Медкомісія дистанційно: ПРМТУ рекомендує утриматись

До уваги моряків!

Все частіше ПРМТУ отримує звернення моряків щодо проходження медичного огляду для визначення їх придатності за станом здоров’я для роботи на суднах та можливості видачі медичного свідоцтва спеціальними медичними закладами на території України «дистанційно». При цьому місцезнаходженням моряка на момент проходження медичного огляду й видачі свідоцтва є територія інших країн.

Проходження медичного обстеження (огляду) та наявність актуального підтверджуючого свідоцтва є обов’язковим кроком для кожного моряка перед посадкою на борт судна. У випадку якщо моряк подав про себе неправдиві відомості або медичний огляд було здійснено неналежним чином, моряк може втратити в подальшому можливість отримання гарантованих йому прав за трудовим контрактом:

  • право на лікування за рахунок судновласника та виплат лікарняних (sick pay), якщо моряк був списаний з борту судна у зв’язку з хворобою;
  • право на отримання компенсації у зв’язку з втратою працездатності, яка була результатом хвороби нa борту судна;
  • право на отримання компенсації у зв’язку зі смертю моряка його родичами або особою, що була ним призначена (Next of Kin).

Звертаємо увагу, що Порядок та правила проходження медичного огляду моряками, визначеніНаказом Міністерства охорони здоров’я України №347 від 19.11.1996 року «Про затвердження Правил визначення придатності за станом здоров'я осіб для роботи на суднах», у пункті 1.5.2. встановлюють, що моряк зобов’язаний проходити у встановленому порядку і у встановлені терміни медичні огляди, крім цього, моряк згідно з чинним законодавством несе відповідальність за неприбуття на медичний огляд.

Чинне законодавство України не передбачає можливість проходження передрейсового медичного обстеження в Україні «дистанційно». У разі виявлення такого порушення судновласник чи страхова компанія, відповідальна за належні моряку виплати, може відмовити в їх отриманні. Отже, ПРМТУ рекомендує утриматись від проходження «дистанційного» передрейсового медичного огляду.

More news with tag #Seamen

Корупція в морських портах: як MACN бореться з проблемою

Морська антикорупційна мережа (MACN), вкотре звертає увагу на часто ігнорований, але руйнівний рівень корупції, з яким стикаються моряки в портах по всьому світу.

Problems with welfare, payment, and maintenance at ELEEN SOFIA

The International Transport Workers' Federation (ITF) reports that it is currently working with Australian authorities to resolve a case of crew abuse, wage theft and appalling conditions aboard a bulk carrier owned by a Bulgarian company. The vessel is also under the arrest of Australian border guards and is detained in Gladstone.

Survey: your vote matters!

Women make up only about 2% of the global maritime workforce.

"You can achieve any goal you want: women can do everything"

Since childhood, Kateryna Hoyman has dreamed of sea adventures. She spent every spare minute near the Black Sea, looking at the ships. This way, she felt like a part of this big world where every day brings new impressions and challenges. Thus, she decided that her future was connected with the sea.

Thank you for contacting us!