Робітники добилися ухвалення зобов'язань щодо забезпечення справедливого переходу в рамках знакової угоди IMO з питань клімату

Під час візиту до головного офісу Міжнародної морської організації в Лондоні молодіжні лідери профспілок моряків, які входять до молодіжної секції Міжнародної федерації транспортників (ITF), висунули вимоги щодо необхідності вживання термінових заходів, які відображені в угоді Just Transition («Справедливого переходу») у зв'язку зі зміною клімату.

Що таке JUST TRANSITION або «Справедливий перехід»?

Це структура, розроблена профспілковим рухом, щоб охопити низку соціальних заходів, необхідних для забезпечення прав і засобів до існування працівників, коли економіка переходить до сталого виробництва, насамперед для боротьби зі зміною клімату та захисту біорізноманіття. Відповідно до концепції справедливого переходу, відбувається об’єднання соціальної та кліматичної справедливості.

Згідно з Переглянутою стратегією, Міжнародної морська організація зобов'язана поновити інструкції щодо навчання та підготовки моряків, а також має забезпечити безпеку моряків та всіх зацікавлених спільнот при впровадженні нових технологій з нульовим або майже нульовим викидом шкідливих речовин.

«Цією Переглянутою стратегією IMO заявляє, що моряки відіграють важливу роль у подоланні проблем декарбонізації судноплавної промисловості», — сказав голова секції моряків ITF, Дейв Хейндел.

Після прийняття Переглянутої стратегії з редукції парникових газів також будуть впроваджені оновлені цілі зменшення загальних викидів у судноплавстві.

Згідно з ними, судноплавство має досягти чистого нуля «до 2050 року або приблизно до цього часу, з проміжними цілями в межах принаймні 20% (досягаючи 30%) до 2030 року і 70% (досягаючи 80%) до 2040 року».

Генеральний секретар ITF Стівен Коттон заявив, що повне втілення цих цілей має вирішальне значення, інакше судноплавство ризикує відставати від прогресу, який досягається в інших секторах транспорту.

«Нові цілі є більш амбітними, і ми раді цьому. Проте навіть ці нові цілі не відповідають Паризькій угоді і її цілям щодо температури.

Кожен сектор має спрямувати увагу на Паризьку угоду, щоб забезпечити стійкість робочих місць і нашої планети через кліматичні зміни. Тому дуже важливо, щоб ці нові цілі були повністю реалізовані», — сказав генеральний секретар ITF.

Більше новин з тегом #ITF

Криміналізація моряків: міжнародна проблема

Дізнайтеся більше про те, як Міжнародна федерація транспортників (ITF) бореться з несправедливим ставленням до моряків після інцидентів і підозр у злочинах на морі

Аналітика даних Інспекторату ITF у дії

Стаття-коментар Сета Пайєра, Керівника відділу даних та досліджень Міжнародної федерації транспортників

Солідарність без кордонів: європейські профспілки підтримують Україну

Цього тижня ПРМТУ взяла участь у Профспілковому саміті на підтримку України, організованому Європейською конфедерацією профспілок (ETUC). Він пройшов 22-23 квітня у м. Люблін (Польща) та об'єднав близько 120 представників різних профспілок Європи.

Український морський форум (анонс)

Профспілка робітників морського транспорту України за підтримки Міжнародної федерації транспортників (ITF) та Державної служби морського і внутрішнього водного транспорту та судноплавства України має честь оголосити про проведення Українського морського форуму.

Дякуємо за звернення!