Статистика покинутих суден у 2023 році

Міжнародна федерація транспортників (ITF) оприлюднила дані про кількість покинутих суден у 2023 році, які свідчать про зростання цих показників порівняно з попереднім роком, що викликає занепокоєння.

Загалом було повідомлено про 132 випадки залишення суден, що на 13 (тобто на 10,92%) більше, ніж у 2022 році. Переважна більшість цих повідомлень (129) надійшла від ITF.

Відповідно до Конвенції МОП 2006 року про працю в морському судноплавстві (MLC), судно вважається покинутим, якщо судновласник не покриває витрати на репатріацію моряків; залишає екіпаж без необхідного утримання і підтримки; або іншим чином в односторонньому порядку розриває зв'язки, в тому числі не виплачує передбачену контрактом заробітну плату морякам протягом щонайменше двох місяців.

Основні показники такі:

- Заборгованість із заробітної плати у 129 випадках, про які повідомила ITF, перевищила $12,1 млн.

- 1 676 моряків звернулися до ITF з покинутих суден.

- Індійські моряки були найчастіше покинутими судновласниками - понад 400 випадків.

На сьогоднішній день ITF повернула понад $10,9 млн заборгованої зарплати з 60 з цих суден. Остаточна сума перевищить $12,1 млн, оскільки на вирішення справ потрібен час, а нові звернення моряків будуть надходити, збільшуючи таким чином суму заборгованості, що підлягає відшкодуванню.

Стів Троусдейл, координатор Інспекторату ITF, сказав: «Зростання кількості випадків залишення суден та екіпажів є неприйнятним. Це наслідок функціонування галузі, в якій моряк може бути товаром, що легко викидається. Моряки та їхні сім'ї платять найвищу ціну за жадібність судновласників і невиконання ними своїх зобов'язань; екіпажі страждають від нелюдських наслідків системи, яка ставить під загрозу їхній добробут, гідність і основні права людини. Інспектори ITF виконують неймовірну роботу, притягаючи до відповідальності судновласників, які намагаються уникнути покарання за жорстоке поводження та рабське ставлення стосовно моряків».

Найбільша кількість випадків залишення суден була зафіксована за державами прапорів:

Панама - 23

Палау - 12

Камерун - 11

Сент-Кіттс і Невіс -8

Прапор невідомий - 8

Коморські острови - 6

Танзанія - 6

Того - 6

Як ми вже розповідали, на жаль, українці досі входять в топ-5 національностей, які знаходяться на покинутих суднах. Тенденція показує, що з такими проблеми стикаються моряки, які не уважно читають умови трудового контракту, не знають своїх прав.

Щоб не опинитися на покинутому судні через недобросовісних посередників у працевлаштуванні, його можна перевірити заздалегідь за посиланням: https://www.ilo.org/dyn/seafarers/seafarersBrowse.list?p_lang=en або звернутися до ПРМТУ. Щоб оперативно отримати відповідь на всі питання, ви можете скористатися чат-ботом Профспілки: https://wep.wf/uvmj7n

Більше новин з тегом #Моряки

Криміналізація моряків: міжнародна проблема

Дізнайтеся більше про те, як Міжнародна федерація транспортників (ITF) бореться з несправедливим ставленням до моряків після інцидентів і підозр у злочинах на морі

Аналітика даних Інспекторату ITF у дії

Стаття-коментар Сета Пайєра, Керівника відділу даних та досліджень Міжнародної федерації транспортників

ПРМТУ звернулася до МЗС України за роз'ясненнями

Після оголошення МЗС України тимчасовогопризупинення з 23.04.2024 року вчинення консульських дій у закордонних дипломатичних установах за заявами громадян України чоловічої статі від 18 до 60 років (окрім дій, пов’язаних зоформленням посвідчень особи на повернення в Україну), ПРМТУ отримала численні запити від моряків, громадян України, які знаходяться за кордоном.

Солідарність без кордонів: європейські профспілки підтримують Україну

Цього тижня ПРМТУ взяла участь у Профспілковому саміті на підтримку України, організованому Європейською конфедерацією профспілок (ETUC). Він пройшов 22-23 квітня у м. Люблін (Польща) та об'єднав близько 120 представників різних профспілок Європи.

Дякуємо за звернення!