Команду ITF Інспекторату розширено: напоготові до роботи

Ще одинадцять інспекторів ITF пройшли вступну програму, яка відбулася в ITF House в Лондоні, Великобританія. Зараз вони вже цілком готові до виконання своїх нових обов'язків і боротьби за права моряків у всьому світі, сприяючи зміцненню солідарності з міжнародними профспілками та зацікавленими сторонами морської галузі.

Ця подія зібрала новачків з різних куточків світу. Майбутні інспектори ITF з Великобританії, Кенії, Сенегалу, Італії, Туреччини, Індії та Кіпру зібралися разом, щоб пройти чотирьохтижневе навчання, озброївшись новітніми знаннями та навичками, необхідними для виконання своїх майбутніх обов'язків. Після цієї інтенсивної програми вони приступили до роботи, готові підтримувати стандарти ITF у своїх портах в різних країнах світу.

Упродовж перших двох і останнього тижнів тренінгу майбутні інспектори вивчали найважливіші теми, необхідні для виконання своїх функцій. Сюди входило всебічне ознайомлення з діяльністю та політикою ITF, роллю колективних договорів, Біллем про права моряків - Конвенцією про працю в морському судноплавстві 2006 року (MLC, 2006), а також з роботою портового державного контролю. Крім того, цінні знання були отримані під час сесій, присвячених обчисленню заробітної плати, функціям P&I клубів, класовим товариствам, юридичним аспектам, питанням ВІЛ/СНІДу, діяльності засобів масової інформації та іншим актуальним темам. Кілька сесій були проведені з цінною допомогою фахівців з відповідних організацій, включаючи представників Регістру Ллойда, Міжнародної групи клубів взаємного страхування судновласників та експертів у галузі права. Координатори курсу поділилися цінними порадами щодо ефективної підготовки до інспекцій та надали учасникам практичний досвід, моделюючи різні ситуації під час інспекцій у вигляді розігрування певних сценаріїв. Завдяки цим практичним заняттям учасники отримали уявлення про тонкощі проведення інспекцій, відточуючи свої навички та впевненість для проведення реальних інспекцій. На третьому тижні група з одинадцяти інспекторів вирушила на тижневе навчання до різних портів Європи.

Важливим фокусом поточної політики ITF є активне залучення більшої кількості жінок і молоді в морську індустрію, особливо в профспілковий рух і в інспекторат ITF для захисту прав моряків. Група з одинадцяти майбутніх інспекторів включила трьох жінок і трьох осіб у віці до 35 років, що свідчить про послідовні зусилля, спрямовані на забезпечення різноманітності та залучення молоді до роботи в нашому важливому секторі.

Пітер Лахей, керівник курсу і колишній моряк, який все життя присвятив профспілковому руху, поділився думками про цьогорічний курс і розповів про те, як змінилася навчальна програма з часу його першого тренінгу в 1999 році: "У перші дні моєї роботи інспектором можливість наслідувати та отримувати інструкції від більш досвідченого колеги була рідкістю. Було великою удачею провести хоча б один день, вивчаючи основи роботи, а потім ми просто вчилися на власній практиці. Однак сьогодні нам вдалося викласти все накопичене роками багатство знань в інтенсивну чотирьохтижневу програму".

"І я пишаюся тим, що у нас є надійні інструктори, які навчають наших майбутніх колег. Це досвідчені інспектори ITF, які володіють професіоналізмом і доброзичливістю, а також широким набором профільних знань і навичок. Хоча кожен тренер використовує у своїй роботі унікальні підходи і стратегії, їх об'єднує одна мета - захист прав моряків. Навіть незважаючи на їхні особистісні відмінності, вони створюють ідеальну синергію і сприятливу атмосферу, що є вкрай важливим фактором для підготовки майбутніх інспекторів", - підкреслює Пітер.

Наталія Єфріменко, ITF Інспектор в Україні з більш ніж 27-річним досвідом роботи в Профспілці, виступає в якості одного з тренерів курсу. Зокрема, вона викладає сесію з конвенції MLC 2006 року, надаючи цінну інформацію та надихаючи інших до самонавчання. Активно залучена до навчальних програм протягом багатьох років, Наталія висловлює свою пристрасть щодо можливості бути частиною команди координаторів та ділитися своїм досвідом з інспекторами-початківцями: "Я щиро вітаю нових інспекторів в нашій команді і бажаю кожному з них успіхів у виконанні своїх обов'язків. Я рада бачити, що все більше людей приєднується до роботи в Інспекції ITF. Основна перевага цього полягає в можливості для моряків звертатися за допомогою до більш широкої мережі інспекторів в портах по всьому світу. Це означає посилення захисту їхніх прав, підвищення соціальних стандартів, гарантовану заробітну плату і поліпшення умов праці та життя".

З великим ентузіазмом Наталія також коментує сесію, яку вона регулярно проводить: "Конвенція про працю в морському судноплавстві є не лише основним інструментом для нас як інспекторів, але й, безперечно, однією з найважливіших конвенцій у всій морській індустрії. Цей документ надає майбутнім інспекторам відповіді та вказівки майже на всі питання та ситуації, з якими вони можуть зіткнутися. Однак я завжди підкреслюю, що хороший інспектор має вроджене відчуття того, що є правильним і хибним для добробуту моряків. Розвиток і підтримка такого роду інтуїції - безцінні".

На третьому тижні команда під керівництвом досвідчених колег проводила інспекції на суднах у різних портах. Це дало їм можливість перевірити умови праці моряків, переконатися, що заробітна плата нараховується і виплачується правильно, а умови праці та побуту відповідають стандартам Конвенції про працю в морському судноплавстві, чинним колективним договорам ITF та іншим відповідним нормативно-правовим актам.

Цей чотирьохтижневий курс підготовки інспекторів був по-справжньому визначним, і, безсумнівно, ці люди суттєво змінять життя чоловіків і жінок, які працюють у морі в усьому світі. Тепер першочерговим обов'язком нових інспекторів є надання підтримки морякам, які потрапили в біду; щоденна боротьба зі свавіллям та експлуатацією, несправедливістю та безкарністю в морській індустрії; забезпечення гідного ставлення до моряків та поваги до них.

Ми щиро бажаємо новим інспекторам успіхів у їхній роботі та непохитної відданості справі захисту прав і благополуччя моряків, забезпечуючи тим самим найвищі стандарти судноплавства. Тож єднаймося в солідарності задля просування позитивних змін у морському співтоваристві, забезпечуючи довготривалу і ефективну трансформацію всієї галузі!

Більше новин з тегом #ITF

Криміналізація моряків: міжнародна проблема

Дізнайтеся більше про те, як Міжнародна федерація транспортників (ITF) бореться з несправедливим ставленням до моряків після інцидентів і підозр у злочинах на морі

Аналітика даних Інспекторату ITF у дії

Стаття-коментар Сета Пайєра, Керівника відділу даних та досліджень Міжнародної федерації транспортників

Солідарність без кордонів: європейські профспілки підтримують Україну

Цього тижня ПРМТУ взяла участь у Профспілковому саміті на підтримку України, організованому Європейською конфедерацією профспілок (ETUC). Він пройшов 22-23 квітня у м. Люблін (Польща) та об'єднав близько 120 представників різних профспілок Європи.

Український морський форум (анонс)

Профспілка робітників морського транспорту України за підтримки Міжнародної федерації транспортників (ITF) та Державної служби морського і внутрішнього водного транспорту та судноплавства України має честь оголосити про проведення Українського морського форуму.

Дякуємо за звернення!