Сила в єдності: як ITF і ПРМТУ повернули українського моряка додому

У липні цього року в Профспілку робітників морського транспорту України за допомогою звернувся CEO крюїнговою компанії Singh Marine Management Ltd. доктор Бінай Сінх.

У грудні 2019 року Singh Marine відправила на судно ATCO TAMARA українського моряка Євгена Бебеля на посаді старшого помічника капітана. Підписаний на 4 місяці контракт закінчився ще в квітні, проте компанія-роботодавець не поспішала списувати Євгена.

Судно ATCO TAMARA - невеликий буксир, який працює виключно в Саудівській Аравії, де були введені суворі карантинні обмеження у зв'язку з пандемією COVID-19, і зміни моряків, в більшості випадків, були неможливі. Доктор Сінх відчував відповідальність за моряка, який потрапив у складне становище, однак компанія-роботодавець ігнорувала його численні листи з проханням про списання Євгена, тому він звернувся за допомогою до ПРМТУ.

Незважаючи на те, що Євген Бебель не перебував на обліку в ПРМТУ, Профспілка не відмовила доктору Сінху в його проханні. Коли ПРМТУ зв'язалася з Євгеном, з'ясувалося, що моряк має серйозні проблеми зі здоров'ям: через сильний біль в спині йому важко працювати, але компанія ігнорує його прохання про медичну допомогу. Зібравши всі необхідні документи, Профспілка, в свою чергу, звернулася за допомогою до Координатора Міжнародної федерації транспортників (ITF) в країнах Арабського світу і Ірану Мохамеду Аррачеді, у веденні якого знаходиться і Саудівська Аравія.

Мохамед Аррачеді давно і успішно займається вирішенням проблем моряків на Близькому сході і в цей раз також негайно включився в роботу, повідомивши роботодавця, що існуюча проблема потребує термінового вирішення. Так, завдяки втручанню Мохамеда, Євген зміг в короткі терміни відвідати медичний заклад на березі, де пройшов всі необхідні діагностичні дослідження. Моряку було призначено лікування і його звільнили від роботи (наскільки це можливо в разі старшого помічника). Компанія ж, в свою чергу, була повідомлена, що моряку для відновлення здоров'я вдома в найкоротші терміни потрібна заміна і репатріація.

На жаль, через суворі обмеження на зміни, жорсткі карантинні заходи, а також складнощі в отриманні візи для змінника весь процес заміни і репатріації зайняв трохи більше часу, ніж передбачалося спочатку.

Однак, на щастя, в результаті тривалих переговорів між Мохамедом Аррачеді і компанією, роботодавець все ж зміг забезпечити прибуття змінника для Євгена з України, а також, після необхідного карантину, повернення старпома Бебеля на батьківщину.

9 жовтня старший помічник капітана Євген Бебель повернувся в Україну. Вже через кілька днів він відвідав офіс ПРМТУ і приєднався до Профспілки за програмою індивідуального членства.

Проте, Профспілка і ITF координатор не припиняють роботу по його справі: залишилося проконтролювати виплату компанією-роботодавцем балансу заробітної плати. Очікується, що незабаром і це питання буде врегульовано.

«Я дуже вдячний всім, хто працював у моїй справі - співробітникам Профспілки і доктору Сінху - за те, що робили все можливе, щоб забезпечити мене ліками і повернути додому до родини якомога швидше», - сказав Євген.

Профспілка висловлює подяку доктору Сінху за його небайдужість до долі моряків і за надану Профспілці довіру. Сила - в єдності, і тільки працюючи спільно з усіма зацікавленими сторонами, можна домогтися позитивного результату.

Більше новин з тегом #ITF

Криміналізація моряків: міжнародна проблема

Дізнайтеся більше про те, як Міжнародна федерація транспортників (ITF) бореться з несправедливим ставленням до моряків після інцидентів і підозр у злочинах на морі

Аналітика даних Інспекторату ITF у дії

Стаття-коментар Сета Пайєра, Керівника відділу даних та досліджень Міжнародної федерації транспортників

Солідарність без кордонів: європейські профспілки підтримують Україну

Цього тижня ПРМТУ взяла участь у Профспілковому саміті на підтримку України, організованому Європейською конфедерацією профспілок (ETUC). Він пройшов 22-23 квітня у м. Люблін (Польща) та об'єднав близько 120 представників різних профспілок Європи.

Український морський форум (анонс)

Профспілка робітників морського транспорту України за підтримки Міжнародної федерації транспортників (ITF) та Державної служби морського і внутрішнього водного транспорту та судноплавства України має честь оголосити про проведення Українського морського форуму.

Дякуємо за звернення!