявності паспорта та заяви.

Станом на теперішній час перешкоди у платіжному обороті з Україною відсутні. Разом з тим, необхідно враховувати, що кожна транзакція інтенсивно перевіряється і в разі необхідності може бути призупинена та не виконана. На сьогодні жоден банк у Німеччині не може гарантувати, що кошти надійдуть до отримувача.

З огляду на постійні зміни у сфері банківського обслуговування рекомендуємо морякам та членам їх родин перед здійснення перерахування грошових коштів на розрахунковий рахунок, відкритий в банку України, отримати інформацію щодо можливості здійснення такої операції у менеджерів відповідного банку, а також про витрати які можуть виникнути внаслідок проведення операції.

Детальну інформацію про умови легального перебування моряків – громадян України на території Німеччини та про пільги для українців можна отримати за наступними засобами зв’язку:

- Посольство України в Німеччині

Альбрехтштрасе 26, 10117, Берлін

Тел. +49 (030) 2888 71 16

- Консульський відділ Берліна

Консульський округ: федеральні землі Берлін, Бранденбург, Саксонія, Саксонія-Ангальт і Тюрингія

Тел.: +49 30 28 88 71 70

- Генеральне консульство України

Immermannstrasse 50-52 4021

Düsseldorf

Тел.: 0049211 936 542 1

Електронна пошта: emb_de2@mfa.gov.ua

Веб-сайт: https://duesseldorf.mfa.gov.ua

- Генеральне консульство України

Vilbeler Straße 29 (Arcadia-Haus)

60313 Франкфурт-на-Майні

Тел.: 004969/29 72 0920

Електронна пошта: gc_def@mfa.gov.ua

Веб-сайт: https://frankfurt.mfa.gov.ua

- Генеральне консульство України

Мундсбургер Дамм 1

22087 Гамбург

Тел.: 004940/2294 98-10

Електронна пошта: gc_deg@mfa.gov.ua

Веб-сайт: https://hamburg.mfa.gov.ua/de

- Генеральне консульство України

Lessingstr. 14

80336 Мюнхен

Тел.: 004989 55 27 37 18

Електронна пошта: gc_dem@mfa.gov.ua

Веб-сайт: https://munich.mfa.gov.ua/de

- Почесний консул України в Майнці, Рейнланд-Пфальц

info@hansjuergen-doss.de

- Почесний консул України в Штутгарті, Баден-Вюртемберг

info@honorarkonsulat-ukraine.com

- Андрій Мельник, Надзвичайний і Повноважний Посол

Albrechtstraße 26

10117 Berlin

Тел.: +49 30 288 871 28

Веб-сайт: http://germany.mfa.gov.ua/de

Електронна пошта: emb_de@mfa.gov.ua

Інформаційна сторінка Ради у справах біженців:

www.fluechtlingsrat-berlin.de/news_termine/ukraine

- Консультації щодо права на проживання, надання притулку та соціального права можна отримати за адресою:

Potsdamer Straße 65

10785 Berlin-Mitte

beratung@intmig.berlin.de

Тел.: (030) 9017-23172.

- Гаряча лінія Федерального адміністративного відомства: 0049 22899358-20255.

Виїзд за межі території Федеративної республіки Німеччина

Так, зазначимо, що у випадку коли в моряка вже є дозвіл на проживання з метою тимчасового захисту на території Німеччини, він анулюється в наступних випадках:

  • якщо моряк залишає територію Німеччини не з тимчасової причини або
  • якщо моряк не перебуває на території Німеччини протягом терміну понад шість місяців. В той же час відповідні імміграційні органи можуть продовжити цей період, перш ніж він завершиться, але не після його завершення, якщо моряк зможе довести, що його тривала відсутність має лише тимчасовий характер.

NB! Водночас, як вже зазначалось, особи, які перебувають у Німеччині та подали заявку на отримання дозволу на тимчасове перебування, отримують так зване «тимчасове посвідчення легального перебування в країні» (Fiktionsbescheinigung). Це посвідчення не дає права на безвізові поїздки, оскільки підставу для перебування ще не видано. Таким чином, тимчасове посвідчення легального перебування в країні (Fiktionsbescheinigung) не замінює собою підстави для перебування, а його наявність не надає права повторного в’їзду після перебування за кордоном.

Статус податкового резидента

Особливості оподаткування громадян України, що виїхали до Німеччини у зв’язку з воєнними діями на території України визначаються тим, резидентом якої держави є моряк.

Основні положення стосовно оподаткування резидентів України та Німеччини закріплені в Угоді між Україною і Федеративною Республікою Німеччина про уникнення подвійного оподаткування стосовно податків на доход і майно від 03.07.1995 року (ратифікована Україною 22.11.1995 року) (далі – Угода від 03.07.1995 року).

Згідно з п. 2 ст. 2 Угоди від 03.07.1995 року у розумінні цього документа податками на доход і на майно вважаються, серед іншого, податки на доходи від відчужування рухомого або нерухомого майна і податки на загальну суму заробітної плати.

При застосуванні цієї Угоди від 03.07.1995 року термін «резидент однієї Договірної Держави» означає будь-яку особу, яка за законодавством цієї Держави підлягає оподаткуванню в ній на підставі місця проживання, постійного місця перебування, місцезнаходження керівного органу або іншого аналогічного критерію (п. 1 ст. 4 Угоди від 03.07.1995 року).

Тобто за загальним правилом резидентство визначається місцем проживання особи.

П. 2 ст. 4 Угоди від 03.07.1995 року визначено, що у випадку, коли фізична особа є резидентом обох Договірних Держав, її становище визначається відповідно до таких правил:

a) вона вважається резидентом тієї Держави, де вона має постійне житло; якщо вона має постійне житло в обох Державах, вона вважається резидентом тієї Держави, де вона має більш тісні особисті й економічні зв’язки (центр життєвих інтересів);

Наприклад, якщо моряк та члени його родини постійно проживатимуть на території Німеччини та отримають (набудуть у власність) у цій країні постійне житло, останні вважатимуться резидентами Німеччини. У разі наявності постійного житла як в Україні, так і у Німеччині, резиденство визначатиметься особистими та економічними зв’язками з державою (враховуючи Лист ДФС України від 24.03.2016 року № 3053/Л/99-99-17-02-03-14, в подібному випадку розглядатимуться сімейні і соціальні зв’язки особи, її заняття, політична, культурна або інша діяльність, місце бізнесу, місце, з якого вона керує своєю власністю тощо. Якщо особа, що має житло в одній державі, влаштовує інше житло у другій державі, зберігаючи перше, то той факт, що вона зберігає перше у середовищі, де вона постійно проживала, працювала, де знаходиться її сім’я і власність, може разом з іншими елементами продемонструвати, що вона зберігає центр життєвих інтересів у першій державі (у цьому випадку країною резидентства залишиться Україна).

b) якщо Держава, в якій вона має центр життєвих інтересів, не може бути визначена або коли вона не має постійного житла в жодній з Держав, вона вважається резидентом тієї Держави, де вона звичайно проживає;

Цей пункт є актуальним для випадків, в тому числі, коли особа не має постійного житла в Україні та ще не набула його у Німеччині.

c) якщо вона звичайно проживає в обох Державах або коли вона звичайно не проживає в жодній з них, вона вважається резидентом тієї Держави, національною особою якої (тобто громадянином якої) вона є.

Враховуючи положення п. 1 ст. 15 Угоди від 03.07.1995 року заробітна плата, одержувана резидентом однієї Договірної Держави у зв’язку з роботою за наймом, оподатковуються в другій Договірній Державі, якщо тільки робота за наймом здійснюється у зазначеній другій Договірній Державі.

Наприклад, якщо моряк та члени його родини продовжуватимуть залишатись резидентами України, то їх доходи зможуть оподатковуватись в Німеччині тільки якщо вони працюють за наймом на території Німеччини (на підприємствах у Німеччині, на судні під прапором Німеччини тощо).

Незалежно від положень п. 1, винагорода, що одержується резидентом однієї Договірної Держави у зв’язку з роботою за наймом, здійснюваною в другій Договірній Державі, оподатковується тільки в першій згаданій Державі, якщо:

a) одержувач перебуває в другій Державі протягом періоду або періодів, що не перевищують у сукупності 183 днів протягом відповідного календарного року;

Тобто зокрема, якщо моряк і його родина залишаються резидентами України і перебувають у Німеччині протягом періоду не більше 183 днів за рік, то вони підлягатимуть оподаткуванню в Україні; але якщо вони перебувають у Німеччині протягом більшого проміжку часу, то їх дохід оподатковуватиметься у Німеччині.

b) винагорода сплачується наймачем або від імені наймача, який не є резидентом другої Держави;

Якщо наймачем моряка-резидента України або членів його родини є компанія, яка не належить до резидентів Німеччини, то оподаткування доходів здійснюватиметься тільки в Україні; водночас якщо компанія – резидент Німеччини, то податки сплачуватимуться у Німеччині.

c) витрати по сплаті винагород не несуть постійне представництво або постійна база, які наймач має в другій Державі.

Незалежно від попередніх положень статті Угоди від 07.03.1995 року, винагорода, одержувана у зв’язку з роботою за наймом, що здійснюється на борту морського судна, яке експлуатується підприємством в міжнародних перевезеннях, може оподатковуватись у Договірній Державі, де розташований фактичний керівний орган цього підприємства.

Тобто, наприклад, якщо моряк продовжує бути резидентом України, але працює на судні, яке експлуатується підприємством в міжнародних перевезеннях, а фактичний керівний орган цього підприємства розташований у Німеччині, то оподаткування здійснюватиметься також у Німеччині.

Більше новин з тегом #В світі

Поширені питання щодо тимчасових обмежень у прийнятті нових заяв на надання консульських послуг

Коментар МЗС України

Криміналізація моряків: міжнародна проблема

Дізнайтеся більше про те, як Міжнародна федерація транспортників (ITF) бореться з несправедливим ставленням до моряків після інцидентів і підозр у злочинах на морі

ПРМТУ звернулася до МЗС України за роз'ясненнями

Після оголошення МЗС України тимчасовогопризупинення з 23.04.2024 року вчинення консульських дій у закордонних дипломатичних установах за заявами громадян України чоловічої статі від 18 до 60 років (окрім дій, пов’язаних зоформленням посвідчень особи на повернення в Україну), ПРМТУ отримала численні запити від моряків, громадян України, які знаходяться за кордоном.

Солідарність без кордонів: європейські профспілки підтримують Україну

Цього тижня ПРМТУ взяла участь у Профспілковому саміті на підтримку України, організованому Європейською конфедерацією профспілок (ETUC). Він пройшов 22-23 квітня у м. Люблін (Польща) та об'єднав близько 120 представників різних профспілок Європи.

Дякуємо за звернення!