Не ризикуйте роботою та здоров'ям через алкоголь

До Профспілки, перебуваючи на судні, звернувся моряк, якого компанія планувала списати достроково та за його рахунок.

У процесі спілкування з'ясувалося, що компанія прійняла таке рішення з певних умов, а саме: знаходячись на борту судна, моряк ужив алкоголь, що було відповідним чином зафіксовано (зроблено тест на алкоголь, підготовлено рапорти з підписами свідків).

Оскільки мало місце порушення алкогольної політики компанії та цим самим контракту, компанія була вправі списати моряка достроково, з утриманням з балансу його зарплати витрат з його репатріації.

А у цьому конкретному кейсі моряк втратив ще й бонусну частину свого заробітку за місяць, у якому мав місце інцидент з алкоголем, оскільки, згідно з його контрактом, бонуси виплачуються на розсуд роботодавця.

Незалежно від того, де ви працюєте, в машинному відділенні або на палубі, найчастіше вживання алкоголю заборонено цілком і повністю, щоб уникнути загроз безпеки екіпажу, вантажу та самого судна, адже робота у нетверезому стані може призвести до нещасних випадків та надзвичайних ситуацій.

Вживши алкоголь, моряк ризикує тим, що його контракт буде негайно перерваний, і додому він поїде за свій власний рахунок.

Але з цієї історії можна зробити й ще один висновок: завжди уважно читайте контракт перед його підписанням, адже в ньому може зазначатися, що бонуси не є обов'язковою виплатою, наслідком чого може стати їх втримання роботодавцем.

Найважливіше про трудовий контракт:https://mtwtu.org.ua/magazine/4

Більше новин з тегом #ITF

Криміналізація моряків: міжнародна проблема

Дізнайтеся більше про те, як Міжнародна федерація транспортників (ITF) бореться з несправедливим ставленням до моряків після інцидентів і підозр у злочинах на морі

Аналітика даних Інспекторату ITF у дії

Стаття-коментар Сета Пайєра, Керівника відділу даних та досліджень Міжнародної федерації транспортників

Солідарність без кордонів: європейські профспілки підтримують Україну

Цього тижня ПРМТУ взяла участь у Профспілковому саміті на підтримку України, організованому Європейською конфедерацією профспілок (ETUC). Він пройшов 22-23 квітня у м. Люблін (Польща) та об'єднав близько 120 представників різних профспілок Європи.

Український морський форум (анонс)

Профспілка робітників морського транспорту України за підтримки Міжнародної федерації транспортників (ITF) та Державної служби морського і внутрішнього водного транспорту та судноплавства України має честь оголосити про проведення Українського морського форуму.

Дякуємо за звернення!