ITF націлилася на чотири найгірші прапори

З метою виведення небезпечних перевезень з Середземного моря

Інспектори Міжнародної федерації транспортників (ITF), профспілки моряків і портові адміністрації протягом наступних восьми тижнів будуть перевіряти до тисячі суден під прапорами Островів Кука, Палау, Сьєрра-Леоне і Того. Головна мета - перевірити судна на предмет безпеки, технічного забезпечення і соціально-побутового обслуговування моряків.

«Субстандартне судноплавство в Середземному морі призводить до зниження заробітної плати і погіршення умов праці моряків, ставить під загрозу життя екіпажу і загрожує навколишньому середовищу», - сказав Координатор Інспекторів ITF Стів Троусдейл.

«Ці прапори беруть гроші у судновласників за реєстрацію суден, зя які інші країни б не взялися. Багато старих суден, а їхні власники погано обслуговують їх. Тому ці судна небезпечні і не повинні брати участь у торгівлі», - додав Стів Троусдейл.

Бліц-опитування з'явилося на тлі нового аналізу, який показав, що на чотири реєстри «зручних прапорів» разом припадає понад 100 екіпажів, покинутих за останні два роки. При цьому судновласники прапорів не виплатили екіпажам мільйони доларів заробітної плати, які потім ITF довелося відшкодовувати від імені моряків.

За словами Троусдейла, часто, коли ITF або її членські профспілки закликають прапори вирішити проблеми, спричинені діями безвідповідальних судновласників, наприклад, у випадках покинутих суден, «саме тоді ці прапори ніде не з'являються - вони забирають гроші і тікають».


Усього за три роки прапори Островів Кука, Палау, Сьєрра-Леоне і Того були відповідальні за:

- 33 випадки залишення екіпажів, що торкнулося більше сотні моряків, багато з яких залишилися без зарплати, їжі, води або можливості дістатися додому.

- Понад 5 500 000 доларів США невиплаченої заробітної плати, яку ITF довелося стягнути з судновласників прапорів від імені моряків.

- 5 203 недоліки або затримання, видані правоохоронними органами Європейського державного портового контролю.

За словами Троусдейла, зусилля інспекторів ITF у Франції будуть підкріплені агентствами державного портового контролю країни, які організовані на регіональному рівні.

Вони також будуть націлені на чотири прапори. Це рішення має сенс, оскільки Паризький і Токійський меморандуми про взаєморозуміння забороняють або застерігають від допуску суден під цими прапорами в порти більшості країн Європи та Азійсько-Тихоокеанського регіону, відповідно.


Прапори Того, Островів Кука, Палау та Сьєрра-Леоне тепер «найгірші в морі»


«Зараз це найгірші прапори в Середземному морі», - сказав Седдік Беррама, генеральний секретар алжирської транспортної профспілки FNTT і віце-президент ITF у регіоні арабських країн.

Беррама зазначив, що показовим є той факт, що ці чотири прапори не з'явилися в щорічних білих списках якості, виданих Паризьким і Токійським меморандумами про взаєморозуміння.

«Найбільші світові угрупування агентств портового контролю заявили, що ці прапори не є якісними. Вони заявили, що вони мають високий або дуже високий ризик. Це неприйнятно для безпеки екіпажу, так само як і для нас», - сказав Беррама.

Уздовж північного узбережжя моря Профспілка моряків Хорватії (SUC) вже кілька років поспіль висловлює занепокоєння тими ризиками, які створюють для екіпажів суден деякі прапори. Конгрес ITF 2018 року підтримав пропозицію SUC оголосити цей регіон «Зручним Морем» і доручив ITF розробити цілеспрямовану кампанію з очищення Середземного моря від лиха неякісного судноплавства.


Випадок з практики: Екіпаж судна KASSANDRA під прапором Сьєрра-Леоне залишився без їжі в Хайфі


Нещодавно суховантаж під прапором Сьєрра-Леоне був затриманий на 23 дні Службою державного портового контролю Ізраїлю в Хайфі після того, як було виявлено 46 дефектів у конструкції, навігації, пожежній безпеці та побуті екіпажу судна KASSANDRA (IMO: 9118276), що на той час мали місце.

Екіпаж залишився без працюючих морозильних камер, що означало, що вони не мали можливості зберігати їжу в безпечному охолодженому стані в умовах палючої середземноморської спеки.

«Це було в серпні, коли дуже спекотно і волого, - сказав інспектор ITF Ассаф Хадар, який проводив перевірку. «Запаси продовольства були недостатніми, на борту було лише кілька овочів. Цього було недостатньо для продовження рейсу. Подібні випадки є типовими для цього прапора».

Хадар - один з двох десятків інспекторів ITF, які братимуть участь у суворих морських перевірках усіх суден, зареєстрованих на Островах Кука, Палау, Сьєрра-Леоне і Того.

«Ці прапори є великою проблемою для моряків, які працюють у Середземному морі. З мого досвіду, найгірші судновласники використовують ці прапори, тому що думають, що таким чином вони зможуть погано поводитися з екіпажем або нехтувати правилами безпеки. Що ж, вони не можуть - не тоді, коли працює ITF», - сказав Хадар.

Більше новин з тегом #ITF

Український морський форум (анонс)

Профспілка робітників морського транспорту України за підтримки Міжнародної федерації транспортників (ITF) та Державної служби морського і внутрішнього водного транспорту та судноплавства України має честь оголосити про проведення Українського морського форуму.

Чому екіпаж судна DALI не може покинути гавань Балтімору?

Минуло три тижні відтоді, як вантажне судно DALI врізалося в міст Френсіса Скотта Кі. Міст обвалився рано вранці 26 березня, в результаті чого загинуло шестеро людей, які працювали на мосту.

Команду ITF Інспекторату розширено: напоготові до роботи

Ще одинадцять інспекторів ITF пройшли вступну програму, яка відбулася в ITF House в Лондоні, Великобританія. Зараз вони вже цілком готові до виконання своїх нових обов'язків і боротьби за права моряків у всьому світі, сприяючи зміцненню солідарності з міжнародними профспілками та зацікавленими сторонами морської галузі.

Double Bookkeeping, або подвійна бухгалтерія

Ще один вид обману та обкрадання моряків

Дякуємо за звернення!