Зерновий коридор: уважно читайте контракт

За останній час ПРМТУ відмічає збільшення кількості звернень від українських моряків з суден, які працюють у Зерновому коридорі та вирушають з портів України.

Все частіше занепокоєння моряків викликає один і той же пункт їхніх контрактів, який передбачає штрафні санкції, що накладаються на них в разі неповернення в Україну після завершення строку трудового договору. Такі умови можуть бути прописані окремим пунктом самого контракту, або представлені окремою угодою і виглядати приблизно наступним чином:

«Моряк зобов'язується після закінчення закордонного рейсу повернутися в Україну у складі екіпажу судна. У разі порушення зазначеного зобов'язання, Моряк повинен сплатити штраф Компанії, а матеріали щодо порушення даного зобов'язання будуть направлені до відповідних державних органів України для притягнення моряка до відповідальності, передбаченої чинним законодавством України».

ПРМТУ надає коментар юриста щодо правомірності таких штрафних санкцій.

«Попри контрактний обов'язок українських моряків повернутися після закінчення строку трудового договору в Україну, українське законодавство не передбачає жодної відповідальності у разі порушення такого обов'язку.

Однак, згідно з Кодексом України про адміністративні правопорушення існує адміністративна відповідальність за порушення порядку перетину державного кордону громадянами України (поза пунктами пропуску через державний кордон України або в пунктах пропуску через державний кордон України без відповідних документів або з використанням підробленого документа чи таких, що містять недостовірні відомості про особу, чи без дозволу відповідних органів влади), а саме штраф у розмірі від 3400 грн. до 8500 грн., або адміністративний арешт на строк до п'ятнадцяти діб з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення. Але це не відноситься до моряків, які легально перетнули кордон у складі екіпажів морських суден, які працюють у Зерновому коридорі».

Ще одним питання, яке цікавить багатьох моряків, є можливість отримання повістки та буди мобілізованим з борту судна у випадку заходу до портів України.

«Для громадян України, які порушують законодавство про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію і не прибувають до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки за врученою повісткою, передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу в розмірі від 1700 грн до 3400 грн у разі, якщо громадянин України отримав повістку, перебуваючи на території України, але проігнорував її.

Звертаємо увагу, що до моряків, які легально покинули територію України, не повинні застосовуватися вищезазначені санкції, і в будь-якому випадку, штрафи, зазначені в українському законодавстві, несумісні зі штрафами, які судновласники безпідставно вказують в трудових договорах або додаткових до них угодах (мова йде частіше за все за декількатисячні суми в іноземній валюті)».

З урахуванням вищенаведеного, рекомендуємо усім морякам, які планують підписати контракт для роботи на суднах, які працюють у Зерновому коридорі та виходять з українських портів, не підписувати жодних додаткових угод або сумнівних контрактів без належного розгляду та повного розуміння наслідків. Радимо звертатись до ПРМТУ у разі необхідності отримання консультацій та роз'яснень щодо умов трудового договору, положення якого вам незрозумілі чи підозрілі, до моменту його підписання.

Більше новин з тегом #Моряки

Криміналізація моряків: міжнародна проблема

Дізнайтеся більше про те, як Міжнародна федерація транспортників (ITF) бореться з несправедливим ставленням до моряків після інцидентів і підозр у злочинах на морі

Аналітика даних Інспекторату ITF у дії

Стаття-коментар Сета Пайєра, Керівника відділу даних та досліджень Міжнародної федерації транспортників

ПРМТУ звернулася до МЗС України за роз'ясненнями

Після оголошення МЗС України тимчасовогопризупинення з 23.04.2024 року вчинення консульських дій у закордонних дипломатичних установах за заявами громадян України чоловічої статі від 18 до 60 років (окрім дій, пов’язаних зоформленням посвідчень особи на повернення в Україну), ПРМТУ отримала численні запити від моряків, громадян України, які знаходяться за кордоном.

Солідарність без кордонів: європейські профспілки підтримують Україну

Цього тижня ПРМТУ взяла участь у Профспілковому саміті на підтримку України, організованому Європейською конфедерацією профспілок (ETUC). Він пройшов 22-23 квітня у м. Люблін (Польща) та об'єднав близько 120 представників різних профспілок Європи.

Дякуємо за звернення!