Данська модель ринку праці – принципи повної поваги

Данія – це розвинена країна, де поєднуються традиційні скандинавські цінності та сучасні інновації. Вона відома своєю високою продуктивністю, інвестиційною активністю та впровадженням зелених технологій.

Особливо вражає поєднання високого рівня соціального забезпечення з динамічним підприємницьким середовищем. Країна пишається низьким рівнем безробіття та унікальним підходом до регулювання ринку праці, який отримав назву данська модель флексикьюріті, складений з англійських слів flexibility (флексибіліті) – гнучкість і security (сик'юріті) - безпека або гарантія. Данська модель – це позначення, яке використовується для опису унікального способу структури ринку праці Данії.


Данськіпрофспілки активно підтримували розвиток профспілкового руху в Україні ще до повномасштабного вторгнення, але після того, як проєвропейський курс нашої держави став очевидним, підтримка посилилася. Так, разом з Міжнародною організацією праці в Україні Об’єднана федерація профспілок Данії 3F реалізує в нашій країні проєкт «Інклюзивний ринок праці для створення робочих місць в Україні» за фінансової підтримки Уряду Данії. У рамках цього з 18 по 21 березня було організовано навчальний візит «Діалог на ринку праці – данський досвід ведення колективних переговорів» до міста Копенгаген, Данія.


До складу тристоронньої делегації були включені представники українського Уряду, роботодавців та профспілок, зокрема представники профспілок галузевого рівня, а саме будівництва, металургії та морського транспорту в особі Професійної спілки робітників морського транспорту України.


Метою візиту стало ознайомлення з особливостями функціонування соціального діалогу у Данії, зокрема, ведення колективних переговорів, та системою вирішення трудових спорів, практичними підходами реалізації діалогу на ринку праці відповідно до міжнародних трудових норм та законодавства ЄС.


Данська модель є унікальною, оскільки умови, що застосовуються до працівників, були узгоджені сторонами ринку праці, тобто профспілками з одного боку та об’єднаннями роботодавців – з іншого. Сторони укладають колективні договори, які визначають мінімальну заробітну плату для окремих сфер та пенсійні внески, що сплачуються працівникам. Більшість працівників у Данії укладають колективний договір з роботодавцем.


Це відрізняється від практики у більшості інших країн, де умови праці, такі як робочий час, понаднормова робота, повідомлення про звільнення та заробітна плата визначаються через законодавство, що охоплює весь або частину ринку праці.


Учасники заходу відвідали офіс найбільшої федерації роботодавців Данії – Danish Industry (DI), де ознайомилися зі структурою організації та основними принципами ведення колективних переговорів та штаб-квартиру Об’єднаної федерації профспілок Данії 3F, де більш детально ознайомилися з практикою укладання колективних договорів на різних рівнях та дізналися про історичну складову формування Данської моделі ринку праці.


Цікаві факти:

- Данська модель ринку праці була створена ще в 1899 році та стала так званим «вересневим компромісом», якого домоглися профспілки та роботодавці в результаті Данського загального конфлікту,який тривав з 1870 по 1899 роки.

- «Вересневий компроміс», який часто називають конституцією ринку праці, був першим колективним договором, який регулював відносини між роботодавцями та працівниками.

- Данія має один із найвищих рівнів об’єднання в профспілки у світі.

- Від багатьох умов у колективних договорах можна відступити за домовленістю між керівництвом і працівниками підприємства.

- Рівень трудових конфліктів у Данії є одним із найнижчих у ЄС.

- При наявності чинного колективного договору робітники не мають права проводити страйки та зупиняти роботу. Інакше такий страйк буде визнаний нелегальним, та роботодавець звернеться до Трудового суду.


У рамках навчального візиту учасники делегації відвідали Данський інститут примирення (вирішення трудових конфліктів), створений у 1910 році. Незважаючи на те, що данці вважають, що переважну більшість конфліктів можна вирішити перемовинами на засадах взаємної поваги та признання, все інколи справа доходить до суду. Зазначається, що рішення, яке було винесене у Трудовому суді, є остаточним та не підлягає апеляції.


Попри, що ключовим принципом данської моделі є регулювання умов зайнятості через колективні угоди між працівниками та роботодавцями, це не виключає участі держави в проведенні консультацій, соціального діалогу з питань розвитку ринку праці, соціального страхування та забезпечення.


Ці аспекти регулюються Міністерством зайнятості Данії, яке також відвідали учасники навчального візиту. Так, при населенні у 5,9 млн людей, ринок праці країни складає 3 млн працездатних осіб. При цьому рівень безробіття складає всього 4,1%. Треба підкреслити, що рівень залучення працівників до профспілок у Данії складає 65-70%.


З метою ознайомлення з практичним успішним досвідом функціонування данської моделі колективних переговорів учасники делегації відвідали DHL HUB Копенгаген – другого за розміром сортувального вузла ВРД в Європі та лідера у галузі логістики, а також відвідали первинну профспілкову організацію 3F у Каструпі, до структури якої й входить профспілкова організація 3F у DHL HUB Копенгаген.


З підведення підсумків візиту учасники делегації відвідали Міністерство закордонних справ Данії, де оговорили перспективи та можливості подальшої співпраці у контексті укріплення позицій профспілок та демократизації соціального діалогу в Україні.


Варто підкреслити, що данська модель не є ідеальною, та навіть у такій розвиненій та унікальній країні є свої проблеми, які є спільними з Україною. Це – падіння рівня залученості робітників до профспілок, присутність альтернативних або «жовтих» профспілок, тіньовий сектор працевлаштування, особливо серед іноземців, та, звичайно, наявність недобросовісних роботодавців та інші. Але попри це, основними засадами, якими керуються сторони соціального діалогу, залишаються засади взаємоповаги та вміння домовлятися. Досвід данських колег, отриманий в рамках навчального візиту, без сумніву, стане у нагоді при побудові ефективного соціального діалогу в Україні.

Більше новин з тегом #В світі

Криміналізація моряків: міжнародна проблема

Дізнайтеся більше про те, як Міжнародна федерація транспортників (ITF) бореться з несправедливим ставленням до моряків після інцидентів і підозр у злочинах на морі

ПРМТУ звернулася до МЗС України за роз'ясненнями

Після оголошення МЗС України тимчасовогопризупинення з 23.04.2024 року вчинення консульських дій у закордонних дипломатичних установах за заявами громадян України чоловічої статі від 18 до 60 років (окрім дій, пов’язаних зоформленням посвідчень особи на повернення в Україну), ПРМТУ отримала численні запити від моряків, громадян України, які знаходяться за кордоном.

Солідарність без кордонів: європейські профспілки підтримують Україну

Цього тижня ПРМТУ взяла участь у Профспілковому саміті на підтримку України, організованому Європейською конфедерацією профспілок (ETUC). Він пройшов 22-23 квітня у м. Люблін (Польща) та об'єднав близько 120 представників різних профспілок Європи.

Відкритий лист до ООН

Спільний відкритий лист представників морської індустрії Генеральному секретарю ООН Антоніу Гутеррішу

Дякуємо за звернення!