«Не знав» - не означає «не винен»

До Профспілки звернулася дружина моряка, затриманого органами митного контролю Єгипту за те, що в його багажі було виявлено заборонений до провезення предмет.

Моряк зійшов з судна по закінченню контракту в одному з портів Єгипту, щоб повернутися додому. По приїзду в аеропорт митниця доглянула його багаж і виявила в ньому безпілотний літальний апарат - дрон, який моряк брав з собою в рейс, щоб знімати красиві морські види.

На момент публікації моряк провів в аеропорту майже дві доби. Весь цей час митниця розбирається, якими намірами він керувався, привізши з собою в Єгипет дрон. Нам ясно, що моряк не планував займатися шпигунством, знімаючи режимні об'єкти - той же порт - однак розгляд влади займає час і змушує рідних моряка понервувати.

За інформацією Консульства України в Єгипті, місцева влада має право конфіскувати безпілотник (на що моряк, звичайно, згоден) і депортувати порушника, проте в разі, якщо моряк назнімав щось заборонене - йому загрожує кримінальне покарання.

Користуючись нагодою, нагадуємо читачам: незнання законів не звільняє від відповідальності. Пам'ятайте, що агент не завжди попереджає моряків про особливості митного контролю країни, з якої моряк вилітає додому.

Так, список повсюдно заборонених до ввезення товарів стандартний. тут:

- токсичні, наркотичні, психотропні, радіоактивні речовини;

- зброя вогнепальна і холодна, боєприпаси, вибухові речовини;

- інформаційні матеріали, що містять пропаганду релігійної, расової або національної ворожнечі, заклики до насильства (матеріали заборонені в будь-якому вигляді і на будь-яких носіях);

- інформаційні матеріали сумнівного з точки зору моралі змісту (причому в ісламських країнах навіть фото дівчини топлес вже порушує норми суспільної моралі);

- тварини і предмети з них, якщо вид згаданий в списках Вашингтонської конвенції CITES (СІТЕС). Однак тут є винятки, наприклад, ікра осетрових риб.

Ми рекомендуємо звертати увагу на специфічні обмеження в конкретній країні, яку моряк проїжджає транзитом, в якій приєднується до судна або сходить з нього, щоб полетіти додому.

Так, наприклад, в найбільший хаб змін моряків Сінгапур можна провозити більше 200 сигарет, причому за кожну завезену пачку потрібно заплатити по 5 доларів. Під суворою забороною також електронні сигарети і навіть нікотиновий пластир. У Сінгапур також не можна провозити ще й жувальну гумку: ввезення жуйки на територію цієї країни карається роком в'язниці і штрафом в розмірі 5 500 доларів.

Так, до ввезення в США, серед іншого, заборонені свіже та консервоване м'ясо (в тому числі, м'ясо свійської птиці - курка, індичка), абсент і будь-які інші спиртні напої, що містять полин гіркий; заборонено ввезення цукерок з лікером, домашніх консервів, копченого і в'яленого м'яса. Заборонені риба і неконсервована ікра, деякі плоди і овочі, молочні продукти і яйця з деяких країн.

Слід бути уважним, ввозивши лікарські препарати в Об'єднані Арабські Емірати: списки заборонених і контрольованих в ОАЕ ліків складаються з сотень найменувань. Питання у митниці можуть з'явитися в першу чергу до знеболюючих і та таких, що містять знеболюючі компоненти ліків, наприклад, трамадол або кодеїн. До речі, ОАЕ забороняє ввезення тришарових нейлонових рибальських сіток, якщо хто надумав порибалити в рейсі.

Звичайно, багато мандрівників возять заборонені предмети, не підозрюючи про це, поки їх не зупинить офіцер митниці.

Однак пам'ятайте, що «дозволено» і «не зловили» - це різні випадки, так само як і «не знав» і «не винен».

Більше новин з тегом #Моряки

Криміналізація моряків: міжнародна проблема

Дізнайтеся більше про те, як Міжнародна федерація транспортників (ITF) бореться з несправедливим ставленням до моряків після інцидентів і підозр у злочинах на морі

Аналітика даних Інспекторату ITF у дії

Стаття-коментар Сета Пайєра, Керівника відділу даних та досліджень Міжнародної федерації транспортників

ПРМТУ звернулася до МЗС України за роз'ясненнями

Після оголошення МЗС України тимчасовогопризупинення з 23.04.2024 року вчинення консульських дій у закордонних дипломатичних установах за заявами громадян України чоловічої статі від 18 до 60 років (окрім дій, пов’язаних зоформленням посвідчень особи на повернення в Україну), ПРМТУ отримала численні запити від моряків, громадян України, які знаходяться за кордоном.

Солідарність без кордонів: європейські профспілки підтримують Україну

Цього тижня ПРМТУ взяла участь у Профспілковому саміті на підтримку України, організованому Європейською конфедерацією профспілок (ETUC). Він пройшов 22-23 квітня у м. Люблін (Польща) та об'єднав близько 120 представників різних профспілок Європи.

Дякуємо за звернення!